maanantai, 25 marraskuun

Suomi luopui jalkaväkimiinoista vuonna 2012, kun se liittyi Ottawan sopimukseen.

Annika Martikainen,

Pietu Heiskanen

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) on pyytänyt viime kesänä puolustusvoimia arvioimaan jalkaväkimiinojen tarpeellisuutta osana Ukrainan sodasta saatavia oppeja.

Taustalla on Euroopan turvallisuustilanteen muuttuminen Venäjän hyökkäyssodan myötä sekä miinateknologian kehittyminen.

– Puolustushallinnossa on nyt käynnissä selvitys, tarvitaanko jalkaväkimiinoja, mikä niiden merkitys on puolustustaistelussa, Häkkänen sanoo Ylen haastattelussa.

– Venäjä käyttää massamaisesti jalkaväkeä, ja jalkaväkeä vastaan miinat ovat yleensä aika tehokas ase.

Jalkaväkimiinoja koskeva selvitys saadaan Häkkäsen arvion mukaan valmiiksi alkutalvesta. Sen jälkeen asiasta on määrä keskustella parlamentaarisesti eli kaikkien eduskuntapuolueiden kesken, joko puolustuspoliittisen selonteon yhteydessä tai erikseen.

Puolustuspoliittinen selonteko on tulossa eduskunnan käsittelyyn ennen joulua. Häkkänen ei osannut vielä sanoa, ehtiikö selontekoon kirjaus jalkaväkimiinoista. Hänelle on tärkeää, ettei selonteko viivästy.

– Me selvitämme puolustushallinnossa Suomen turvallisuuden ja puolustuksen lähtökohdasta miinojen tarpeellisuutta. Muut hallinnonalat, esimerkiksi ulkoministeriö, voivat tarkastella tätä kansainvälisoikeudellisesti tai sopimusjärjestelmän lähtökohdista, Häkkänen sanoo.

Häkkänen ei kommentoinut tarkemmin, mistä jalkaväkimiinoja ostettaisiin tai tulisiko Suomeen omaa tuotantoa, jos ne sallittaisiin.

Avoimia kysymyksiä on edelleen liittyen tuotantoon ja raaka-aineketjuihin sekä siihen, mikä on Suomen maantieteen ja erityisolosuhteiden kannalta hyvä puolustuksellinen ase.

Suomi luopui jalkaväkimiinoista vuonna 2012

Puolustusvoimain komentaja Janne Jaakkola sanoi lauantaina MTV:n haastattelussa, että Suomessa tulisi käydä keskustelua jalkaväkimiinojen sallimisesta uudestaan. Jaakkola ei kuitenkaan ottanut kantaa asian puolesta tai vastaan, koska päätös on poliittinen.

Suomi liittyi jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen vuonna 2012. Jaakkolan mukaan turvallisuusympäristö on muuttunut merkittävästi sen jälkeen.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi eilen sunnuntaina Iltalehdelle, että asiasta tullaan keskustelemaan hallituksessa, presidentin kanssa sekä myös muiden puolueiden kanssa.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Hiski Haukkala kommentoi asiaa lauantain Ylen Ykkösaamussa. Haukkalan mukaan miinat ovat tehokkaita ja niistä kannattaa käydä keskustelua.

– Se on tehokas asejärjestelmä. Aikoinaan kansainvälinen paine, joka Suomeen kohdistui, perustui väärinymmärrykseen. Ymmärrettiin väärin se, miten Suomi olisi käyttänyt ja käyttäisi ehkä tulevaisuudessa tällaisia asejärjestelmiä.

Jalkaväkimiinat nousivat jälleen puheenaiheeksi sen jälkeen, kun Yhdysvallat antoi viime viikolla luvan toimittaa Ukrainalle jalkaväkimiinoja.

Uutista päivitetään.

Jaa.
Exit mobile version