perjantai, 20 syyskuun

Tutkimuksessa selvisi, että ilmansaasteita, mikromuovia, torjunta-aineita ja raskasmetalleja on Suomen luonnossa vähemmän kuin muissa EU-maissa keskimäärin.

Suomen luonnosta löytyi vähemmän ilmansaasteita, mikromuovia, torjunta-aineita ja raskasmetalleja kuin EU-maista keskimäärin. Tämä selvisi mehiläispesistä kerätyistä näytteistä.

Mehiläiset valjastettiin tutkimaan Euroopan luonnon tilaa kesän ajan jatkuneessa Insignia-bee -tutkimuksessa.

Kaupunkiympäristöstä löytyi enemmän jäämiä kuin maatalousympäristöstä. Tämä löydös eroaa muusta Euroopasta, jossa enemmän jäämiä löytyi maatalousympäristöstä.

Yksi syy maatalousympäristön parempaan tilanteeseen saattaa olla Suomen lyhyt kasvukausi, sanoo mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkala Suomen Mehiläishoitajain liitosta. Lyhyemmän kasvukauden aikana torjunta-aineita ei tarvita yhtä paljon kuin muualla.

Jopa kiellettyjä aineita löytyi

Näytteistä löytyi laaja kirjo torjunta-aineita, jopa kiellettyjä sellaisia. Yli puolet aineista oli sienten, homeiden ja rikkakasvien torjuntaan tarkoitettuja aineita.

Esimerkiksi jo yli 50 vuotta sitten kielletyn hyönteismyrkkynä käytetyn DDT:n jäämiä löytyi Martikkalan mukaan noin puolesta maista, mutta ei Suomesta.

Mukana tutkimuksessa olivat kaikki EU-maat. Suomesta mukana oli kymmenen mehiläistarhaa.

Mehiläiset soveltuvat hyvin ympäristön tilan tutkijoiksi, sillä ne keräävät mettä ja siitepölyä jopa kolmen kilometrin säteeltä pesästään. Niiden mukana mehiläiset tuovat pesiin ilmansaasteita, mikromuovia, raskasmetalleja sekä torjunta-aineiden jäämiä.

Katso videolta, millaista tutkimusaineistoa mehiläispesistä kerättiin.

Jaa.
Exit mobile version