keskiviikko, 15 tammikuun

Sosiaalisen median yhtiö Meta ja verkkokauppajätti Amazon ovat uusimpia yhdysvaltalaisyrityksiä, jotka ovat kertoneet vähentävänsä tai lopettavansa kokonaan monimuotoisuuteen tähtääviä ohjelmiaan.

Amazon ilmoitti työntekijöilleen joulukuun lopussa lopettavansa ”vanhentuneita ohjelmia”, jotka liittyivät muun muassa inkluusioon. Kuva: Artur Widak / AOP

Yhdysvaltalaisissa teknologiayhtiöissä vaikuttaa puhaltavan uudet tuulet ennen tulevan presidentin Donald Trumpin ensiviikkoisia virkaanastujaisia.

Teknologiajätit Meta ja Amazon ovat vastikään kertoneet lopettavansa muun muassa henkilöstön monimuotoisuuteen pyrkiviä DEI-ohjelmiaan.

Myös Appleen kohdistuu vastaavia paineita, muuan muassa brittilehti The Guardian uutisoi maanantaina. Konservatiivinen ajatushautomo NCPPR on tehnyt Applelle vetoomuksen, jonka mukaan teknologiajätin tulisi niin ikään ajaa alas DEI-ohjelmiaan. Yhtiö kehottaa sijoittajiaan kuitenkin äänestämään vetoomusta vastaan.

DEI on henkilöstöpolitiikkaan liittyvä kirjainyhdistelmä, joka on noussut erityisesti konservatiivipoliitikkojen tikunnokkaan – Yhdysvaltojen lisäksi myös Suomessa. Yhdistelmä tulee englanninkielisistä sanoista, jotka tarkoittavat monimuotoisuutta, yhdenvertaisuutta ja osallisuutta.

Aalto-yliopiston organisaatioiden ja johtamisen professori Marjo-Riitta Diehl näkee yritysten ilmoituksissa selvän yhteyden Trumpin virkaanastujaisiin. Ajoitukseen vaikuttaa varmasti myös teknologiamiljardööri Elon Muskin rooli Trumpin oikeana kätenä, Diehl arvioi.

– Tämä heijastaa suoraan sitä arvomaailman muutosta, mitä presidentin vaihtuminen symboloi.

Toisaalta Diehl näkee, että ilmoitusten taustalla vaikuttaa joidenkin DEI-projektien epäonnistuminen. Joissain tapauksissa ne eivät ole onnistuneet vaan ovat päinvastoin toimineet itseään vastaan eli ruokkineet vastakkainasettelua ja ennakkoluuloja. Työpaikoilla pakolliset koulutukset on saatettu myös kokea kontrolloivina, Diehl sanoo.

– DEI-asiantuntijoiden on hyvä kriittisesti miettiä, mitä tulevaisuudessa voidaan tehdä paremmin edistääkseen tärkeää asiaa.

Onko DEI ollut vain ohikiitävä trendi?

Jo viime kesänä teknologiayhtiö Microsoftin uutisoitiin karsivansa DEI-ohjelmiaan. Myös monet muut yhdysvaltalaiset yritykset ovat lopettaneet DEI-ohjelmiaan tai vähentäneet panostuksiaan niihin. Näin ovat tehneet esimerkiksi Google, Zoom ja moottoripyörävalmistaja Harley Davidson.

Myös McDonald’s on muuttanut DEI-käytäntöjään tämän vuoden vuoden alussa, kertoo yhdysvaltalainen CNBC-kanava. Sen mukaan pikaruokaravintola aikoo luopua esimerkiksi johtajien monimuotoisuuteen liittyvästä tavoitteesta.

DEI-projektit alkoivat yleistyä Yhdysvalloissa erityisesti sen jälkeen, kun Black Lives Matter -liikkeestä tuli suuri ilmiö tummaihoisen George Floydin kuoltua poliisin tukehduttamana pidätystilanteessa vuonna 2020. Esimerkiksi Microsoft julisti tuolloin, että se pyrkii kaksinkertaistamaan mustien johtajien määrän yrityksen sisällä vuoteen 2025 mennessä.

Myös monilla suomalaisilla työnantajilla on niin sanottuja DEI-projekteja.

Tunnetut teknologiayhtiöt ovat helposti edelläkävijöiden maineessa. Voiko sama DEI-ohjelmien alasajamisen trendi levitä myös Eurooppaan ja Suomeen?

– On totta, että nämä yhtiöt tunnetaan Euroopassakin erittäin hyvin ja niiden toimintatapoja kopioidaan. Se vaara tietysti on, professori Diehl sanoo.

Hän ei kuitenkaan usko, että DEI jää vain ohikiitäväksi trendiksi, vaikka poliittinen arvomaailma on muuttunut. Perusteena tälle on Diehlin mukaan asiakkaiden odotukset ja se, että monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja osallisuuden edistämisellä on todettu olevan myös positiivisia vaikutuksia yrityksen liiketoiminnalle.

On kuitenkin todennäköistä, että monimuotoisuudesta, yhdenvertaisuudesta ja osallisuudesta puhutaan jatkossa erilaisin painotuksin.

– En usko, että nämä asiat tulevat häviämään mihinkään. Suomen suhteen olen positiivinen, vaikka meilläkin poliittinen ilmapiiri on koventunut, Diehl arvioi.

Hänen mukaansa Suomessa ja monessa Euroopan maissa ei ole varaa siihen, että esimerkiksi monimuotoisuuteen liittyvät asiat eivät ulottuisi yritysten toimintaan.

– Meillä on monessa Euroopan maassa työvoimapula, ja kilpailu osaajista on kovaa.

Yhdenvertaisuuskouluttaja Shadia Rask pohti tammikuisessa kolumnissaan organisaatioiden yhdenvertaisuussuunnitelmia. Kolumnin voi kuunnella alta.

Shadia Rask: Hyvään yhdenvertaisuussuunnitelmaan ja uudenvuodenlupaukseen tarvitaan samaa – konkretiaa

Jaa.
Exit mobile version