PARIISI Pala leipää voin ja hillon kera sekä kuppi mustaa kahvia.
Näin alkaa pariisilaisen 35-vuotiaan Philippine Darblayn arkiaamu.
– Tyypillinen ranskalainen aamiainen: pieni ja makea. Moni ranskalainen ei syö aamuisin mitään, Darblay sanoo.
Darblayn mukaan uskomus siitä, että jokainen hakisi aamulla leipomosta voisarven, ei ole niin todellinen kuin luullaan.
– Croissantit jätetään usein viikonloppuaamuihin.
Katso videolta, millainen ranskalaisten aamiainen usein on:
Ranskalaiset hoikkuustilastojen kärjessä
Ranska tunnetaan kulinarismin kehtona. Ranskalainen ruokakulttuuri on myös päässyt Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.
Ruoka ei ole ranskalaisille vain polttoainetta, vaan nautinto ja lähes pyhä asia.
Rakkaus ruokaan ja syömiseen ei kuitenkaan näy ranskalaisten vyötäröllä. Ranskalaiset ovat nimittäin EU-maiden toiseksi hoikimpia heti italialaisten jälkeen.
Suomi puolestaan on EU:n ylipainotilastojen kärjessä. Vuonna 2022 suomalaisista yli 16-vuotiaista 59,5 prosenttia oli ylipainoisia, kun taas Ranskassa ylipainoisia oli 45,4 prosenttia väestöstä.
Ylipainoiseksi määritellään henkilö, jonka painoindeksi on enemmän kuin 25.
Ranskalaiset ovat herkkusuita, joille viinit, juustot ja leivonnaiset ovat tavallinen osa arkea. Miten ranskalaiset sitten onnistuvat pysymään niin hoikkina?
Ruokakulttuurin historiaa tutkineen Loïc Biennassis’n mukaan ei ole yhtä tekijää, joka selittäisi sitä, miksi ranskalaiset pysyvät niin hoikkina.
Bienassis muistuttaa myös, että vaikka ranskalaiset tunnetaan hoikkuudestaan, ylipainoisten määrä on kasvanut Ranskassa, kuten monissa muissakin länsimaissa.
Vielä kymmenen vuotta sitten vain noin joka kymmenes ranskalainen oli ylipainoinen, nyt aikuisista ylipainoisia on noin joka viides.
Maailmanlaajuisesti ylipainoisten määrä on kaksinkertaistunut viimeisen 30 vuoden aikana.
Ranskassa lounastunti saa venähtää
Lounaaksi Philippine Darblay valmistaa ranskankermassa haudutettua purjosipulia.
– Kevät on purjosipulin aikaa. Suosin usein kauden vihanneksia.
Darblay työskentelee ruokatoimittajana ja syö työnsä puolesta usein ulkona. Jos hän ei ole kuvauskeikalla, hän valmistaa ja syö lounaan kotona.
Darblay heittää pilkotut purjosipulit pannulle voin sekaan ruskistumaan. Sitten hän lisää joukkoon ranskankerman ja lusikallisen sinappia.
Lisäksi lounaspöytään valmistuu ranskalaisen arjen pelastus: tonnikala-riisisalaatti.
Katso video, kun Philippine Darblay valmistaa tyypillisen ranskalaisen lounaan:
– Tätä löytyy lähes kaikista ranskalaisista ruokapöydistä, riisisalaatti on todellinen klassikko.
Jos aamiainen on Ranskassa lyhyt, niin lounaalla ruoan ääreen istutaan jo pidemmäksi aikaa.
Lounastunti alkaa puoliltapäivin ja voi venyä iltapäivään kello kahteen asti. Ei ole tavatonta, että lounaasta nautitaan keskellä työpäivääkin jopa parikin tuntia.
Ranskalaiset viettävät paljon aikaa ruokapöydässä, noin kaksi tuntia kymmenen minuuttia per päivä. Se on enemmän kuin missään muussa OECD-maassa.
– Sehän tuntuu paradoksaaliselta, että ne, jotka käyttävät eniten aikaa ruokailuun, ovat hoikimpia, Bienassis sanoo.
Ja silti ruoan ääreen pysähtyminen voi Bienassis’n mukaan olla yksi seikka, joka pitää ranskalaiset hoikkina.
Hyvän ruoan lisäksi ranskalaisille ovat tärkeitä sosiaaliset suhteet. Yhdessä syöminen on ranskalaisille tärkeä arvo. Yhdeksän kymmenestä ranskalaisesta pitää ruokailuhetkeä paitsi nautintona, myös tärkeänä keinona luoda yhteys muihin ihmisiin.
Bienassis uskoo, että yhdessä syöminen voi auttaa hillitsemään annoskokoja.
– Toisen katseen alla itsehillintä usein kasvaa, mikä voi vähentää ylensyömistä.
Tutkija Loïc Bienassis kertoo, että Ranskassa syödään paljon roskaruokaa:
Ranskalaiset ovat myös hyvin tarkkoja ruoka-ajoista.
Aamiaisen, lounaan ja illallisen välissä ei sovi napostella, toisin kuin Suomessa, jossa välipalojen syömistä aterioiden välissä jopa suositellaan.
– Ranskassa napostelun välttämistä suositellaan ihan virallisissa valistuskampanjoissakin, Bienassis sanoo.
Ranskassa myös ihannoidaan hoikkuutta. Kehopositiivisuuspuheesta huolimatta ylipainoisuus on edelleen Ranskassa paheksuttua.
Päivä päättyy ravintolaan
Illallisen Darblay syö lähibistrossa. Myös tavallisena arki-iltana ravintola on täynnä asiakkaita.
– Ranskalaiset syövät usein ravintolassa myös keskellä viikkoa, Darblay sanoo.
Darblay tilaa kolmen ruokalajin illallisen.
Katso video ranskalaisesta illallisesta:
Alkuun endiivi-sinihomejuustosalaattia ja avokadoa rapupeitteellä.
Pääruuaksi vasikankyljystä ja ranskanperunoita. Darblay painottaa, ettei joka ilta syö näin raskaasti.
Jälkiruuaksi pöytään tuodaan ranskalaisten jälkiruokien klassikko, crème brûlée.
– Tämä menee jo herkuttelun puolelle.