sunnuntai, 22 syyskuun

Työkyvyttömyyseläkkeellä oleva Merja Hermonen, 61, katkoo villiintymään päässeen vaahteran oksia Brinkhallin kartanon puutarhassa.

Puutarha-apulaiselle maksettava palkka on pieni, mutta Hermonen nauttii, kun saa työskennellä ulkona eikä työ aiheuta stressiä.

Toisin oli hänen aiemmassa työssään varsinaissuomalaisen Piikkiön seurakunnan kirkkoherrana, jossa hän johti seurakuntaa.

Esihenkilötyö oli jo itsessään vaativaa, mutta viimeisenä työvuotena tapahtui monta yllättävää asiaa. Koronapandemian takia seurakunnan toiminta piti yhtäkkiä siirtää verkkoon ja seurakunnan tiloissa todettiin sisäilmaongelma.

Luonteeltaan Hermonen on aina ollut hieman hajamielinen – se tyyppi, jolta on avaimet hukassa – mutta jatkuvan paineen alla alkoi kadota muutakin.

– Saatoin ajaa neljäkin kertaa saman risteyksen ohi muistamatta kääntyä ja unohdin mennä sovittuihin tapaamisiin. Sellaista ei voi minun työssäni tapahtua. Viranhaltijan on muistettava viralliset paperit ja ihmisten tapaamiset.

Sairauseläkkeeltä töihin palaaminen harvinaista

Hermonen jäi kirkkoherran virasta työkyvyttömyyseläkkeelle kaksi vuotta sitten. Syynä oli hänen mukaansa työuupumus ja siitä johtuvat muistiongelmat. Yle on nähnyt Kevan tekemän eläkepäätöksen.

Viimeisistä työvuosista puhuminen on Hermoselle edelleen vaikeaa. Velvollisuudentuntoiselle ihmiselle oli kova paikka huomata, ettei suoriudu työstään.

Päällimmäisinä tunteina oli luopumisen tuska ja toisaalta epätietoisuus siitä, miten itselle käy.

Tällä hetkellä Hermonen opiskelee museopuutarhuriksi ja tekee yhtenä päivänä viikossa kartanon puutarhatöitä.

Hermonen on poikkeustapaus, sillä työkyvyttömyyseläkkeeltä ei kovin usein palata opiskelemaan tai työelämään. Suomen suurimman työeläkevakuuttaja Kevan eläkejohtaja Merja Paananen harmittelee, että tällaista mahdollisuutta ei kovin hyvin edes tunneta.

– Ikävä kyllä työkyvyttömyyseläkkeeseen liittyy yhä ajatus, että jos saat eläkepäätöksen, sinut siirretään syrjään työelämästä ikuisiksi ajoiksi.

Todellisuudessa työkyvyttömyyseläkkeellä olevilla on oikeus kokeilla työntekoa kahden vuoden ajan menettämättä pysyvästi eläkettään. Tällä on haluttu edistää työhön palaamista.

Työkyvyttömyyseläkkeitä on jätetty Kevassa lepäämään muutamia satoja vuosittain, Paananen kertoo. Noin 70 henkilön täysityökyvyttömyyseläkkeet lakkautettiin viime vuonna sen takia, että he palasivat työelämään pysyvästi.

Laki työkyvyttömyyseläkkeellä olevien työhönpaluun edistämisestä on määräaikainen ja umpeutuu tämän vuoden lopussa.

– Toivomme Kevassa, että lakia jatkettaisiin, Paananen toteaa.

Stressi asian ympäriltä poistunut

Merja Hermonen on joutunut tenttejä varten opettelemaan ulkoa parisataa kasvilajia suomeksi ja latinaksi.

Tohtoriksi väitelleellä Hermosella on rutkasti kokemusta opiskelusta, mutta nyt hän on kehittänyt erilaisia tekniikoita muistinsa tueksi. Luennoilla hän yleensä piirtää kasveista kuvat vihkoonsa.

Opiskelut sujuvat, koska muistaminen ei enää aiheuta hänelle stressiä.

– Olen päättänyt, etten ota minkäänlaisia suorituspaineita. Jos pääsen tentistä läpi, se on joka kerta suuri voitto. Stressi asian ympäriltä on poistunut.

Vaatimustason nousu ajaa ihmisiä eläkkeelle

Johtava psykologi Teemu Paajanen Työterveyslaitokselta vahvistaa, että työelämä on kognitiivisesti kuormittavampaa kuin aiemmin. Tästä johtuen erilaiset tiedonkäsittelyn ongelmat ovat yleistyneet.

– Vaativissa asiantuntijatehtävissä, joissa asioita pitää tehdä nopeasti ja päällekkäin, on aika tavallista, että unohtelee asioita, Paajanen selittää.

Työmuisti voi heikentyä, jos kuormitustila jatkuu pitkään ja ihminen esimerkiksi uupuu tai sairastuu masennukseen.

– Aiemmin ihmiset eivät ehkä joutuneet työkyvyttömyyseläkkeelle tiedonkäsittelyongelmien vuoksi, koska työn kognitiiviset vaatimukset olivat pienemmät. Nykyään samankaltaisilla oireilla ei välttämättä enää pärjää työelämässä, Teemu Paajanen huomauttaa.

Merja Hermonen ei haaveile palaavansa enää takaisin kirkkoherran työhön. Videolla hän kertoo, miksi ei.

Siirtymä asiantuntijatehtävistä opiskelemaan puutarha-alaa ei tunnu Hermosesta epäonnistumiselta.

– Tämä on paljon persoonallisempaa kuin se, että elämä menisi tietyn kaavan mukaan. Näin olen aina halunnutkin. On tässä myös se hauska puoli, että voi käyttää samaan aikaan opiskelija- ja eläkeläiskorttia, hän naurahtaa.

Jaa.
Exit mobile version