sunnuntai, 19 toukokuun

Pääluottamushenkilön mukaan lomautusuhka koskee koko tehtaan henkilöstöä. Lomautukset ovat enintään kolmen kuukauden mittaisia.

Metsä Fibre lomauttaa työntekijöitään uudella Kemin tehtaallaan. Tehtaanjohtaja Pekka Kittilä ei halua kommentoida sitä, kuinka moni tehtaan noin 300 työntekijästä tullaan lomauttamaan.

Lomautukset ovat Kittilän mukaan enintään 90 päivän eli kolmen kuukauden mittaisia. Ne koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä eli työntekijöitä, toimihenkilöitä ja ylempiä toimihenkilöitä. Ensimmäiset lomautukset alkavat noin kahden viikon päästä.

Lomautuksia perustellaan tehtaan haihduttamossa tapahtuneen kaasuräjähdyksen aiheuttamalla tuotantokatkoksella ja korjaustyöllä.

Lomautuksia koskevat muutosneuvottelut päättyivät huhtikuun lopussa. Neuvottelujen piirissä oli sellutehtaan koko henkilöstö.

Kittilän mukaan työntekijöille annettiin jo ennen muutosneuvotteluja mahdollisuus pitää vapaita, mikäli työtehtäviä ei ole pysähdyksen vuoksi ollut.

Pääluottamushenkilö: lomautusuhka koskee kaikkia

Metsä Groupin tehtaiden pääluottamushenkilön Juha Kentän mukaan lomautusuhka koskee koko tehtaan henkilöstöä. Hän muistuttaa, että osa toiminnoista kuten kartonkitehdas on toiminnassa, joten jotkut työntekijät tulevat kuitenkin välttymään lomautukselta.

– Työnantaja arvioi niitä paikkoja, mitä pyöritetään. Se tarvitsee tietyn resurssin sinne, Kenttä kertoo.

Kentän mukaan esimerkiksi kaikki suurimman työntekijäpuolen Paperiliiton työntekijät eivät ole vielä saaneet lomautuslappuja. Hän kertoo olevansa huolissaan jokaisesta, joka sellaisen tulee saamaan.

Muutosneuvotteluiden tulos kerrottiin henkilöstölle tiistaina. Kenttä arvelee tilanteen konkretisoituvan vasta, kun lomautetut jäävät kerryttämään karenssiaikaa umpeen.

– Ansiosidonnaisen alkamiseen on pitkä pätkä. Osaltaan kesä helpottaa, mutta en tiedä kuinka paljon.

”Työhyvinvointiakin pitäisi ajatella”

Kentän mukaan muutosneuvotteluissa lähdettiin hakemaan vaihtoehtoja yhdessä työnantajan kanssa. Työntekijäpuoli tarjosi esimerkiksi kaikkien koulutusten, vapaapäivien ja lomien käyttöä.

Muutosneuvotteluiden lopputulos ei kuitenkaan ollut toivotun kaltainen.

– Tämä on sellaista teatteria, että neuvotellaan, ja sitten työnantaja tekee päätöksen, Kenttä toteaa.

Hänen mukaansa firmojen henkilöstökulut ovat niin pienet, ettei kulurakennetta saada korjattua lomautuksilla.

Kenttä on huolissaan siitä, miten kylmästi henkilöstöä tilanteessa kohdellaan.

– Nyt on käsillä ehkä metsäteollisuuden suurin kriisi, mutta tästä täytyy kuitenkin nousta. Työhyvinvointiakin pitäisi ajatella.

Tuotantokatkos kestää kesäkuun lopulle

Tehtaan haihduttamossa tapahtuneen kaasuräjähdyksen aiheuttaman tuotantokatkoksen arvioidaan päättyvän vasta kesäkuun lopussa.

Tehtaanjohtaja Pekka Kittilän mukaan ilmaantunutta aikaa on hyödynnetty järjestämällä henkilöstölle koulutuksia ja tekemällä sellaisia kunnossapitotöitä, jotka olisi tavallisesti tehty vuosihuoltoseisokissa kesäkuun alussa.

Tehtaalla pyritään nyt minimoimaan kustannukset. Esimerkiksi vuosihuoltoseisokin työt tehdään mahdollisimman edullisesti. Käytännössä se tarkoittaa, että työhön käytetään pidempi aika, jolloin voidaan hyödyntää tavallista enemmän tehtaan omaa henkilökuntaa.

Yleensä vuosihuoltoseisokki kestää viikon ja työllistää yhtäaikaisesti lähes 2 000 työntekijää, Kittilä kertoo.

– Kun se jakautuu pidemmälle ajanjaksolle, omaa henkilökuntaa pystytään hyödyntämään seisokkitöiden tekemisessä paremmin, hän selittää.

Jaa.
Exit mobile version