maanantai, 21 lokakuun

Suomessa myytiin kiinteistövälittäjien kautta 52 yli miljoonan euron omakotitaloa viime vuonna. Määrä on kasvanut kymmenessä vuodessa tuntuvasti, sillä 2014 toteutuneita kauppoja oli 22.

Tänä vuonna ollaan myös hyvässä vauhdissa. Toteutuneita miljoonakauppoja on lokakuun puoliväliin mennessä tehty jo lähes 50.

– Elintaso on noussut, ja asuntojen hinnat ovat nousseet. Nollakorkojen aikakauden loppu ja tietynlainen asuntomarkkinoiden hurmos näkyy tilastoissa, sanoo Kiinteistövälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa.

Omakotikaupan huippuvuosi oli korona-aikaan 2021. Tuolloin myytiin peräti 128 yli miljoonan euron hintaista omakotitaloa. Yksi syy on se, että ihmiset halusivat väljemmät kotiolot, kun koronarajoitusten takia tehtiin paljon etätöitä.

Hintojen nousua selittää osaltaan myös talojen teknistyminen. Nykyaikaiset lämmitysratkaisut ja muu moderni talotekniikka nostavat hintoja.

Pääosa kalliista omakotitaloista myydään Uudellamaalla. Siellä asumisen hintataso on muutoinkin korkea. Perässä tulevat Tampereen ja Turun seudut. Toteutuneista miljoonakaupoista vain kymmenkunta tehdään Uudenmaan ulkopuolella.

Sodan murskaama unelma

Hollolassa Päijät-Hämeessä kaupitellaan yhtä maamme kalleimmista omakotitaloista. Isosaaressa sijaitseva Villa Anna oli hintapyynniltään maan kolmanneksi kallein julkisessa myynnissä oleva omakotitalo 18. lokakuuta.

5,5 miljoonalla eurolla saisi 630 neliön päärakennuksen, parisataaneliöisen vierastalon, saunarakennuksia ja grillikatoksia. Tontti on vajaan seitsemän hehtaarin kokoinen.

Talon omistaa ukrainalainen taiteilija Anna Demina. Hän hankki talon vuonna 2010. Kiinteistölle on tehty remontteja ja uudisrakennuksia miljoonilla.

Taloa myyvän kiinteistövälittäjän, Roof Groupin myyntipäällikön Kimmo Väliniemen mukaan kiinteistön ehostamiseen on käytetty yli kuusi miljoonaa euroa.

Villa Annasta piti tulla Deminan koko perheen koti. Hänen vanhempiensakin oli tarkoitus muuttaa Hollolaan. Ensin suunnitelmat sotki korona, sitten Venäjän hyökkäyssota. Deminan vanhemmat eivät halunneet jättää kotimaataan.

– Sydämeni särkyy, kun joudun myymään tämän. En saa perhettäni tänne, ja tämä on aika kallis pitää yksin. Talo oli kamalassa kunnossa, kun hankin sen, ja paikkaa on saneerattu suurella työllä, Demina sanoo.

Suru on ymmärrettävää, sillä pikkutarkasti mietitty sisustus ja Deminan itsensä piirtämät talon huonekalut on ajateltu hulppeudestaan huolimatta kodikkaiksi.

– Tällaista kohdetta ei ole helppo myydä, mutta jo toimeksiannon vastaanottaessani olin aivan varma, että tälle löytyy ostaja, kiinteistövälittäjä Väliniemi sanoo.

Kalliita, mutta silti vain koteja

Usein miljoonaluokan omakotitalot vaihtavat omistajaa perintönä tai suoralla kaupalla sukupolvelta toiselle, kenties tuttaville tai naapureille. Nämä kaupat eivät näy kiinteistövälitysalan tilastoissa.

Mutta kuka ostaa miljoonatalon?

Ensinnäkin on oltava maksukykyä. Kiinteistövälitysalan Keskusliiton Viljamaa sanoo, että Uudellamaalla tyypillinen omakotitalo on hinnaltaan noin 300 000, muualla maassa runsaat 200 000 euroa. Kauppamäärät laskevat selvästi, kun hinta kohoaa yli puoleen miljoonaan euroon, koska riittävän varakkaiden ihmisten määrä pienenee.

Takavuosikymmenten edustustalot ovat jääneet historiaan, ja monet suuryritykset ovat luopuneet omista edustuskiinteistöistään. Niiden ylläpito kun on kallista.

– Kyllä nämä nykyään ihan ihmisten koteja ovat. Osa saattaa olla kakkoskoteja tai loma-asuntoja, mutta koteja, Viljamaa sanoo.

Aktiivista myyntityötä

Villa Annaa välittävä Kimmo Väliniemi sanoo, että arvokohteiden myynnissä työtä on tehtävä enemmän ja aktiivisemmin. Mahdollisia ostajaehdokkaita tavoitellaan puhelimitse, ja sosiaalinen media on hyvä apuväline. Menestyvät yrittäjät ja urheilijat ovat ihmisiä, joille arvokiinteistöjä kaupitellaan.

– Aika harvoin kiinteistövälityksessä riittää, että ilmoitus seisoo Etuovessa tai Oikotiellä, oli kohde millainen tahansa, Väliniemi sanoo.

Hän uskoo, että hyvin todennäköisesti Villa Annan ostaja löytyykin ulkomailta, Keski- tai Etelä-Euroopasta. Yksi syy Väliniemen mukaan voi olla ilmastonmuutoksessa.

– Etsitään pohjoisesta loma-asuntoa. Moni on kyllästynyt yli 40 asteen lämpötiloihin, joita Euroopassa on nähty. Puhdas luonto, kohtuulliset lämpötilat ja turvallisuus houkuttavat.

Jaa.
Exit mobile version