sunnuntai, 19 toukokuun

Metsästäjät haluavat uusia poliisin ja riistanhoitoyhdistysten välille solmitun suurriistavirka-apusopimuksen (SRVA). Yksi metsästäjiä närästävä asia on kustannusten korvaaminen.

Metsästäjät haluavat muutoksia poliisin kanssa tehtyyn valtakunnalliseen suurriistavirka-apusopimukseen (SRVA-sopimus). Sopimus velvoittaa riistanhoitoyhdistykset auttamaan poliisia liikenteessä loukkaantuneitten suurpetojen ja hirvieläinten jäljestämisessä ja lopettamisessa.

Metsästäjien mielestä petopolitiikka aiheuttaa sen, ettei virka-aputehtävissä haluta käyttää koiria, sillä metsissä voi olla suurpetoja. Myös SRVA-toimintaan liittyvää vakuutusturvaa pidetään puutteellisena ja monimutkaisena. Yhteiskunnan toivotaan niin ikään korvaavan metsästäjille toiminnasta aiheutuvat kulut.

Hirvieläimiin liittyvistä SRVA-tehtävistä maksetaan riistanhoitoyhdistykselle valtionavustus, jonka tasoa metsästäjät pitävät mitättömänä. Tehtävät ovat osa riistanhoitoyhdistysten saamaa valtionavustusta, joka jaetaan riistanhoitoyhdistyksille kahden edeltävän vuoden yhteenlaskettujen SRVA-tehtävien perusteella.

Yksittäisen hirvieläimiin liittyvän SRVA-tehtävän osuus on tänä vuonna maksettavassa avustussummassa 4 euroa 82 senttiä riippumatta tehtävään käytetystä ajasta.

Koillis-Savon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Tapio Multasuo sanoo, että SRVA-tehtävä edellyttää yleensä useamman tunnin työpanosta. Näin on hänen mukaansa myös silloin, kun tehtävä on helpoimmasta päästä eli kolaripaikalle jääneen hirvieläimen noutaminen.

– Hirven kohdalla se lähes aina tarkoittaa sitä, ettei siitä ole muuhun kuin haaskaksi. Tuolloin tehtävään tarvitaan 4–6 henkilöä.

Multasuo laskee tällaisen tehtävän vaativan 4–6 työtuntia. Kilometrejä saattaa tulla jopa parisataa.

Sonkakosken erämiesten hirviporukkaa johtavan Jarno Komulaisen mukaan kyse on käytännössä metsästäjien omakustanteisesta työstä.

– Kaikkeen muuhun hupatukseen kyllä löytyy maksumiehiä, vaan ei tähän, hän tuhahtaa.

Sopimuksen irtisanonut kymmenen yhdistystä

Sonkajärvellä tyytymättömyys SRVA-sopimuksen ehtoihin kasvoi alkuvuodesta niin suureksi, että riistanhoitoyhdistyksen hallitus päätti maaliskuussa äänin 4–3 irtisanoa sopimuksen.

Sopimuksen oli jo sitä ennen irtisanonut yhdeksän riistanhoitoyhdistystä pääosin Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Polvijärven riistanhoitoyhdistys päätti puolestaan kevään aikana palata takaisin sopimuksen piiriin.

Tapio Multasuo on laatinut esityksen muutoksista, joita SRVA-lakkoon ryhtyneet yhdistykset haluavat sopimukseen. Vaatimukset ulottuvat kustannusten korvaamisesta parempaan vakuutusturvaan ja petopolitiikkaan.

– Kilometrikorvausten lisäksi on väläytelty myös tuntikorvauksia, Multasuo paljastaa.

Hän ei halua kertoa esityksen yksityiskohtia, ennen kuin vaatimuslista on toimitettu poliisille.

Poliisi valmis tarkastelemaan sopimusta

Poliisihallituksen näkökulmasta SRVA-sopimus on tähän saakka toiminut hyvin. Poliisiylitarkastaja Vesa Pihajoen mukaan poliisille sopii kuitenkin myös sopimuksen mahdollinen päivittäminen, jos sille löytyy järkeviä perusteita.

– Totta kai sitä ollaan valmiit tarkastelemaan.

Pihajoki muistuttaa, ettei poliisi ole kuitenkaan se taho, joka päättää metsästäjien ongelmallisiksi katsomista asioista.

– Esimerkiksi suurpetojen kannanhoidollinen metsästys ei ole millään lailla poliisiin kytköksissä oleva asia, hän toteaa.

Metsästäjä: ”Raja tuli nyt vastaan”

Tyytymättömyys vallitsevaan petopolitiikkaan on yksi niistä asioista, jotka ovat saaneet osan riistanhoitoyhdistyksistä irtisanomaan SRVA-sopimuksen. Hallinto-oikeudet ovat kumonneet Suomen riistakeskuksen myöntämiä poikkeuslupia, mikä tekee esimerkiksi karhunmetsästyksen lähes mahdottomaksi.

Metsästäjät myöntävät, että petopolitiikka ei lakkoilemalla muutu. Viestin arvellaan kuitenkin lakkojen myötä menneen perille.

Jarno Komulaisen mukaan metsästäjiä ei voi syyttää asiassa kuitenkaan laiskuudesta tai haluttomuudesta.

– Metsästäjä on melko ahkera lähtemään mihin savottaan tahansa täällä salolla, kun vaan pyydetään. Joissain asioissa raja vaan tulee vastaan.

Komulainen on jäsenenä Sonkajärven riistanhoitoyhdistyksen hallituksessa. Yhdistyksen puheenjohtaja Erkki Shemeikka uskoo, että myös Sonkajärvi palaa takaisin SRVA-sopimuksen piiriin.

– Yleensä kun muutama yö nukutaan, niin asia muuttuu ja sitä katsotaan toisella tapaa. Uskon, että jossakin vaiheessa palataan, joko piankin tai sitten pidemmän ajan kuluttua.

Jaa.
Exit mobile version