sunnuntai, 20 lokakuun

Korkein oikeus kumosi hovioikeuden aiemman tuomion, jonka mukaan kyseessä oli perusmuotoinen lapsenraiskaus. Teko tapahtui helmikuussa 2022 Oulussa yksityisasunnossa.

Korkein oikeus (KKO) on korottanut kolmekymppisen miehen rangaistusta asiassa, jossa kaksi lasta raiskattiin Oulussa helmikuussa 2022.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi kesäkuussa 2022 kolme miestä ehdottomaan vankeuteen, joista yksi valitti tuomiostaan.

Mies tuomittiin Oulun käräjäoikeudessa viiden vuoden vankeuteen törkeästä lapsenraiskauksesta. Miehen valitettua tuomiosta Rovaniemen hovioikeus katsoi, että asiassa oli sovellettava uutta seksuaalirikoslainsäädäntöä. Sen mukaan teko oli perusmuotoinen lapsenraiskaus, josta hovioikeuden mukaan oikeudenmukainen rangaistus oli kolme ja puoli vuotta vankeutta.

Nyt korkein oikeus on päätynyt korottamaan tuomiota kahdella vuodella. KKO on tuominnut Achraf Ben Moussan, 32, törkeästä lapsenraiskauksesta viiden ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen.

Oikeus toteaa, että mies raiskasi päihtyneen 15-vuotiaan välittömästi sen jälkeen, kun toinen tuomittu oli raiskannut tämän.

– Vaikka vastaajat eivät ole syyllistyneet rikokseen yhdessä, korkein oikeus katsoo, että perättäiset raiskaukset ovat olleet omiaan aiheuttamaan asianomistajalle erityisen tuntuvaa kärsimystä ottaen huomioon myös asianomistajan nuori ikä, tuomiossa sanotaan.

Törkeyden puolesta puhui KKO:n mukaan myös se, että tekijä oli uhrille tuntematon ja että teossa pyrittiin hyväksikäyttämään uhrin vahvaa päihtymystilaa.

Tuomion antamisessa sovellettiin vanhaa lakia

KKO:n tehtävänä oli myös ratkaista, sovelletaanko tapauksessa uutta vai vanhaa seksuaalirikoslakia.

Rikoslain mukaan rikokseen sovelletaan sitä lakia, joka oli voimassa, kun rikos tehtiin. Kuitenkin jos tuomitsemishetkellä voimassa oleva laki johtaa lievempään lopputulokseen, sovelletaan sitä. Jos lopputulos on kummankin lain perusteella sama, sovelletaan rikoksen tekoajan lakia.

KKO katsoi, ettei tuomitsemishetkellä voimassa ollut laki johtaisi asiassa lievempään lopputulokseen, joten asiassa on sovellettava tekohetkellä voimassa ollutta lakia.

Jaa.
Exit mobile version