Kesän riistakolmiolaskentojen perusteella metso-, teeri-, pyy- ja riekkokannat ovat valtakunnallisesti tarkasteltuna kääntyneet selvään laskuun.
Suomen itäosissa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla metsäkanalintujen kannat ovat kesän riistakolmiolaskentojen perusteella vähentyneet merkittävästi. Myös Lapissa kannat ovat taantuneet, kerrotaan Luonnonvarakeskuksen tiedotteessa.
Muualla Suomessa metsäkanalintukannat ovat pysyneet ennallaan tai hieman kasvaneet. Etelä-Suomessa varsinkin teeren ja metson kannat ovat usealla alueella hieman kasvaneet.
Erikoistutkija Andreas Lindén Luonnonvarakeskuksesta toteaa, että metsäkanalinnuille on tyypillistä huomattavat alueelliset kannanvaihtelut. Niillä alueilla, joilla hurjimmat pudotukset nähdään nyt, on viime vuosina nähty kasvua ja varsin runsaat kannat.
– Esimerkiksi nyt nähtävä teerikannan muutos noudattaa kohtalaisen hyvin lajille ominaista 6–7 vuoden sykliä, sillä edellinen pohjavuosi oli monilla alueilla vuonna 2017.
Kanalintujen tiheys vaihtelee Lapissakin lajeittain ja alueittain
Metsäkanalintujen poikastuotto onnistuu parhaiten, jos alkukesä on lämmin ja pienet poikaset saavat hyönteisravintoa. Loppukesän ja syksyn marjasato vaikuttaa metsäkanalintujen poikasten selviytymiseen ravintotilanteen kautta. Tänä vuonna mustikkasato on ollut hyvä koko maassa, ja puolukkasadosta on tulossa hyvä.
– Todennäköisesti sää ja marjasato eivät aiheuttaneet ongelmia metsäkanalintujen pesinnälle. Näiden lisäksi myyräkantojen vaihtelulla on merkitystä pesintään. Kun myyriä on vähän, useat maapedot saalistavat enemmän maassa pesiviä lintuja, Lindén toteaa.
Lapissa koko maakunnan tarkastelussa kaikkien metsäkanalintujen kannat ovat taantuneet, mutta alueelliset vaihtelut ovat suuria. Koko maakunnassa metson tiheys neliökilometrillä on pienentynyt vuoden takaisesta 15 prosentilla, mutta on silti lähes viisi yksilöä neliökilometrillä. Suurempi tiheys on vain Satakunnassa ja Uudellamaalla.
Maakunnan sisällä esimerkiksi Pellon riistanhoitoyhdistyksen alueella metsoja oli 8 yksilöä neliökilometrillä ja Tervolassa 4,42 yksilöä. Pellossa metsokanta vahvistui yli 30 prosenttia, Tervolassa heikkeni lähes saman verran.