Metsäyhtiö Metsä Board suunnittelee Takon kartonkitehtaan sulkemista Tampereella. Syyksi yhtiö kertoo tiedotteessa pitkään jatkuneen heikon kannattavuuden.
Lisäksi yhtiö aikoo tehostaa Kyron kartonkitehtaan toimintaa Hämeenkyrössä.
Metsä Board käynnistää muutosneuvottelut molemmilla tehtailla.
Neuvottelujen piirissä on yhteensä noin 360 henkilöä. Neuvottelut voivat johtaa enintään 215 henkilön vähentämiseen.
Muutosneuvottelut käynnistyvät viikon päästä torstaina. Ne kestävät arviolta kuusi viikkoa.
Mahdolliset päätökset henkilöstövähennyksistä ja tehtaan sulkemisesta tehdään lopullisesti neuvottelujen päättymisen jälkeen.
Toimitusjohtaja: Vaikea päätös
Metsä Boardin toimitusjohtaja Mika Joukio kuvailee Takon kartonkitehdasta koskevaa päätöstä vaikeaksi.
Joukion mukaan Takoa koskevan suunnitelman taustalla on kaksi syytä. Ensinnäkin kysyntä ei ole vastannut tehtaan kapasiteettia.
Toiseksi syyksi Joukio mainitsee kustannustason nopean nousun viime vuosina. Niin puukustannukset, muut raaka-ainekustannukset kuin energiakustannukset ovat kohonneet.
Takossa valmistetaan pakkauskartonkeja. Joukion mukaan kilpailu maailmalla on kiristynyt.
Videolla Takon tehtaanjohtaja ja Metsä Groupin toimitusjohtaja kommentoivat päätöstä:
Työntekijä luki tiedon suunnitelmista puhelimestaan
Suunnitelma Takon tehtaan sulkemisesta tuli torstaina täytenä yllätyksenä tehtaan päiväprosessin hoitaja Jan Puikkoselle ja metallimies Vesa Kinnuselle.
– Puhelimesta luimme tämän tiedon, kun yksi kaveri huomasi sen, Kinnunen sanoo.
Katso, miten he kommentoivat asiaa:
Yllättyneitä ovat myös Takon ja Kyron tehtaiden pääluottamushenkilöt.
Työntekijöille pidettiin tiedotustilaisuus noin puoli tuntia sen jälkeen, kun yhtiö oli tiedottanut asiasta julkisuuteen. Kyron tehtaan pääluottamushenkilön Jussi Joensivun kuvauksen mukaan tunnelmat tiedotustilaisuudessa olivat apeat ja hiljaiset.
– Päivä on ollut hyvin raskas. Meillä on hyviä ja sitoutuneita työntekijöitä. Pyrimme jatkamaan toimintaa tehtaalla normaaliin tapaan, totesi puolestaan Takon Timo Ahonen torstaina Tampereella järjestetyssä Metsä Boardin infotilaisuudessa.
Pormestarikin ällistyi
Takon sulkemissuunnitelmia ei osannut ennakoida Tampereen pormestari Kalervo Kummolakaan.
– Ikävä ja shokeeraava uutinen, Kummola sanoi Ylelle.
– Parikymmentä vuotta sitten siitä puhuttiin ja ennakoitiin. Kun se siihen jäi, ajateltiin, että se on osa Tampereen keskustaa ja se on siinä forever, ikuisesti. No näin ei ilmeisesti nyt sitten kuitenkaan käy.
Kummolan mukaan nyt pitää pohtia, miten työntekijöitä voidaan kouluttaa ja auttaa uudessa tilanteessa.
Tampereen entinen pormestari, nykyinen kansanedustaja Lauri Lyly (sd.) kehotti kääntämään kaikki kivet Takon tehtaan pelastamiseksi.
Toiveensa Lyly kohdistaa sekä Metsä Boardiin että maan hallitukseen, erityisesti työministeri Arto Satoseen (kok.).
Sijaitsee ihan keskustassa
Metsä Boardin mukaan Takon tehtaan kehittämistä rajoittaa sen sijainti keskellä Tampereen kaupunkia.
Tehtaan punatiilinen julkisivu on tärkeä näky Tampereella. Tehdas sijaitsee ihan ydinkeskustassa Keskustorin vieressä. Tällainen tehtaan paikka on harvinaista nykyään.
Takon kartonkitehtaalla on pitkä ja näkyvä historia Tampereen ydinkeskustassa Tammerkosken rannalla.
Vuori-insinööri Fredrik Idestam perusti vuonna 1865 Tammerkosken alaputouksen varrelle puuhiomon. Tako oli alkujaan alansa uudenaikaisimpia tehtaita maailmassa. Yli sata vuotta sitten sillä oli esimerkiksi Suomen silloin suurin paperikone.
Sotien jälkeen Tako keskittyi kartongin valmistukseen. Alun perin Takolla oli oma puuhiomo, mutta se herätti liikaa melua Tampereen keskustassa. Työntekijämäärä oli suurimmillaan vuonna 1965, jolloin se oli 1 300.
Takon kartonkitehtaalla on nyt kaksi taivekartonkikonetta, joiden vuosittaiset tuotantokapasiteetit ovat 70 000 ja 140 000 tonnia. Tämä vastaa noin 13 prosenttia yhtiön nykyisestä noin 1,6 miljoonan tonnin taivekartongin vuosituotantokapasiteetista.
Takon toiminta päättyisi jo tänä vuonna
Jos suunnitelma toteutuu, Takon tehtaan toiminta päättyisi jo vuoden 2025 aikana.
Mahdollisella sulkemisella ei olisi vaikutusta asiakastoimituksiin, koska yhtiön muiden tehtaiden kapasiteetti riittää kysyntään vastaamiseksi.
Metsä Board on parhaillaan nostamassa Ruotsin Husumin tehtaan kapasiteettia.
– Tako on tehtaistamme kustannuskilpailukyvyltään heikommasta päästä esimerkiksi kustannustason ja suhteellisen pienten koneiden vuoksi, Metsä Boardin toimitusjohtaja Mika Joukio sanoi torstain tiedotustilaisuudessa.
Metsä Board kertoo, että viime vuosina sekä Takon että Kyron tehtaalla on jouduttu toteuttamaan useita henkilöstön lomautuksia.
Molempien tehtaiden toiminta on ollut vuosina 2023–2024 tappiollista.
Jos suunnitelma toteutuu, Metsä Boardin vertailukelpoinen käyttökate paranisi arviolta noin 30 miljoonaa euroa vuodessa.
Mitä tehtaan tilalle?
Takon tehtaalla on historian saatossa ollut useita omistajia. Siellä on tehty puuhiokkeen ja pahvin lisäksi ainakin kattohuopaa, pinkopahvia, aaltopahvia ja pahvilaatikoita sekä kartonkia.
Tehdas on ollut niin oleellinen osa Tampereen keskustaa, ettei sen lopettamisesta ole juuri edes keskusteltu.
Vaikka tehdas hiljenisi, Takon julkisivun pitäisi pysyä, sanoo pormestari Kummola:
Vielä on epäselvää, mitä sen tilalle tulisi, jos metsäyhtiön suunnitelmat toteutuvat.
Vuonna 2005 silloiset kaavoituksen ja elinkeinoelämän vastuuhenkilöt spekuloivat Tekniikka & Talous -lehdessä, että Takon lopettaessa tehdaskiinteistöihin voisi tulla liike- ja toimistotiloja sekä mahdollisesti asuntoja, julkisivut säilytettäisiin.
Suunnitelmia tästä ei tiettävästi ole.