torstai, 10 lokakuun

Suunnitelmien perusteena on rakentamisen laman ja Venäjän ehtyneen puuntuonnin aiheuttama heikko kannattavuus.

Minna Matintupa

Jaakko Palvaila

Sanna Savela

Saara Heiskanen

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Wood suunnittelee lopettavansa vanerituotannon Äänekosken Suolahdessa. Yhtiön tiedotteen mukaan sulkemissuunnitelmien perusteena on tehtaiden heikko kannattavuus.

Suunnitelman mukaisesti Suolahden koivuvaneritehtaan tuotanto päättyisi vuoden 2025 ensimmäisen neljänneksen loppuun mennessä ja havuvaneritehtaan tuotanto viimeistään vuoden 2026 loppuun mennessä.

Metsä Wood käynnistää muutosneuvottelut. Toimenpiteet koskevat Metsä Woodin Suolahden tehtaiden koko henkilöstöä, yhteensä noin 370 ihmistä.

Kertotehtaalla 150 työpaikkaa

Metsä Woodin toimialajohtaja Jaakko Anttila toteaa Ylelle, että tehtaiden sulkeminen tehdään vaiheittain, että henkilöstö voisi työllistyä mahdollisimman hyvin Metsä Groupin sisällä. Koivuvaneritehtaalla työskentelee noin 170 ihmistä ja havuvaneritehtaalla 200.

– Äänekosken uudelle kertopuutehtaalle voisi työllistyä arviolta 150 ihmistä. Lisäksi työntekijöille tullaan tarjoamaan töitä Metsä Groupin muista tuotantolaitoksista, sanoo Anttila.

Uusi kertotehdas valmistuu Äänekoskelle vuonna 2026. Metsä Groupilla on paikkakunnalla myös 250 ihmistä työllistävä biotuotetehdas, 200 työntekijän kartonkitehdas ja 30 työntekijän koivuviilutehdas.

Tehtaiden kannattavuus on Anttilan mukaan ollut heikko jo usean vuoden ajan.

– Koivutukin saatavuus on ollut rajattua sen jälkeen, kun Venäjän puuntuonti loppui ja se on vaikuttanut kannattavuuteen. Rakentamisen laman vuoksi tilanne on käynyt entistä hankalammaksi, Anttila arvioi.

Kertopuu on toisaalta osoittanut olevansa kilpailukykyinen tuote, joten Anttila uskoo, että investointi uuteen tehtaaseen varmistaa työpaikkojen pysymisen paikkakunnalla.

Sulkeminen oli yllätys

Pääluottamusmies Osmo Kääriäisen mukaan tehtaiden täysi sulkeminen tuli kaikille yllätyksenä.

Hän toteaa, että ilmassa oli merkkejä joistakin muutoksista, mutta tehtaiden sulkemista ei osattu odottaa.

– Onhan tämä äärimmäisen surullinen uutinen koko seutukunnalle. Vaneritehdas on seissyt siinä yli 100 vuotta.

Kääriäisen mukaan tehtaalla käynnistyvät nyt muutosneuvottelut, ja vasta niiden jälkeen tulevaisuutta pystyy arvioimaan tarkemmin.

Kaupunginjohtaja ei ole huolissaan

Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen suhtautuu Metsä Groupin suunnitelmiin rauhallisin mielin.

– Kaupungin näkökulmasta tällä ei ole hirveitä vaikutuksia. Koivuvaneritehtaan henkilöstö siirtyy käytännössä uudelle tehtaalle, eli alueelle ei sinänsä tule työttömiä, Tuononen toteaa.

Havuvaneritehtaan sulkeutumiseen on aikaa vielä reilut kaksi vuotta. Tuononen uskoo, että sen työntekijät työllistyvät jatkossakin paikkakunnalle.

– Maailma ehtii siihen mennessä muuttua monella lailla. Metsä Groupilla ja muillakin yhtiöillä on Äänekoskelle investointisuunnitelmia, joten en ole huolissani, Tuononen summaa.

Pääluottamusmies Osmo Kääriäinen ei usko Tuonosen tavoin, että töitä riittää uudessa tehtaassa kaikille vaneritehtaiden työntekijälle.

– Uusi tehdas työllistää noin 150 ihmistä. Kaikki eivät voi siirtyä sinne. Työllistymisestä on mahdoton sanoa tässä vaiheessa, Kääriäinen toteaa.

Uutista päivitetään.

Jaa.
Exit mobile version