Liian pikkutarkka johtaminen kuormittaa sekä työntekijää että esihenkilöä itseään. Toimittaja Roosa Laksio selvitti, mistä mikromanagerointi johtuu.
Mikromanagerointi tarkoittaa työn liiallista kontrollointia, jossa esihenkilö haluaa tarkastaa lähes kaikki työntekijän tekemät tehtävät, tuotokset ja päätökset. Esimerkkejä siitä ovat puuttuminen sähköpostien emojien käyttöön, päivittäiset raportointivaatimukset ja soittaminen perään, ellei työntekijä heti vastaa viestiin.
Videolla toimittaja Roosa Laksio kertoo, miksi mikromanageeraaminen on pitkällä aikavälillä yksi haitallisimmista johtamistavoista:
Psykologi Liisa Puskalan mukaan mikromanageeraaminen aiheuttaa psykososiaalista kuormitusta, ja työn aiheuttama henkinen ja sosiaalinen rasitus voi kasvaa merkittäväksi. Tämä voi näkyä stressinä, ahdistuksena ja uupumisena. Pitkittyessään se saattaa johtaa vakaviin terveysongelmiin, kuten masennukseen tai työuupumukseen.
Puskala korostaa, että esihenkilön tehtävä on ohjata työntekijöitä itsenäiseen päätöksentekoon ja sietää sitä, ettei kaikkea voi valvoa yksityiskohtaisesti.
Selkeät pelisäännöt auttavat ehkäisemään kuormitusta. Se on tärkeää, jotta työmäärä ei kasva hallitsemattomaksi työntekijälle eikä myöskään esihenkilölle.