sunnuntai, 22 syyskuun

Pohjalaismiljonääriä uskoteltiin luulemaan, että hän on tappanut tai ollut vastuussa seitsemän henkilön kuolemasta. Todellisuudessa kukaan ei kuollut, vaan kuolemat lavastettiin.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Mies maksoi huijareilleen yhteensä noin 750 000 euroa ruumiiden hävittämisestä ja asiasta tietäneiden hiljentämisestä. Vastaajina tapauksessa on ollut kaikkiaan 11 ihmistä.

Tapaus nousi tällä viikolla julkisuuteen, kun Vaasan hovioikeus kovensi osan tuomittujen tuomioita.

Poikkeuksellinen tapaus

Rikos- ja oikeusprosessin emeritusprofessori Matti Tolvanen arvioi, että kyse on täysin poikkeuksellisesta tapauksesta Suomen rikoshistoriassa.

– En muista, että olisi ollut sellaista, missä henkilö on saatu uskomaan, että hän syyllistyy ihmisen tai jopa useamman ihmisen kuolemaan, Tolvanen sanoo.

Hän arvioi, että kyse on erittäin suunnitelmallisesta toiminnasta.

Ylipäätään henkirikoksen lavastaminen on Suomessa harvinaista.

– Ihmisiä kyllä muuten huijataan, että he ovat syyllistyneet johonkin rikokseen, esimerkiksi nettimaailmassa niitä on viime aikoina ilmennyt. Ihmisen väitetään syyllistyneen vaikka seksuaalirikokseen, ja sen perusteella vaaditaan maksamaan, Tolvanen sanoo.

Oman kuoleman lavastaminen vakuutuuspetosten yhteydessä ei ole ihan tavatonta, mutta aika harvinaista sekin, Tolvanen sanoo.

Lavastettuja tappoja

Asuntosijoittajana toiminut, 50-luvulla syntynyt miljonääri vuokrasi asunnon yhdelle huijareistaan vuonna 2015.

Vuosien mittaan heistä oli tullut kavereita, ja miljonääri oli auttanut vuokralaistaan esimerkiksi lainaamalla rahaa. Vuokralaisen kautta hän tutustui myös muihin vyyhtiin liittyneisiin ihmisiin.

Neljä vuotta myöhemmin alkoi varsinainen huijaus.

Miljonäärille oli tullut humalassa useamman kerran riitaa kotonaan vierailleiden henkilöiden kanssa. Huijarit toistivat samaa mallia: riitojen päätteeksi yksi ”uhreista” päätyi lattialle ja esitti kuollutta.

Mies maksoi niin ruumiiden hävittämisistä kuin asiasta liikaa tietävien vaientamisesta. Yhdessä tapauksessa hän pyysi tuttaviaan esimerkiksi tappamaan uhrien lähiomaisiksi esittäytyneet naiset.

Professori Matti Tolvasen mukaan miljonääri olisi voinut syyllistyä tappokäskyn osalta rikokseen, mutta tässä tapauksessa rikoksen määritelmä ei välttämättä täyty, sillä käskyn kohteet tiesivät juonesta. Todellista vaaraa ei siis ollut.

Tolvanen arvioi, että huijarit ottivat isoja riskejä tapauksessa.

– Kun ottaa huomioon, että hän on tällaisia uhkauksia ladellut, niin entä jos hän olisikin itse käynyt sen toteuttamassa ajatellen, että jos on jo useamman tappanut, niin tappaa vielä muutaman lisää, Tolvanen miettii.

Kaikkiaan miljonääri laskee maksaneensa ruumiiden hävittämisistä ja muista rikoksista yhteensä 750 000 euroa.

Miljonääri itse tuomittiin jupakassa viidestä pahoinpitelystä sakkorangaistuksiin.

Alkoholi vahvasti läsnä

Tapahtumat ajoittuivat vuosiin 2019–2020. Tuona aikana uhri kertoo sairastaneensa alkoholismia ja juoneen päivässä puolesta litrasta litraan kirkasta alkoholia päivittäin.

Uhri kertoo huijareidensa myös tuoneen alkoholia hänelle usein.

Hovioikeuden mukaan huijarit ovat määrätietoisesti käyttäneet hyväkseen uhrin päihtymystä uskotellessaan hänen syyllistyneensä rikoksiin.

Asian todellinen laita selvisi uhrille vasta, kun jutun tutkija oli hakenut hänet sairaalasta. Sinne hänet oli toimitettu ”katkolle” tapauksen esitutkinnan aikana.

Kun uhrille selvisi, ettei ketään ollutkaan tapettu tai surmattu, myös hänen asennoitumisensa tutkintaan muuttui. Aiemmin hän suojeli vastauksillaan sekä itseään että kuvittelemiaan rikoskumppaneita.

Miljonääri myös uskoi, että jos hän kertoo poliisille tapauksista, Venäjän mafia saattaisi hänelle kostaa.

Hovioikeus kovensi tuomioita

Vaasan hovioikeus kovensi tällä viikolla osan tuomittujen tuomioita. Tuomitut olivat valittaneet Pohjanmaan käräjäoikeuden päätöksistä hovioikeuteen.

Elvidon Doganin, Nima Jatranmiyandoabin ja Sina Jatranmiyandoabin rangaistuksia kovennettiin.

Nima Jatranmiyandoab tuomittiin kahdeksi vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi muun muassa törkeästä kiristyksestä ja viidestä petoksesta.

Sina Jatranmiyandoab tuomittiin kahdeksi vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi muun muassa neljästä törkeästä petoksesta ja kahdesta perusmuotoisesta petoksesta.

Dogani tuomittiin yhteensä kahdeksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi vankeuteen muun muassa kahdesta törkeästä petoksesta ja törkeästä kiristyksestä.

Matti Tolvasen arvion mukaan rangaistukset olisivat voineet olla näin törkeässä tapauksessa kovempiakin.

Jaa.
Exit mobile version