maanantai, 1 heinäkuun

Luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirin valitus hylättiin osittain hallinto-oikeudessa. Rantakaistaleesta halutaan uusi selvitys.

Metsäteollisuusyhtiö UPM:n hakkuut Puumalan Rokansaaressa saavat jatkua osittain.

30 hehtaarin hakkuut ovat olleet viime kesästä asti jäissä, ja Itä-Suomen hallinto-oikeus on käsitellyt niihin liittyvää Suomen Luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirin jättämää valitusta.

Luonnonsuojeluliitto valitti hallinto-oikeuteen siitä, ettei hakkuille luvan antanut Etelä-Savon ely-keskus käsitellyt asiaa tarpeellisilla tiedoilla. Liitto totesi muun muassa, että ely-keskus ei ottanut huomioon alueen suojeltavaa boreaalista luonnonmetsää.

Hallinto-oikeus hylkäsi pääosin liiton valituksen juhannusviikolla. Asiasta kertoi aiemmin Itä-Savo -lehti.

Hakkuita saaressa ei vielä aloiteta. Hallinto-oikeus vaatii ely-keskukselta uutta selvitystä siitä, miten hakkuut vaikuttavat 2,1 hehtaarin rantakaistaleeseen, jossa on havaittu suojeltavaa boreaalista luonnonmetsää.

Myös UPM jää odottamaan ely-keskuksen selvitystä ja tekee sen pohjalta päätöksiä hakkuiden jatkamisesta, vaikka sillä on hallinto-oikeuden lupa loppuun noin 28 hehtaarin alueeseen.

UPM:n päätöksenteko venyy kesälomakauden yli.

Tuhansia puolustajia

Saimaan paratiisisaareksi kuvailtu Rokansaari kuuluu Euroopan unionin Natura 2000 -luonnonsuojeluhankkeeseen, jonka tavoitteena on säilyttää luonnon monimuotoisuutta.

Rokansaaren pinta-ala on 520 hehtaaria, josta UPM omistaa metsää 125 hehtaaria. UPM on kertonut, että suunnitelluissa hakkuissa puita kaadetaan alueilta, joissa on kehittyviä ja valoa tarvitsevia männyntaimia.

– Käytännössä valtaosa on kevennettyjä hakkuutoimenpiteitä, jotka tähtäävät metsän jatkuvaan kasvatukseen. Niiden lisäksi tehdään kasvatusmetsien harvennuksia, UPM Metsän itäisen alueen metsätalouspäällikkö Panu Mielonen kertoi vuosi sitten.

Ympäristöjärjestö Greenpeace haluaa säästää Rokansaaren hakkuilta. Järjestö luovutti syyskuussa UPM:lle vetoomuksen, joka keräsi yli 20 000 allekirjoitusta.

Jaa.
Exit mobile version