perjantai, 25 lokakuun

Asiantuntijoiden mukaan jako aikuisten ja nuorten makumieltymyksiin nikotiinituotteissa ei ole vedenpitävä. Pian sallittavat mentoli ja minttu houkuttelevat juuri nuoria.

Nikotiinipussien vahvuutta ja makuja aiotaan rajoittaa lainsäädännöllä, mutta asiantuntijat näkevät lakiesityksessä useita puutteita.

Kritiikkiä herättävät erityisesti lain sallima nikotiinin enimmäismäärä sekä sallitut maut.

Lakiesityksessä nikotiinipusseissa sallitaan ainakin mintun ja mentolin maut. Hallituspuolue RKP ajoi lakiin myös lukuisia muita makuja, joiden kohtalo on vielä epäselvä.

Mentoli pitäisi ehdottomasti rajata sallittujen makujen ulkopuolelle, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Otto Ruokolainen Ylen aamussa.

Hänen mukaansa mentoli helpottaa nikotiinipussien käytön aloittamista ja sen jatkumista ja on etenkin nuoria houkutteleva maku.

– Mediassakin on puhuttu, että sallitaan ainoastaan aikuisia houkuttavat maut. Näin ei ole. Tutkimuksen perusteella nimenomaan mentoli houkuttaa nuoria, Ruokolainen sanoo.

Esimerkiksi yhdysvaltalaistutkimuksissa minttu ja mentoli olivat suosituimpia makuja sekä sähkötupakkaa että nikotiinipusseja käyttävien nuorten keskuudessa.

Farmasian tohtori, dosentti Outi Salminen lisää, että mentolia on lisätty nikotiinituotteisiin tarkoituksella.

– Tutkimuksissa on ihan osoitettu, että se lisää nikotiinin imeytymistä ja sitä kautta nikotiinin haittoja. Eli se mentoli on siellä ihan tarkoituksella, se ei ole pelkkää makua.

Asiantuntijat huomauttavat myös, että maut, kuten mentoli, ovat kiellettyjä kaikissa muissa tupakka- ja nikotiinituotteissa.

– Siinä on selvä ristiriita, Salminen sanoo.

Nikotiinihaitat ehkä savuketta suuremmat

Kritiikkiä asiantuntijoilta saa myös hallituksen esitys sallitusta nikotiinimäärästä.

Lakiesityksessä pussien nikotiinipitoisuus saisi olla korkeintaan 16,6 milligrammaa yhtä grammaa kohden.

– Se on liian korkea edelleen. Eli jos verrataan vaikka Pohjoismaihin, niin siellä [Suomessa] ollaan korkeimmissa luvuissa nikotiinimäärissä, Salminen sanoo.

Hallitus on lakiesityksessä tavoitellut nikotiinirajojen asettamista naapurimaiden tasolle.

– Ruotsissa on esitetty 12 milligramman rajaa, ja Tanskassa yhdeksää. 16,6 milligrammaa on kyllä siitä selvästi isompi, Ruokolainen sanoo.

Nikotiiniraja pitäisi asettaa korkeintaan kymmeneen, asiantuntijat arvioivat. Sekin määrä vastaa enemmän kuin yhtä savuketta.

– Nikotiinin suhteen terveyshaitat ovat ihan samanlaiset, ehkä jopa isommat. Kumuloitumista tulee helposti päivän mittaan, kun pussi saattaa olla koko ajan huulessa, Salminen sanoo.

Savuttomuustavoite luisumassa käsistä

Suomi tavoittelee tupakkalailla savuttomuutta vuoteen 2030 mennessä, mutta tavoitteen saavuttaminen vaatisi runsaasti lisätoimia, Ruokolainen arvioi.

– On tutkittu, että nykyisellä kehityksellä tätä tavoitetta ei tulla saavuttamaan.

Tärkeimpänä lisätoimena Ruokolainen esittää 20 vuoden ikärajaa tupakka- ja nikotiinituotteille sekä sen rajaamista, ettei uusia nikotiinituotteita sallittaisi markkinoille.

– Tupakkateollisuus pyrkii keksimään aina uusia tuotteita, mitkä saadaan markkinoille vähäisemmän sääntelyn kautta. Tietenkin ideana on markkinoida nuorille, jotta syntyy uusia nikotiiniriippuvaisia.

Outi Salminen huomauttaa, että savuttomuustavoite asetettiin ennen kuin nikotiinipussit vyöryivät markkinoille.

– Totta kai tämä on takapakki tilanteeseen.

Hänen mukaansa viranomaisten välillä on ollut hänen mukaansa pahoja kommunikaatiokatkoksia. Kun Fimea muutti tulkintaansa viime vuonna nikotiinipusseista, niiden myynti Suomessa vapautui.

– Pakko kritisoida, että eri viranomaiset eivät nyt keskustelleet keskenään laisinkaan. Ennen kuin STM pystyi reagoimaan asiaan, sääntelyssä oli reilun vuoden gäppi.

Katso koko keskustelu:

Jaa.
Exit mobile version