maanantai, 14 lokakuun

Naistentauteihin ja synnytyksiin erikoistuva lääkäri Juuso Isotalo, 32, huomasi jo opiskeluaikanaan, että monet naiset vieroksuivat miesopiskelijaa. Hän työskentelee Turun yliopistollisen keskussairaalan naistenklinikalla.

– Erikoistuvana lääkärinä minulla on hoitovastuu ja kieltäytymiset ovat harvinaisempia kuin opiskeluaikana. Keskustelen potilaan kanssa ja selitän yleensä tarkkaan, miksi tiettyjä tutkimuksia tehdään, kertoo Isotalo.

Toisaalta Isotalo toteaa, että potilaalla on täysi oikeus kieltäytyä. Jotkut kertovat syynkin.

– Se saattaa liittyä uskontoon tai kulttuuriin. Heille on sattunut jotain tai heillä on huonoja kokemuksia.

Potilas voi keskeyttää tutkimustilanteen halutessaan tai pitää pienen tauon. Näin potilaalla säilyy kontrollin tunne arassa tilanteessa. Jos tutkimus ei sovi hänelle, pyritään Isotalon mukaan löytämään toinen lääkäri tai varaamaan uusi aika.

Juuso Isotalon mielestä lääkärit ottavat naiset aiempaa paremmin huomioon.

– On voitu vähätellä naisten vaivoja, naisten kipuja, tutkimisesta aiheutuvaa kipua ja toimenpiteistä aiheutuvaa kipua.

Katso videolta, kuinka Ylen tapaamat naiset perustelivat gynekologivalintaansa.

Miesgynekologit on katoava ammattiryhmä

Lääkäreitä kouluttaa Suomessa viisi yliopistoa. Niistä vain Helsingin ja Turun lääketieteellisissä tiedekunnissa on parhaillaan miehiä erikoistumassa naistentauteihin ja synnytyksiin.

Juuso Isotalo on ainoa naistentautien ja synnytysten erikoisalalle erikoistuva mies Turussa. Lääkäriksi valmistumisen jälkeen hän on jatkanut opiskelujaan viisi vuotta ja jäljellä on vielä vuosi erikoistumisopintoja.

Helsingissä miesopiskelijoita on Tilastokeskuksen tietojen mukaan seitsemän. Samaan aikaan yliopistoissa on erikoistumassa alalle kymmeniä naisia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilasto ammattioikeuden saaneista näyttää yli 40 vuoden aikana tapahtuneen muutoksen.

Päätyökseen naisten erikoislääkärinä toimineita on tilastoitu vasta vuosituhannen alusta. Kun vuonna 2000 naisia työskenteli alalla 112 ja miehiä 72, vuonna 2021 naisia oli THL:n mukaan 402 ja miehiä 40.

Kysymys on miesten tasa-arvosta

Naistentautien professori Päivi Polo on opettanut lääketieteen opiskelijoita noin 25 vuotta. Hän on Juuso Isotalon tavoin havainnut viime aikoina, että naiset eivät anna miesopiskelijoiden tutkia itseään.

Kieltäytymisiä tulee päivittäin. Pololla on yleensä ryhmissä sekä nais- että miesopiskelijoita, jotta opetustilanne etenee.

– Jos jo opiskeluaikana on kokenut aika paljon potilaiden kieltäytymisiä sukupuolensa takia, on ymmärrettävää, että miespuolinen opiskelija ei valitse erikoisalaa, jossa hän kokee syrjintää.

Toisinaan kun nainen on rohkaistunut miehen tutkittavaksi, palaute voi olla todella myönteistä. Potilas voi sanoa miesopiskelijalle, että tämä teki tutkimuksen hyvin ja hänestä tulee hyvä lääkäri.

– Puhutaan paljon naisten tasa-arvosta, mutta tässä miehiä ei kohdella tasa-arvoisesti. Heitä kohdellaan epäoikeudenmukaisesti, koska he eivät pääse harjoittelemaan gynekologisia tutkimuksia, vaikka ne kuuluvat oppimistavoitteisiin. Niitä ei opi muuten kuin käytännön harjoituksen avulla, kertoo Polo.

Videolla kaksi Turun yliopistosta valmistunutta naistentautien erikoislääkäriä kertoo kokemuksistaan.

1980-luvulla gynekologina aloittanut, yhä yksityisvastaanottoa pitävä Turun yliopiston emeritusprofessori Juha Mäkinen kertoo, että pitkän kokemuksen omaavalle erikoislääkärille naiset voivat yhä hakeutua.

Sen sijaan hänen havaintojensa mukaan varsinkin monien nuorten miesgynekologien vastaanotoilla on hiljaista.

Tutkimukset pitää hallita työelämässä

Naistentautien professori Päivi Polo on huolissaan lääkäreiden selviytymisestä työelämässä, koska kieltäytymisten takia miesopiskelijoilla ei ole niin paljon oppimistilaisuuksia.

– Saattaa olla, että he eivät pysty saavuttamaan asetettuja oppimistavoitteita. Esimerkiksi terveyskeskuksen päivystyksessä tai ensiavussa on myös gynekologisia potilaita, jotka heidän tulisi osata tutkia ja hoitaa, kertoo Polo.

Kieltäytymisten taustalla voi olla ennakkoluuloja tai ikäviä gynekologikokemuksia, joissa ei aina edes ole kyse mieslääkäristä.

– Viime vuosituhannella oli varmasti sellaisia lääkäreitä, jotka kokivat oikeudekseen puhua vähän vähättelevästi tai ronskisti naisesta. Nykyään kiinnitämme paljon huomiota potilaan kohtaamiseen, vakuuttaa Polo.

Onko sinulla juttuvinkki Ylen uutisiin?

Voit olla luottamuksella yhteydessä. Voit lähestyä meitä myös sähköpostilla:eevi.kinnunen@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Jaa.
Exit mobile version