maanantai, 13 toukokuun

Enäjärvelle on saapunut jo yli 2 000 merimetsoa. Vaikuttaa siltä, että kanta voi vielä kasvaa ennen kuin linnut siirtyvät muualle.

Merimetsojen määrä on kasvamassa Porin Enäjärvellä entisestään. Tämän kevään ensimmäiset linnut ovat jo aloittaneet pesien rakentamisen alueella.

Birdlife Suomen lintuasiantuntija Antti J. Lind arvioi, että kanta voi kasvaa nyt jopa 20 prosenttia.

– Arvaukseni on, että määrä kasvaa 10–20 prosenttia. Vasta toukokuun lopulla sen osaa tarkemmin aavistaa, ja ennen juhannusta on todellinen määrä selvillä.

Enäjärvellä on tehty tänä keväänä havaintoja noin 2 000–2 500 linnusta. Aiemmin monipuolisesta linnustostaan tunnettu järvi on ollut merimetsojen suosiossa vuodesta 2018 alkaen, aiheuttaen alueen asukkaille muun muassa hajuhaittoja.

Linnut etsivät uusia pesimispaikkoja

Enäjärven puut ovat niin pahasti kärsineitä, että sopivat pesimispaikat käyvät vähiin.

– Kun puut alkavat kuivua ja katketa pesinnän johdosta, pesitään seuraavina vuosina maahan. Siihen tarvitaan saari, sillä maapedot rajoittavat pesintää mantereella.

Osa linnuista ei halua pesiä maahan, joten Antti J. Lind arvioi niiden alkavan katsella pesäpaikkoja muualta.

– Ne lähtevät sinne, missä on helpompi rakentaa pesä puuhun.

Lindin mukaan voi vain arvailla, mihin linnut seuraavaksi siirtyvät.

– Eurajoen Luvian saaristossa sekä Porin ja Merikarvian rajalla vanhat koloniat ovat autioituneet, joten sinne voi tulla takaisin lintuja. Viime vuonna pesintöjä oli parissa saaressa Pohjoisen satamatien kupeessa. Myös siellä voi lukumäärä kasvaa.

Merimetsot eivät ole suosittuja naapureita. Enäjärven asukkaat ovat valittaneet niiden aiheuttamista haitoista tuloksetta jo vuosia ja lintuja on yritetty jopa karkottaa.

Merimetsot ovat rauhoitettuja.

Jaa.
Exit mobile version