lauantai, 29 kesäkuun

Kotimaasta löytyy iso joukko mainioita matkakohteita, joista löytyy paljon nähtävää ja koettavaa myös pienemmälle lomabudjetille.

Alexandra Kral-Leszczynski

Kotkan valtteja ovat meri, upeat puistoalueet sekä välitön tunnelma, mistä pääsee nauttimaan parhaiten suuntaamalla heti aamusta Kotkan torille.

Tämä juttu on osa Ylen Puoli seitsemän -ohjelman kesäkohdesarjaa, jossa esitellään yleisön meille vinkkamia vähän tuntemattomampia kesämatkakohteita eri puolelta Suomea.

Päivä käyntiin possolla

Aidoin kotkalainen tapa aloittaa kesäaamu on suunnata torikahville.

Kuuman kupposen kyytipojaksi kuuluu ehdottomasti ostaa posso. Posso on kotkalainen makea perinneherkku, joka on valmistettu ohuesta taikinasta ja täytetty aidolla omenahillolla.

Ulkopaikkakuntalainen saattaa alkuun luulla possoa perinteiseksi munkkipossuksi, mutta ainakin jos kotkalaisilta kysyy, niin aito posso ja teollinen possu ovat tyystin kaksi eri asiaa, eikä niitä pidä missään tapauksessa sekoittaa keskenään.

Mikäli makeahammasta ei syystä tai toisesta kolota, löytyy torilta myös possotaikinasta valmistettuja lihapiirakoita. Kumman tahansa valitset, kuuluu herkku nauttia heti tuoreeltaan paperipussista.

Sekä possot että possotaikinasta valmistetut piirakat ovat todella suosittuja, joten päiväretkeläisen on syytä aloittaa kaupunkikierros torilta. Iltapäivällä myydään ei-oota.

Puistoista palkituin: Sapokka

Kotkassa on panostettu jo pitkään poikkeuksellisen paljon puistoihin. Näin kesällä ne kukkivatkin toinen toistaan upeammin. Myös erilaisia veistoksia löytyy ynpäri kaupunkia erityisen runsaasti.

Puistoista palkituin on myös kansainvälistä mainetta niittänyt, aivan keskustan kupeessa sijaitseva Sapokka. Sinne kävelee vartissa Kotkan torilta. Posson antamalla energialla jaksaa hyvin kipaista suuren vesiputouksen juuresta lähtevät pitkät portaat ylös. Huipulta aukeaa upeat näkymät ympäri Kotkan.

Sapokan kasvien keskeltä löytyy myös iso joukko veikeitä patsaita. Bongaatko norpan, pupun, haikaran ja ketun? Lapset viihtyvät myös kadun toisella puolella sijaitsevassa monipuolisessa leikkipuistossa.

Mikäli kaipaa lepohetkeä tai mieli halajaa muuten merelle, pääsee Sapokasta vuoroveneillä retkille Kotkan edustan lukuisille saarille.

Katariinan Meripuisto – ilmainen ihmemaa

Kotkassa kulkiessa huomaa helposti, että kaupungissa on panostettu paljon paitsi puistoihin, myös muihin maksuttomiin elämyksiin ja aktiviteetteihin.

Noin vartin kävelymatkan päässä Sapokasta ja parisen kilometriä Kotkan torilta sijaitseva Katariinan meripuisto on tästä oiva esimerkki. Kotkansaaren eteläkärjessä sijaitseva yli 20 hehtaarin alue oli aikanaan öljysatama, nyt kaikille avoin monipuolinen virkistysalue.

Puistosta löytyy todella paljon tekemistä ja nähtävää kaiken ikäisille. Siinä missä lapset seikkailevat Muumi-talossa tai muilla leikkipisteillä, löytyy teineille esimerkiksi skeittipaikka sekä hauskoja riippukeinuja.

Toisia taas ilahduttaa ulkokuntosali ja erilaiset kiipeilytelineet. Myös historian ystäville on tarjolla nähtävää. Vieressä sijaitsee myös uimaranta.

Alue on rakennettu niin monipuoliseksi, että siellä viihtyy varsinkin kauniina kesäpäivänä hyvän tovin. Ja jos nälkä pääsee yllättämään, on paikalla useita grillipisteitä, joissa voi valmistaa omia eväitä. Toki kahviloitakin löytyy.

Jaa.
Exit mobile version