sunnuntai, 19 toukokuun

Hovioikeus kiinnitti huomiota muun muassa siihen, että joissakin tapauksissa tuomittu jatkoi uhrin hyväksikäyttöä pitkään. Oikeus myös piti nuoriin kohdistunutta uhkailua vakavana.

Turun hovioikeus on koventanut yli sadasta seksuaalirikoksesta tuomitun miehen rangaistusta.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi Jesse Niko Kristian Erkkosen 10,5 vuoden vankeusrangaistukseen toukokuussa 2023.

Hovioikeuden mukaan oikeudenmukainen rangaistus teoista on yksitoista vuotta vankeutta.

Tuomittuja seksuaali- ja muita rikoksia oli yhteensä noin 200. Niistä 20 oli törkeitä lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä. Uhkausten ja tekojen kohteina oli alle 16-vuotiaita.

Hovioikeudessa syyttäjät vaativat rangaistuksen koventamista, syytetty sen alentamista.

Osa hyväksikäytöistä jatkui pitkään

Rangaistusseuraamusta arvioidessaan hovioikeus kiinnitti erityistä huomiota muun muassa kahteen syytekohtaan törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Se korosti, että niissä hyväksikäyttö jatkui huomattavan pitkään ja sisälsi useita yksittäisiä vakavia seksuaalisia tekoja.

Hovioikeus mainitsi myös nuoriin uhreihin kohdistuvan uhkailun, joka oli osassa teoista oikeuden mukaan erityisen moitittavaa tai vakavaa.

Hovioikeus katsoi, että tuomitun kohdalla ei ole kyse kypsymättömyydestä ja rajojen kokeilusta, vaan enimmiltä osin ilmeisestä välinpitämättömyydestä toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta kohtaan. Tuomittu on syntynyt vuonna 1996.

Pyysi alastonkuvia

Rikoksen uhreina oli pääosin 10–17-vuotiaita tyttöjä, joilta Erkkonen pyysi alastonkuvia tai kuvia, kun he koskettelevat itseään. Uhrit olivat Valkeakoskelta Pirkanmaalta ja muualta Suomesta.

Jutussa on myös joitakin täysi-ikäisiä asianomistajia. Teot tapahtuivat vuosina 2016–2021.

Uhreista osan kanssa hänellä oli fyysistä seksuaalista kanssakäymistä, ja osan kanssa hän oli sukupuoliyhteydessä.

Tekojen laajuus aukesi poliisille vasta syksyllä 2021, kun Erkkonen otettiin kiinni ja poliisi tutki hänen puhelimiaan. Yksittäiset nuoret kertoivat asioista koulussa, jolloin tapaus alkoi paljastua.

Hovioikeuden ratkaisuun saa hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta, jos se myöntää valitusluvan.

Jaa.
Exit mobile version