sunnuntai, 22 syyskuun

Mynälahdelta löytyi tällä viikolla yli 140 kuollutta merimetsoa, mutta niiden kuolinsyytä ei ole voitu selvittää. Raatojen löytäjä pitää petoeläimen osallisuutta mahdollisena.

Mynälahdelta, Saaristomereltä keskiviikkona löytyneiden yli 140 kuolleen merimetson kuolinsyy säilyy toistaiseksi mysteerinä.

Airisto–Velkuan kalatalousalueen toiminnanjohtaja Timo Saarinen kertoo käyneensä alueella tarkastamassa, pitävätkö Suomen ympäristökeskuksen laskelmat merimetsojen pesien määrästä paikkaansa.

Mynälahden Tornikarilla pesien laskenta vaihtui raatolistaukseksi, kun vastassa oli lintujen joukkokuolemalta vaikuttanut näky. Kuolleita merimetsoja oli yhteensä 73. Lähistöllä sijaitsevalta Loukkeenkarilta kuolleita merimetsoja löytyi 70 lisää.

Saarisen mukaan kallioilla lojui eri vaiheissa mätänemisprosessia olevia merimetsojen raatoja.

– Haju oli armoton. Samalla tietysti huolestuimme, että olemme siellä ilman hengityssuojia ja olimme kävelleet paljon. Olin yhteydessä valvontaeläinlääkäriin, kertoo Saarinen.

Näytelinnut kiidätettiin Helsinkiin

Uudenkaupungin valvontaeläinlääkärin sijainen Erkki Koskinen kertoo saaneensa alkuviikosta tiedon kuolleista merimetsoista.

Vaikka villieläinten joukkokuolemat eivät kuulu Koskisen mukaan valvontaeläinlääkärin vastuualueeseen, lupasi hän toimittaa näytelinnut Ruokavirastoon Helsinkiin seuraavana päivänä.

– Vastaavaa ei ole urallani tullut vastaan, Koskinen sanoo.

Tarkoituksena oli selvittää, johtuvatko lintukuolemat lintuinfluenssasta. Lintuinfluenssa koitui viime vuonna paitsi lukuisten lintujen, myös satojen tuhansien turkiseläinten kohtaloksi, kun virus levisi turkistarhoille. Tänä vuonna virusta on havaittu Ruokaviraston mukaan vain yhdellä kanahaukalla Helsingissä.

Ruokavirastosta kerrottiin Koskisen mukaan, ettei Mynälahden linnuista löytynyt lintuinfluenssaa. Koskinen ei halua spekuloida, mikä aiheutti Mynälahden mysteerin.

– Paikalla olleet tietävät lintujen kunnon paremmin.

Kuolinsyytä ei voitu selvittää

Ruokavirastoon tulevat villilintunäytteet päätyvät eläinterveystutkimuksen yksikön erikoistutkijan Marja Isomursun työpöydälle.

Isomursun mukaan Mynälahdelta löydetyt merimetsot olivat olleet sen verran kauan kuolleena, ettei niiden kuolinsyytä voitu selvittää.

– Näytteeksi tulleista linnuista oli jäljellä lähinnä luita ja höyheniä, Isomursu sanoo.

Kesäaikaan raadot pilaantuvat nopeasti ja niiden saaminen syrjäisemmiltä paikoilta tutkittavaksi on Isomursun mukaan monesti hankalaa. Tällöin tapausten perinpohjainen selvittäminen vaikeutuu.

– Kolonialintujen joukkokuolemista tulee havaintoja silloin tällöin, mutta ei yleensä montaa kertaa vuodessa. Korkeapatogeeninen lintuinfluenssa teki poikkeuksellisen pahaa jälkeä, Isomursu sanoo viitaten viime kesän tapahtumiin.

Kuolleet linnut löytänyt Timo Saarinen pitää petoeläimen vierailua lintuyhdyskunnissa mahdollisena syynä lintukuolemille.

– Joku arveli, että linnut ovat kuolleet nälkään, mutta itse en sitä usko. Minkki on aika hyvä vaihtoehto. Merikotka saattaa jonkun linnun saalistaa, mutta ei tuollaisia määriä, Saarinen sanoo.

Juttua korjattu klo 19.56: Artikkelissa kerrottiin aiemmin, että linnut olisivat löytyneet jo viime viikolla.

Jaa.
Exit mobile version