maanantai, 8 heinäkuun

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin katastrofaalinen suoriutuminen vaaliväittelystä Donald Trumpia vastaan oli yleisölle ja demokraattipuolueelle sokki, ja se on Bidenin lähipiirin vika. Näin sanovat Valkoisen talon ja demokraattien lähteet, joita yhdysvaltalaislehti Politico on haastatellut.

Politicon mukaan lähipiiri, jota Biden kuuntelee, on pienentynyt presidenttikauden aikana.

Lehti haastatteli yli kymmentä asiaa läheisesti tuntevaa henkilöä, joiden mukaan presidentin perhe ja läheisimmät neuvonantajat ovat tukahduttaneet Bidenia koskevaa kritiikkiä sekä pitäneet Bidenin korkean iän merkkejä piilossa kameroilta.

Nyt demokraattipuolueen sisällä keskustellaan Bidenin kyvystä voittaa Trump ja hoitaa mahdollinen jatkokausi presidenttinä. Kaksi kongressin demokraattiedustajaa on julkisesti vaatinut Bidenia astumaan syrjään presidenttikilvasta.

Bidenin ikä ja kyky hoitaa Yhdysvaltain presidentin virkaa eivät ole mikään uusi huolenaihe, Yhdysvaltojen politiikan tutkija sanoo.

– Ei ole mikään yllätys, että aihe kiinnostaa. Olen kuitenkin yllättynyt, kuinka vilkasta keskustelua vaaliväittelystä edelleen käydään, Turun yliopiston John Morton -keskuksen tutkijatohtori Oscar Winberg sanoo.

Esiintymiset median edessä tarkasti valikoituja

Biden on järjestänyt presidenttikautensa aikana lehdistötilaisuuksia silmiinpistävän vähän. Hän on myös antanut vähemmän haastatteluja medioille kuin yksikään hänen viimeisimmistä edeltäjistään, brittilehti The Guardian kertoo.

Tänä vuonna Biden jättäytyi jälleen pois uutiskanava CBS:n perinteisestä presidenttihaastattelusta, joka järjestetään vuosittain ennen amerikkalaisen jalkapallon loppuottelua Super Bowlia.

Haastattelua on pidetty merkittävänä mahdollisuutena puhua suoraan miljoonille äänestäjille politiikan eri laidoilta.

Biden näyttää myös olevan yhä riippuvaisempi telepromptereista puheita pitäessään. Bidenin esiintymistä vaaliväittelyä seuranneessa kampanjatilaisuudessa luonnehdittiin jo energisemmäksi ja selkeämmäksi. Tilaisuudessa presidentillä oli apunaan teleprompteri, toisin kuin vaaliväittelyssä.

Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan Bidenin lähipiiri on halunnut estää toimittajia esittämästä presidentille tiukkoja kysymyksiä, joihin vastatessaan presidentti saattaisi sekoilla sanoissaan.

Katso videolta esimerkkejä tilanteista, joissa Biden on sekoillut sanoissaan tai kaatuillut:

Presidentin lapsukset ovat yleistyneet viime kuukausina, kertoo The New York Times lähteidensä perusteella.

Myös presidenttiä lähellä olevia henkilöitä haastatellut toimittaja Carl Bernstein sanoo uutiskanava CNN:lle, että vaaliväittelyssä nähty haparointi ei ollut yksittäistapaus.

– Viimeisten puolentoista vuoden aikana on ollut 15–20 tapausta, jolloin presidentti on esiintynyt kutakuinkin samoin kuin todistamassamme kauhunäytöksessä, Bernstein sanoo.

Molemmat mediat kuitenkin tuovat esille, että Biden on esiintynyt tiukoissa paikoissa erittäin selväpäisesti. Näin kertovat esimerkiksi henkilöt, jotka ovat olleet Bidenin kanssa samassa huoneessa turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä tilanteissa.

Tutkija: Ikääntymisen merkkien silottelu luontevaa

Tutkija Winberg sanoo, että Yhdysvaltain presidentin ikääntymisen merkkien silottelu on vain luontevaa.

– Tietysti yritetään luoda kuva, että Biden on nuorempi kuin on, Winberg sanoo.

Winberg huomauttaa, että Biden on ollut koko poliittisen uransa ajan tunnettu julkisuudessa tekemistään huolimattomista lipsautuksista.

– On hirveän vaikea nähdä, missä määrin kyse on Bidenille tyypillisestä haparoinnista ja missä määrin hänen iästään. Kaikki ovat varmaan tietoisia siitä, että Bidenilla on änkytys ja että hänellä on ollut ongelmia julkisissa esiintymisissä, Winberg sanoo.

– En ole nähnyt mitään sellaista, mikä saisi uskomaan, että Valkoisessa talossa tai kampanjan sisällä oltaisiin huolissaan siitä, ettei Biden kuntonsa puolesta kykene hoitamaan tehtäväänsä.

Politicon ja The Guardianin haastattelemat demokraattivaikuttajat sanovat, että tilannetta on pahentanut se, että Biden kuuntelee vain luottohenkilöitään. Lähteiden mukaan esimerkiksi poliittiset muistiot tuodaan Bidenille tarkasti muotoiltuna, sillä avustajat eivät halua suututtaa presidenttiä.

Biden on vähentänyt myös tapaamisia kongressin jäsenten kanssa huomattavasti, The Guardian kirjoittaa. Tapaamisten määrä oli viime vuoteen mennessä vähentynyt kaksi kolmasosaa verrattuna Bidenin ensimmäiseen presidenttivuoteen, jolloin koronapandemia jylläsi.

Winberg pitää epätodennäköisenä, että esimerkiksi kongressin demokraattijohtajat eivät olisi tietoisia Bidenin kunnosta. Hänen mukaansa toimintatavat Bidenin Valkoisessa talossa eivät juuri poikkea tämän edeltäjistä Trumpia lukuunottamatta.

– Yhdysvallat on presidenttivetoinen valtio. Bill Clintonia kritisoitiin aikanaan ”Little Rock -mafiasta” eli siitä, että Valkoisessa talossa työskenteli hänen kavereitaan Arkansasista.

Biden antoi vuoden 2020 presidentinvaalikampanjassaan ymmärtää olevansa yhden kauden presidentti. Silti Bidenia ei juurikaan haastettu demokraattipuolueessa, kun hän ilmoitti pyrkivänsä jatkokaudelle.

Tähän on Winbergin mukaan vaikuttanut pelko Trumpin paluusta. Sama pelko on demokraattien piirissä tällä hetkellä vallitsevan paniikin taustalla.

Trumpin johto kasvoi vaaliväittelyn jälkeen peräti kuudella prosenttiyksiköllä tuoreessa The New York Timesin ja Siena Collegen mielipidetiedustelussa.

Bidenin kampanja on viime päivinä pyrkinyt hakemaan demokraattipuolueesta tukea sekä vakuuttamaan äänestäjät siitä, että presidentissä riittää vielä virtaa.

Seuraava todellinen koetus nähdään perjantain ja lauantain välisenä yönä, kun Biden astuu kameroiden eteen ABC-kanavan haastateltavaksi.

Bidenin suoriutuminen haastattelusta voi ratkaista hänen poliittisen kohtalonsa.

Kuuntele myös tuore Uutispodcastin jakso aiheesta:

Jaa.
Exit mobile version