sunnuntai, 6 lokakuun

Lahtelaisen Rajasen kulman kiinteistökauppojen takaa paljastuu talousrikoksista tuomittuja henkilöitä.

Yle kertoi viime viikolla lahtelaisesta arvokiinteistöstä, josta on katkaistu lämmöt maksamattomien laskujen vuoksi. Kiinteistö on ulosmitattu ja hiljaisessa myynnissä. Myös Hämeen poliisi tutkii kiinteistöön läheisesti liittyviä liiketoimia.

Tämä juttu kertoo siitä, ketkä kiinteistökaupan takana ovat ja mikä asiassa on epäselvää. Tiedot perustuvat haastatteluihin, taustakeskusteluihin, julkisiin rekistereihin ja poliisin esitutkintamateriaaliin jo annetusta tuomiosta.

Poliisi on käynnissä olevasta tutkinnasta vaitonainen, eikä Ylen tiedossa ole, ketä epäillään ja mistä.

Rajasen kulmaksi sanotulla kiinteistöllä oli suuret suunnitelmat.

Tontin sisäpihalle piti rakentaa 50 asunnon uudisrakennus. Pian kiinteistökauppojen jälkeen alkoi Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Se ei selitä kokonaan hankkeen epäonnistumista. Paljon oli ehtinyt tapahtua jo aiemmin.

Talo vaihtaa omistajaa

Rajasen kulman omisti alkuvuoteen 2022 Oskari Rajasen perikunta. Oskari Rajanen oli 1900-luvun alkupuolella elänyt lahtelainen kultaseppä ja vaikuttaja.

Tontilla on pienkerrostalo ja matalampi ”piironki”-rakennus, jossa on vuokralaisena putiikkiyrittäjiä.

Perikunta halusi kiinteistöstä eroon, sillä se vaati mittavaa remonttia. Tontille oli valmistunut uusi kaava, joka mahdollisti uudisrakentamisen sisäpihalle.

Kiinteistön osti tammikuussa 2022 JHE-Kiinteistösijoitus oy.

Maanmittauslaitoksen luovutustiedoissa kauppahinnaksi on merkitty vajaat 1,89 miljoonaa euroa.

JHE-kiinteistösijoitusyhtiön edustaja Jukka Nyman kertoi, että yhtiö rakennuttaa sisäpihalle kahdeksan kerroksen talon ja saneeraa vanhat rakennukset.

Yhtiö jätti rakennuslupahakemuksen Lahden kaupungille. Rakennuslupapäällikkö Markku Sivonen kertoi Ylelle 2022, että uudisrakennus on kaikin puolin hankala hanke, sillä tontti on ahdas ja rinteessä.

Yle selvitti tuolloin, että JHE-kiinteistösijoitusyhtiön takana oli lakimies Terry Lagus. Lagus ja Nyman, joka on entiseltä nimeltään Tuokkola, olivat tehneet yhdessä töitä muun muassa Nuorisosäätiölle.

Lagus kertoi Ylelle syyskuussa 2022, että vanhoja rakennuksia aletaan kunnostaa vasta sen jälkeen, kun on varmistunut, miten uusien asuntojen ennakkomarkkinointi sujuu.

Pöytälaatikkofirmasta kiinteistösijoittajaksi

Terry Lagus ei kertonut syyskuussa 2022, että JHE-kiinteistösijoitusyhtiön takana on toinenkin mies. Edunsaajarekisterin mukaan yhtiöstä omistaa puolet mikkeliläinen autokorjaamoyrittäjä.

Nyt Lagus kertoo Ylelle, että yhtiön omistus on epäselvä. Hän kertoo ostaneensa JHE-kiinteistösijoitusyhtiöstä puolet lahtelaiselta liikemieheltä Ismo Räisäseltä alkuvuonna 2022. Yle on varmistanut tiedon myös poliisin esitutkintamateriaalista ja patentti- ja rekisterihallituksesta.

JHE-kiinteistösijoitusyhtiö on ollut Räisäsen pöytälaatikkofirma. Räisänen myi toisen puoliskon yhtiöstä mikkeliläiselle autokorjaamoyrittäjälle samaan aikaan kuin Lagukselle.

Ismo Räisänen ei kuitenkaan poistunut yhtiön kuvioista. Hän toimi yhtiön projektipäällikkönä ja teki muun muassa verohallinnolle arvonlisäveroilmoituksen ja yhtiön selvityksen varainsiirtoveroon alkuvuonna 2022.

Hänellä oli useita muitakin yrityksiä, jotka toimivat rakennusalalla. Tarkoituksena oli, että hän olisi sukulaisensa kanssa alkanut urakoida Rajasen kulman uudisrakennusta.

Räisäsen rooli oli tehdä urakkalaskentaa ja toimia pääurakoitsijana. Sukulaisen yhtiö olisi vastannut toteutuksesta alihankintatyönä.

Ismo Räisänen kertoi myöhemmin poliisikuulusteluissa, ettei mikkeliläisellä korjaamoyrittäjällä ollut roolia yhtiön suunnitelmissa. Mikkeliläisyrittäjä sanoo Ylelle, ettei tiedä, missä kaikkialla hänen nimeään on käytetty.

Hän kertoo saaneensa muutamassa vuodessa 1,2 miljoonaa euroa velkaa, eikä tiedä mistä. Hänen mukaansa Ismo Räisänen on hänen yrityksensä kirjanpitäjä.

Uudisrakennuksen urakoitsija poliisitutkintaan

JHE-kiinteistösijoitusyhtiö otti kiinteistökauppoihin velkaa 1,7 miljoonaa euroa virolaiselta rahoitusyhtiöltä. Rahoitusyhtiö alkoi periä ensimmäisiä saataviaan syksyllä 2022.

Samaan aikaan Ismo Räisänen oli poliisikuulusteluissa.

Verohallinto oli tehnyt liikemiehen yrityksiin verotarkastuksen. Tarkastus paljasti, että yhtiöt olivat laiminlyöneet veronsa ja muut lakisääteiset maksunsa.

Räisänen oli myös tehnyt yrityksissään bulvaanijärjestelyjä, sillä hänellä itsellään on miljoonan verovelat, jonka vuoksi hän ei voi toimia yrittäjänä.

Tammikuussa 2024 Ismo Räisänen sai kahden ja puolen vuoden tuomion sekä seitsemän vuoden liiketoimintakiellon vuosina 2016–2022 tehdyistä rikoksista.

Räisänen oli vältellyt veroja, laiminlyönyt ja hävittänyt kirjanpitoa ja ilmoittanut kaupparekisteriin vääriä tietoja yhtiönsä määräysvallasta. Tuomio tuli neljästä törkeästä veropetoksesta, kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta ja kolmesta rekisterimerkintärikoksesta.

Yksi rekisterimerkintärikos koski mikkeliläistä autokorjaamoyrittäjää. Hänet oli merkitty Räisäsen yhtiön hallituksen jäseneksi, vaikka Räisänen itse käytti yhtiössä tosiasiallista valtaa.

JHE-kiinteistösijoitusyhtiössä ei tehty verotarkastusta, mutta poliisikuulusteluissa sivuttiin yhtiötä liikemiehen entisenä yrityksenä.

Esitutkintamateriaalin mukaan Räisänen teki JHE-kiinteistösijoitusyhtiölle kiinteistökauppaa valtakirjalla.

Yle ei tavoittanut Ismo Räisästä.

Avoimet kysymykset

Terry Laguksen mukaan homma Rajasen kulmalla pantiin poikki, kun hänelle selvisi yhteistyökumppanin hämärät liiketoiminnat.

Laguksen mukaan hän ei aio laittaa kiinteistöön enää senttiäkään rahaa, koska omistus on epäselvä.

Siksi kiinteistön kaikki laskut ovat maksamatta ja kiinteistö on ajautunut ulosottoon. Velan korot juoksevat koko ajan.

Yksi velkojista on kiinteistön myynyt Rajasen perikunta, jonka saatavat ovat noin 400 000 euroa.

Yle kysyi Lagukselta, miksi hän kokeneena liikemiehenä ja lakimiehenä lähti yhteistyöhön lahtelaisen liikemiehen kanssa, jolla oli ilmiselviä epäselvyyksiä liiketoiminnassa jo vuonna 2022.

On myös erikoista, että lahtelainen liikemies ja hänen sukulaisensa ovat valikoituneet urakoimaan vaativaa uudisrakennusta, sillä heidän taustaltaan löytyy huomattavasti pienempiä rakennushankkeita.

Lagus väittää, ettei hän tunne Ismo Räisästä, ja käytännön järjestelyt on junaillut hänen avustajansa Jukka Nyman.

– Osaamattomuutta, sanoo Lagus.

Nyman on kuitenkin ollut Laguksen luottomies jo pitkään.

Nyman ei halua kommentoida liikekumppaninsa arviota. Hänen mielestään liiketoimet Rajasen kulmalla menivät pieleen Venäjän aloittaman sodan ja rakennusluvan viivästymisen vuoksi.

Jukka Nyman sai Turun hovioikeudesta tuomion törkeästä kirjanpitorikoksesta 3.10.2024. Tuomio on vuosi ehdollista vankeutta vuosina 2012–2014 tehdyistä rikoksista. Rikokset liittyivät Kamu-Adma project oy:n konkurssipesään Tampereella.

Hovioikeuden ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen. Siihen voi hakea muutosta hakemalla valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Jaa.
Exit mobile version