maanantai, 1 heinäkuun

Europarlamenttiin valitut suomalaiset ovat eri linjoilla siitä, mitä komissaarisalkun valinnassa pitäisi painottaa.

Vastavalitut europarlamentaarikot ovat eri linjoilla siitä, mitä EU-komissaarin salkkua Suomen pitäisi tavoitella.

Suomen ehdokas EU-komissaariksi on kokoomuksen Henna Virkkunen. Virkkusen mahdollinen työnkuva varmistuu vasta syksyllä.

Kysyimme Porissa Suomi-areenaan osallistuneilta Euroopan parlamentin uusilta jäseniltä, mikä EU-komissaarin tehtävä sopisi Suomelle parhaiten.

Tynkkynen haluaa kilpailukyvyn, Saramo vihreän siirtymän

Perussuomalaisen, europarlamenttiin valitun Sebastian Tynkkysen mielestä Suomen tulisi tavoitella EU:n kilpailukyvystä vastaavan komissaarin paikkaa. Kilpailukyky on Tynkkysen mielestä tärkein, sillä EU kilpailee kovaa Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa.

– Tämä on saamaan aikaan myös geopolitiikkaa.

Tynkkynen toivoo, että Suomi jättäisi vihreän siirtymän muille. Hän kiinnittää huomiota siihen, että komissaariehdokas Virkkunen äänesti kiistellyn ennallistamisasetuksen puolesta helmikuussa. Se ei vakuuttanut Tynkkystä.

– Pohdin, kuka henkilö lähtee sitä työtä tekemään, hän perustelee.

Vasemmistoliiton riveissä toivotaan, että Virkkusesta tulisi nimenomaan vihreän siirtymän komissaari.

– Vihreässä siirtymässä tullaan toivottavasti tekemään isoja päätöksiä, jotka vaikuttavat koko Eurooppaan, tuleva europarlamentaarikko Jussi Saramo sanoo.

Saramon valintaan vaikuttaa Virkkusen kokoomustausta. Saramo ei kannata sitä, että kokoomuslainen komissaari hoitaisi EU:n taloutta tai sosiaalipolitiikkaa.

– Komissaareilla on myös puoluekannat, hän sanoo.

Aaltola ja Saramo eri mieltä puolustussalkusta

Saramo ei haikaile Suomelle puolustuskomissaaria, sillä EU:lla ei olisi siinä paljon tehtävää.

Puolustus ei ole varsinaisesti EU:n toimivallassa. Salkku keskittyisi todennäköisesti EU:n puolustusteollisuuteen.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan paikalta europarlamenttiin valittu Mika Aaltola (kok.) toivoo kuitenkin, että Suomi ottaisi vastuulleen nimenomaan EU:n puolustusteollisuuden.

Aaltola perustelee valintaansa sillä, että puolustusteollisuus on erittäin ajankohtainen. Hänen mielestään salkkuvalinnassa pitäisi tarkastella, mikä asia on tässä ajassa eniten esillä.

Puolustus on erityisen tärkeää Suomelle Venäjän takia, mutta sillä on painoarvoa myös muualla Euroopassa, Aaltola toteaa.

– Sinne laitetaan resursseja ja siellä tapahtuu.

Ex-komissaari toivoo valtaa säätää lakeja

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on todennut, että Suomella on hyvät mahdollisuudet saada painava salkku tulevassa EU-komissiossa.

Entinen EU-komissaari ja Suomen pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoo, että painavaan salkkuun kuuluu valta säätää EU-lakeja tai käyttää EU:n budjettivaroja.

Toisin sanoen sillä ei ole niinkään väliä, vastaako komissaari tarkemmin rajatusta vai laajemmasta kokonaisuudesta.

– Liikennekomissaarin salkku on merkittävä, koska siinä tehdään lainsäädäntöä ja päätöksiä infrastruktuurihankkeiden rahoittamiseen, Katainen kertoo esimerkin.

Vähempiarvoisia salkkuja ovat sellaiset, joihin EU:lla ei ole juurikaan toimivaltaa. Kataisen mukaan niinkin tärkeä asia kuin koulutus ei tee salkkua painavaksi, sillä koulutuksesta päätetään kansallisesti.

Jaa.
Exit mobile version