sunnuntai, 7 heinäkuun

Joe Bidenin huonosti sujuneen vaaliväittelyn jälkeen moni demokraatti uskoo, että ehdokasta on vaihdettava.

Joe Bidenin vaaliehdokkuus on joutunut yhä voimakkaamman arvostelun kohteeksi. Demokraattipuolueen kannattajistakin suurin osa sanoo, että Bidenin pitäisi vetäytyä ehdokkuudesta ja antaa tilaa nuoremmalle kandidaatille.

Viime torstain surkeasti mennyt vaaliväittely on saanut demokraatit paniikkiin.

Kuohuntaa pahensi Yhdysvaltain korkeimman oikeuden maanantainen päätös, jonka mukaan maan entisillä presidenteillä on laaja syytesuoja myös virkakauden jälkeen. Päätöksen myötä suuri osa republikaaniehdokas Donald Trumpin rikossyytteistä raukesi, mikä parantaa hänen mahdollisuuksiaan palata presidentiksi.

Osa demokraateista haluaa Bidenin pois

Demokraattipuolueen sisäpiiri näyttää olevan edelleen Bidenin ehdokkuuden takana. Näyttäviä irtiottoja ei ole ainakaan toistaiseksi tullut.

Ainakin edustajainhuoneessa keskustelua käydään. Texasilainen edustaja Lloyd Doggett oli ensimmäinen, joka sanoi haluavansa Bidenin jättävän ehdokkuuden. Doggett totesi tiistaina, että ”on liian paljon pelissä”, jos Biden jatkaa ehdokkaana ja häviää Trumpille.

Edustajainhuoneen entinen puhemies Nancy Pelosi sanoi MSNBC-televisiokanavan haastattelussa, että on oikeutettua kysyä, oliko Bidenin heikossa esiintymisessä kyse vain heikosta hetkestä vai hänen kokonaisterveydestään.

– Kun ihmiset kysyvät tätä, on se oikeutettu kysymys – molempien ehdokkaiden osalta, hän totesi.

Lehdistössä Bideniin kohdistuu kritiikkiä. Arvovaltainen The New York Times sanoi heti väittelyn jälkeen, että Bidenin on luovuttava ehdokkuudesta.

Vasemmistoon suuntautuva The New Republic -lehti ehdotti suorastaan, että Biden luopuisi heti myös presidenttiydestä ja antaisi paikkansa varapresidentti Kamala Harrisille.

Myös Trumpia vastustavat republikaanit, eli ”nevertrumpistit” ovat käyneet puhumassa asiasta Bidenin kampanjatiimin kanssa.

Biden itse on vakuuttanut, että jatkaa presidenttikilpaa. Hän aikoo parantaa imagoaan esiintymällä aiempaa enemmän julkisuudessa. Perjantaina hän esiintyy ABC-televisiokanavan laajassa haastattelussa.

Vedonlyöntiyhtiö Polymarketin tilastossa Bidenin poisjäänti saa yli 50 prosentin todennäköisyyden.

Entisen presidentin puoliso?

Yksikään demokraattien kärkinimi ei ole ilmoittautunut haastamaan Bidenia. Tiedotusvälineet ovat kuitenkin tehneet kyselyjä, ketkä olisivat suosituimpia hänen korvaajakseen ja miten he voisivat menestyä Trumpia vastaan.

CNN-uutiskanavan kyselyssä peräti 75 prosenttia demokraateiksi ilmoittautuvista vastaajista sanoi haluavansa Bidenin tilalle ”jonkun muun”. Vain 25 prosenttia halusi Biden jatkavan ehdokkaana.

Uutistoimisto Reutersin teettämässä kyselyssä yllättäen vahvimmaksi Trumpin haastajaksi nostettiin entisen presidentin Barack Obaman puoliso Michelle Obama. Hän voittaisi Trumpin kyselyn mukaan jopa 11 prosenttiyksiköllä luvuin 50–39. Michelle Obama on kuitenkin jo kauan sitten ilmoittanut, ettei ole ehdolla.

Bidenin varapresidentti?

Kaikki muut demokraattinimet häviäisivät The New York Timesin teettämässä kyselyssä tällä hetkellä Trumpille, joskaan eivät yhtä paljon kuin Biden itse. Siinä Biden sai 42 prosentin kannatuksen, kun Trumpia kannatti 48 prosenttia.

Sekä tässä kyselyssä että CNN:n kyselyssä suosituin demokraattipoliitikko oli varapresidentti Kamala Harris. Vedonlyöjistä jo 38 prosenttia uskoo, että Harris on demokraattien lopullinen ehdokas marraskuun vaaleissa, ilmenee Polymarketin sivuilta.

Harris on ilmoittanut pysyvänsä Bidenin rinnalla horjumatta ja ettei hänellä ole aikomustakaan nousta esimiestään vastaan.

Harrisin katsotaan jääneen varapresidenttinä Bidenin varjoon. Hän ei ole noussut Yhdysvaltain politiikassa kovin näkyvään rooliin. Jos hän kuitenkin päätyisi haastamaan Trumpia, olisi hän ensimmäinen värillinen nainen Yhdysvaltain pääpuolueen presidenttiehdokkaana.

Kalifornian kuvernööri?

Mahdollisena presidenttiehdokkaana on nostettu esiin Kalifornian kuvernööri Gavin Newson.

Newson on ollut aktiivinen myös kotiosavaltionsa ulkopuolella. Hänestä onkin huhuttu, että hän kävisi jo vuoden 2028 presidentinvaalikampanjaa.

Myös Newsom on kiistänyt halunsa syrjäyttää Biden.

Michiganin sankari?

Michiganin osavaltion kuvernööri Gretchen Whitmer on ollut vahvasti esillä demokraattien presidenttiehdokaskaavailuissa.

Hän nousi kuuluisuuteen vuonna 2020, kun Michiganissa tuli ilmi juoni, jossa äärioikeistolaiset asemiehet suunnittelivat Whitmerin sieppausta. Miehet jäivät kiinni ja saivat pitkät vankeustuomiot.

Whitmer on kieltäytynyt haastamasta Bidenia.

Senaattori Minnesotasta?

Senaattori Amy Klobuchar on kohtalaisen tuttu yhdysvaltalaiselle yleisölle.

Hän kampanjoi demokraattien ehdokkuudesta vuoden 2020 vaaleihin, mutta lopetti kampanjansa Bidenin menestyksen myötä.

Klobucharia pidetään maltillisena poliitikkona, joka pystyisi kokoamaan demokraattipuolueen yhteen. Hänkään ei ole ilmoittautunut halukkaaksi haastamaan Bideniä.

Alla oleva video näyttää Bidenin heikkouden vaaliväittelyssä viime viikolla:

Lähde: AP

Jaa.
Exit mobile version