Amisgaalat ovat yleistyneet Suomessa, nyt lappilaisetkin saivat omansa. Sähköasentajiksi opiskelevat Mila Törmänen ja Vertti Tikkanen toivovat, että niistä kehittyisi perinnejuhla.
Ammattiopistojen opiskelijoille järjestettävät Amisgaalat ovat yleistymässä Suomessa.
Glittermekot ja paremmat puvut saatiin ottaa käyttöön myös Torniossa, jossa oman Amisgaalansa järjesti ensimmäistä kertaa Ammattiopisto Lappia. Toisen ja kolmannen vuoden opiskelijat saivat piristystä mustaan marraskuuhun musiikintäyteisessä gaalassa.
– Jos tämä jää perinteeksi, niin sitten tämä on paljon mukavampi muillekin osallistujille. Kun ei tarvitse olla niin kateellinen noille lukiolaisille, kun niillä on niin paljon niitä juhlia, Mila Törmänen, 18, sanoo.
Amisgaaloista halutaan luoda omia perinnetapahtumia ammattiopiskelijoille lukion juhlaperinteiden, kuten vanhojen tanssien tai penkkareiden, tapaan.
Joissain suomalaisissa amisgaaloissa opiskelijat ovat juhlineet tanssiaishengessä pitkissä mekoissa ja tummissa puvuissa.
Lappialla ohjelmasta ja myöskin pukukoodista haluttiin rento.
Torniossa idea omasta gaalasta syntyi opiskelijafoorumissa.
– Kysyttiin, millä tavalla voisimme lisätä yhteisöllisyyttä opiskelijoiden kesken, kertaa Kemissä sähkö- ja automaatioalaa opiskeleva Vertti Tikkanen.
Torniossa järjestettävään gaalaan osallistui kuutisenkymmentä toisen ja kolmannen vuoden opiskelijaa eri toimipaikoista.
Yhteisöllisyyttä lisättävä, sillä moni kärsii yksinäisyydestä
Suomen Ammattiin Opiskelevien Liiton Sakki Ry:n puheenjohtajan Patrik Tanner kertoo törmänneensä Amisgaala-konseptiin ensimmäistä kertaa pari vuotta sitten. Hän arvioi, että tapahtumat juontavat juurensa ammatillisen koulutuksen arvostuksen nostamisesta.
– Koulutuksen järjestäjät ovat heränneet siihen, että on hienoa, kun nuoret valmistuvat ammattiin.
Tannerin mukaan opiskelijoiden yhteisöllisyyttä nostavat tapahtumat ovat tärkeitä, sillä moni opiskelija kärsii yksinäisyydestä.
Ammatillisessa koulutuksessa opinnot etenevät henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaisesti. Lisäksi työssäoppimisjaksot vievät oppilaita eri suuntiin.
– Kun jokainen tekee opintoja omaan tahtiin, niin koko kouluyhteisön merkitys korostuu. Amisgaalan kaltaiset tempaukset sekä muut tapahtumat luovat yhteisöllisyyttä, kun päästään kohtaamaan opiskelijoita myös muilta aloilta.
Tannerin mukaan Sakki ry:ssä ollaan huolissaan siitä, että suuret leikkaukset ammatilliseen koulutukseen heikentävät myös yhteisöllistä opiskelijahuoltoa ja sitä kautta yhteisöllisyyttä.
Ammattiopisto Lappian koulukuraattorin Maria Granforsin mukaan yhteisöllisyyden kasvattamiseen on oppilaitoksessa kiinnitetty erityistä huomiota.
– Järjestimme tänä vuonna ensimmäistä kertaa opintonsa aloittaville ryhmäytymistapahtuman, jossa opiskelijat tutustuivat toisiinsa.