Siedätyshoitoon tulee lähiaikoina lapsillekin uusia keinoja. Siitepölyallergian siedätyshoitoa saa tällä hetkellä noin kymmenentuhatta suomalaista.
Monella siitepölyallergikolla jokakeväinen niiskutus ja tukkoisuus on jo päällä. Leppä kukkii parhaillaan Suomen etelä- ja keskiosissa. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan koivun kukinnasta tulee tänä keväänä runsaampaa kuin vuosikausiin.
Siitepölyallergikkojen tulisi saada elää siitepölykaudellakin aivan normaalia elämää ja siksi allergiaa kannattaa hoitaa hyvin, toteaa lastentautien ja allergologian erikoislääkäri, professori Johannes Savolainen.
– Jos oireita on sekä lehtipuista että heinistä, oireilujakso voi olla jopa puolen vuoden mittainen, Savolainen sanoo.
Asiantuntija: Nykyistä useampi hyötyisi siedätyshoidosta
Johannes Savolaisen mukaan siedätyshoito hyödyttäisi paljon suurempaa joukkoa kuin niitä, jotka sitä nykyisin saavat. Jos asianmukainen lääkitys ei riitä, siedätyshoitoa kannattaa harkita.
Savolainen on toiminut viisi vuotta sitten tehdyn siedätyshoidon Käypä hoito -suosituksen työryhmän puheenjohtajana.
– Suomessa on noin miljoona allergisesta nuhasta ja siitepölyallergioista kärsivää ihmistä ja tällä hetkellä on käynnissä noin kymmenentuhatta siedätyshoitoa. Minun mielestäni näiden potilaiden määrän voisi rauhassa monikymmenkertaistaa, Johannes Savolainen sanoo.
Myös lapsi, jolla on viisivuotiaana ollut kahtena peräkkäisenä siitepölykautena hankalia oireita lääkityksestä huolimatta, pitäisi hänen mielestään siedättää. Oireiden helpottamisen lisäksi siedätys voi vähentää myös astmaoireita ja astman kehittymisen riskiä.
– Mitä nuoremmalla lapsella siedätyshoito aloitetaan, sitä todennäköisemmin se ehkäisee astman puhkeamista.
Lapsille uusia keinoja siedätyshoitoon
Lehtipuiden siitepölyn aiheuttaman allergian siedätyshoitoon tarkoitetun, suussa liukenevan koivutabletin käyttö laajenee pian myös lapsiin. Myyntilupa on todennäköisesti tulossa tänä vuonna. Aiemmin koivutabletilla on ollut Suomessa myyntilupa yli 18-vuotiaille.
– Tämä tulee varmasti lisäämään tabletin käyttöä, Johannes Savolainen sanoo.
Ensi vuonna Suomessa tulee mahdollisesti myyntilupa myös liuokselle, jolla voidaan hoitaa yli 5-vuotiaiden lehtipuiden siitepölystä johtuvia allergioita.
Heinäallergiaan on jo aiemmin ollut käytössä tablettihoito pistoshoidon lisäksi.
Kallis hinta on monille hoidon este
Siedätyshoidon esteeksi nousee monille sen hinta. Varsinkin tablettisiedätys on Suomessa potilaalle kallista.
Polikliinisesti toteutettavasta kolme vuotta kestävästä pistoshoidosta tulee Savolaisen mukaan potilaan maksettavaksi keskimäärin muutama sata euroa, ja tablettihoidossa hinta kipuaa Kela-korvauksen jälkeenkin yli kahteentuhanteen euroon. Pistoshoidon hinta vaihtelee alueittain.
Tablettihoito toteutetaan aloituksen jälkeen kotona, eikä se vie läheskään yhtä paljon terveydenhuollon resursseja kuin perinteisempi pistoshoito. Useissa muissa maissa tablettisiedätys on paljon Suomea yleisempää, sillä potilaan maksamalla pistos- tai tablettihoidon hinnalla ei ole suurta eroa.
Siedätyshoito vaatii sinnikkyyttä
Paitsi rahaa, siitepölyallergian siedätyshoito vaatii sinnikästä sitoutumista. Hoito kestää kolme vuotta. Tablettihoidossa tabletti on otettava päivittäin kolmen vuoden ajan.
Hoidon sivuvaikutukset ovat yleensä lieviä. Tablettihoidosta voi aiheutua alkuvaiheessa suun limakalvojen kutinaa ja turvotuksen tunnetta. Pistoshoidossa pistoskohta voi olla arka ja hoidosta voi tulla samankaltaisia lieviä oireita kuin siitepölykaudella.
Siedätyshoito voi vähentää oireita merkittävästi.
– Hoidon tehon kesto on keskimäärin noin kymmenen vuotta, mutta se vaihtelee yksilöllisesti. Joillakin teho hiipuu vähän aikaisemmin ja toisilla se kestää pidempäänkin. Hoidon voi myös uusia, Johannes Savolainen sanoo.