tiistai, 15 lokakuun

Greenpeace epäilee rovaniemeläisen energiayhtiön rikkoneen säädöksiä puunhakkuissa. Mielenosoittajat vaativat, että ikimetsien puunosto loppuu alueelta kokonaan.

Värriön ikimetsän hakkuut Sallassa jatkavat mielipiteiden jakamista.

Greenpeace paljasti syyskuussa, että Rovaniemen kaupungin omistama energiayhtiö Neve oy on ostanut Värriön vanhoista luonnonmetsistä puuta kaukolämpötuotantoon. Metsät ovat lähes luonnontilaisia, ja niiden puusto on satoja vuosia vanhaa.

Luonnonsuojelijat ja kansalaisaktiivit järjestivät maanantaina Värriön metsähakkuita vastustavan mielenosoituksen Rovaniemen rautatieasemalla. Tarkoituksena oli kertoa junalla saapuville Värriön ikimetsien tilanteesta ja vaikuttamismahdollisuuksista.

Metsänomistaja Jukka Aula saapui rautatieasemalle järjestämään vastamielenosoituksen. Hän haluaa muistuttaa siitä, että myös Värriön ikimetsien hakkaamisessa on kaksi puolta.

– Värriön yhteismetsän osalta viattomat joutuvat kärsimään. Hakkuukohteet ovat yhteismetsille tärkeitä tulonlähteitä. Metsät ovat mainehaitan vuoksi joutuneet nyt boikottiin monen ostajan silmissä, eikä puu mene enää kaupaksi.

Hän huomauttaa, että Lapissa luonnonsuojeluverkosto on laaja. Huoli metsien hakkaamisesta koskettaa enemmän Etelä-Suomea, jossa tilanne ei ole suojelun kannalta yhtä hyvä.

Samalla linjalla on myös Neven toimitusjohtaja Kristian Gullsten.

– En lähtisi kategorisesti sille linjalle, että kaikki puunostaminen Värriöstä jäisi pois. Yhteismetsä on laaja alue ja sisältää monenlaista metsää, kuten talousmetsää.

Neve hankkii energiapuuta kaukolämmön tuotantoon 40 eri toimijalta, joista Värriön yhteismetsä on yksi. Värriöstä tulevan puun osuus on noin prosentin Neven käyttämästä puusta.

Ei vielä lupauksia jatkosta

Neven toimitusjohtajan Kristian Gullstenin mukaan yhtiö varmistaa aina sen, että ostettu puu noudattaa lainsäädäntöä ja asetuksia. Aiemmin Värriössä olleet aluehakkuut ovat olleet sertifioinnin mukaisia.

Neven mukaan hakkuut ovat tällä hetkellä jäissä. Kestävän metsätalouden yhdistys KMY on pyytänyt ulkopuolisen asiantuntijan arvioimaan PEFC-sertifikaatin toteutumista hakkuualueella.

Mielenosoittajat vaativat, että vaikka hakkuiden jatkuminen saisikin vihreää valoa, Rovaniemen kaupunki ja Neve eivät ostaisi enää puuta Värriön yhteismetsän omistamista vanhoista luonnonmetsistä. Neve odottaa selvitysten valmistumista ja tekee jatkopäätöksiä niiden perusteella.

– On hyvä, että arviointi tehtäisiin nyt huolella, koska lopulta se vaikuttaa kaukolämmön toimitusvarmuuden turvaamiseen ja hinnoitteluun, Gullsten toteaa.

Aktiivi Aino Juvonen on pyörittänyt Kaadetaan kaava, ei metsää -kampanjaa pari vuotta.

– Vanhat luonnonmetsät pitäisi säästää ja suojella. Koska kyseessä on Rovaniemen kaupungin omistama yhtiö, osoitamme kritiikkimme kaupungille. Sen pitäisi taata kestävämpi lämmöntuotanto.

Rovaniemen rautatieaseman mielenosoitukseen kerääntyi lopulta enemmän poliiseja kuin mielenosoittajia.

Uutista korjattu 14.10. kello 18.02. Mielenosoittajien pyyntö lopettaa puun ostaminen koskee ikimetsiä. Lisätty myös tieto siitä, minkä sertifikaatin toteutumista arvioidaan.

Jaa.
Exit mobile version