Assadin hirmuhallinnon syrjäyttäneellä kapinallisjoukolla on yhteyksiä pelättyihin terroristiryhmiin, mutta nyt se lupaa parempaa hallintoa.
Suurin Damaskoksen varhain sunnuntaina vallanneista kapinallisryhmistä on islamistinen Tahrir Hayat al-Sham (HTS). Ryhmä tunnettiin aiemmin nimellä al-Nusran rintama. EU ja Yhdysvallat pitävät HTS:ää terroristijärjestönä.
Ryhmän johtaja taisteli amerikkalaisia vastaan Irakissa
HTS:n perustajalla Mohammed al-Jawlanilla on pitkä historia Lähi-idän sodissa. Saddam Husseinin syrjäyttämisen jälkeen hän osallistui Yhdysvaltojen vastaiseen taisteluun Irakissa.
– HTS:n perustaja oli Irakissa myös amerikkalaisten vankina. Siellä hän tapasi tulevan Isisin johtoa, kertoo väitöskirjatutkija Tiina Hyyppä Helsingin yliopistosta.
Palattuaan Syyriaan al-Jawlani perusti jihadistisen kapinallisryhmän Hayat al-Shamin vuonna 2012. Ryhmä edustaa pääosin sunnimuslimeja.
HTS taisteli vuonna 2011 alkaneessa Syyrian sisällissodassa Bashar al-Assadin joukkoja vastaan. Vuotta aiemmin Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä oli alkanut arabikeväänä tunnettu kansannousu alueen autoritaarisia johtajia vastaan.
HTS:n nimi oli aluksi maailmalla tunnetumpi al-Nusran rintama, ja se vannoi uskollisuutta terroristijärjestö al-Qaidalle. Ryhmä kuitenkin irtautui järjestöstä vuonna 2016 ja alkoi luoda omaa organisaatiota.
YK:ssa, EU:ssa ja Yhdysvalloissa yhä terroristilistalla
YK, Yhdysvallat, EU ja Britannia pitävät HTS:ää terroristijärjestönä.
– Luokittelu terroristijärjestöksi pohjautuu nimenomaan al-Qaida -yhteyksiin, Hyyppä sanoo.
Hyyppä muistuttaa, että Lähi-idässä terrorismi-käsite on hyvin poliittinen. Syyriassa Assadin hallinto leimasi kaikenlaisen oppositiotoiminnan terrorismiksi. Assad leimasi myös meneillään olevan vallankumouksen terrorismiksi ja lupasi kukistaa sen.
– Jos puhutaan HTS:stä vain terrorismina, toistetaan vanhan hallinnon narratiivia, Hyyppä sanoo.
Yhdysvallat on nimennyt ryhmän johtajan Mohammed al-Jawlanin globaaliksi terroristiksi ja on luvannut 10 miljoonaa dollaria hänen kiinnottamiseensa johtavista tiedoista, kertoo BBC.
Voittoisien kapinallisten tulevista aikeista ei tarkkaa tietoa
Vielä ei tiedetä, minkälaista hallintoa HTS on Syyriaan perustamassa.
Al-Jawlani sanoi viime viikolla uutiskanava CNN:n haastattelussa, että ryhmän tavoitteena on presidentti Assadin syrjäyttäminen. Hän sanoi myös, että tarkoitus on perustaa Syyriaan hallinto, ”johon osallistuu kansalaisten valitsema neuvosto”.
Tutkija Tiina Hyyppä arvioi, että HTS:n tavoitteena ei ole globaali jihad tai ison kalifaatin perustaminen. Ryhmä on kuitenkin toteuttanut autoritaarista hallintoa niissä osissa Syyriaa, joissa se on ollut vallassa. Vastustajia on passitettu vankilaan.
– On selvää, että ryhmän tavoitteet ovat hyvin konservatiivisia, Hyyppä arvioi.
Hänen mukaansa HTS:n täytyy tehdä kompomisseja muiden ryhmien ja toimijoiden kanssa, eikä se siksi voi toteuttaa vain ääriajattelua.
– En usko, että Syyriaan on tulossa mitään Afganistanin taliban-hallinnon kaltaista komentoa. En usko, että naisille tulee burkhapakkoa, Hyyppä sanoo.
HTS on luvannut Syyriaan parempaa hallintoa, ja luvannut muun muassa suojella vähemmistöjä. Hyypän mukaan ryhmää täytyy pitää tilivelvollisena näistä lupauksista.
– Tällä hetkellä moni on iloinen Assadin tyrannian loppumisesta, mutta samaan aikaan moni on huolissaan.