maanantai, 20 toukokuun

Puusta voi tehdä muun muassa muoveja, tekstiilikuituja ja nestemäisiä polttoaineita. Samalla toimialan jalostusaste nousee.

Usein pitkällekin jalostettujen painopaperien kysynnän väheneminen on tehnyt niiden raaka-aineena käytettävästä sellusta aiempaa merkittävämmän vientituotteen. Sellua Metsä Groupin Äänekosken tehtaalla. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Suomen metsäteollisuuden maine pitkälle jalostettujen tuotteiden tekijänä on saanut kovan kolauksen painopaperien kysynnän hiivuttua.

Muun muassa Luonnonvarakeskus on todennut, että metsäsektorin tuottama arvonlisä kansantalouteen jalostettua puukuutiometriä kohden on pienentynyt paperin kultakauden jälkeen.

Edelleen jos prosesseihin saatavan puun määrä esimerkiksi ilmastonsuojeluun liittyvien syiden takia pienenee, haaste tuotteiden arvonlisän nostolle kasvaa vielä suuremmaksi.

Metsäyhtiöt haluavat saada puusta aikaan jotain kalliimpaa kuin sellua.

Kävimme läpi metsäyhtiöiden tulevaisuuden visioita.

Metsä Group uskoo tekstiilikuituihin

Metsä Groupissa päädyttiin lopettamaan painopapereiden valmistus vuonna 2016. Sen myötä aiempaa suurempi osa yhtiön sellusta on myyty, sen sijaan että siitä itse tehtäisiin kalliimpia tuotteita.

Sellutehdasinvestointien ohessa Metsä Group on kuitenkin myös satsannut uusiin, korkeamman jalostusasteen tuotteisiin.

– Kärkihankkeemme ovat tekstiilikuitu ja uudet pakkausmateriaalit. Sen lisäksi olemme selvittämässä, millaisia tuotteita tällä hetkellä energiaksi käytettävistä sivuvirroista on mahdollista valmistaa. Siellä suurimpana potentiaalina ovat ligniinituotteet, sanoo Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä.

Sellua tehtäessä puukuitujen sidosaine ligniini poistetaan. Puhdistettuna sitä voitaisiin käyttää esimerkiksi betonin lisäaineena.

Katso video Metsä Groupin Kemin sellutehtaasta.

Kemiallisen metsäteollisuuden ohella jalostusastetta on nostettu myös mekaanisen metsäteollisuuden puolella. Esimerkiksi vanerimaisista viiluista tehdystä kertopuusta maksetaan monia sahatavaralaatuja enemmän.

Hämälä kuitenkin korostaa, että yleensä pitemmälle jalostettuja tuotteita tehtäessä mennään lähemmäs kuluttajatuotteita. Esimerkiksi paljon tilaa vaativia pehmopapereita kannattaa tehdä siellä, missä ostajat ovat lähellä.

– Haaste jalostusasteen nostamisessa on se, että olemme kaukana kuluttajamarkkinoista.

Stora Enso luottaa pakkauksiin

Myös Stora Enso on luopunut lähes täysin painopapereista, ja muuntanut paperinkoneitaan muun muassa kartongin tuotantoon.

– Pakkaukset ovat kasvava toimiala pitemmällä tähtäimellä, kuten myös innovatiiviset biomateriaalimme ja sellu, sanoo Stora Enson toimitusjohtaja Hans Sohlström.

Stora Enso satsaa myös rakennuspuutuotteisiin ja sähkön varastoinnissa tarvittaviin materiaaleihin.

– Meillähän on muun muassa puupohjainen akkumateriaali. Meillä on Sunilan tehtaalla toimiva pilotti, missä tätä akkumateriaalia valmistetaan, Sohlström kertoo.

Stora Enson keskeinen satsaus jalostusasteen nostamiseksi ovat pakkaukset.

– Teemme kuluttajapakkausmateriaaleja, jotka ovat hinnaltaan noin kaksi kertaa kalliimpia, kuin jotkut muut pakkaus- ja painopaperit, Sohlström kertoo.

Puupohjaisia tuotteita fossiilisten sijaan

Suurista metsäyhtiöistä ainoastaan UPM:llä on yhä merkittävää painopapereiden valmistusta. Tosin UPM:kin on tehnyt huomattavia panostuksia muun muassa biopolttoaineiden ja kemikaalien tuotantoon.

Myös tällä osa-alueella on metsäteollisuudella laajemminkin huomattavat mahdollisuudet, katsoo Stora Enson Sohlström. Hän on ollut aikanaan myös UPM:n palveluksessa.

– Teoriassa voi sanoa suoraan, että lähes kaikki mitä voidaan valmistaa fossiilisista materiaaleista, voidaan valmistaa puusta.

Hän korostaa, että ongelma ei useinkaan ole innovaatioiden puute, vaan se, löytyykö fossiilisista materiaaleista tehtyä kalliimmille puupohjaisille tuotteille ostajia.

– Kyse on vain siitä, että millä kustannuksilla, millä tuotantokonseptilla ja miten sen pystyy tekemään taloudellisesti. Se on se haaste, Sohlström sanoo.

Jaa.
Exit mobile version