maanantai, 14 lokakuun

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso vastasi vasemmistoliiton kansanedustajan tekemään välikysymykseen.

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) vastaa kansanedustaja Hanna Sarkkisen (vas.) jättämään välikysymykseen Kemissä sijaitsevan Länsi-Pohjan keskussairaalan toimintojen alasajosta.

Juuson mukaan Lapin hyvinvointialue voi yhä itse päättää pitää Länsi-Pohjan keskussairaalan monipuolisena erikoissairaanhoidon sairaalana.

– Hallitus ei ole kysymyksessä esitetyllä tavoin ajamassa alas Länsi-Pohjan keskussairaalan toimintoja, Juuso toteaa.

– Sairaalassa voisi edelleen olla hyvinvointialueen omalla päätöksellä kattava eri erikoisalojen poliklinikkatoiminta, hän toteaa.

Hallituksen esityksen mukaan Kemissä ei enää jatkossa järjestetä yöaikaista leikkaussalipäivystystä.

Sarkkisen mukaan hallituksen linjaukset merkitsisivät, että erikoissairaanhoidon päivystys käytännössä loppuisi Kemissä, ja samalla myös mahdollisuudet toteuttaa kirurgiaa supistuisivat ”lähes olemattomiin”.

Hallituksen esityksessä todetaan, että Kemissä voidaan järjestää ympärivuorokautista rajattua erikoissairaanhoidon päivystystä.

Sarkkisen mukaan rajattu erikoissairaanhoidon päivystys on uusi käsite, eikä se käytännössä mahdollista kunnollista päivystystä. Lapin hyvinvointialueella käsite on aiheuttanut hämmennystä.

Juuso: säästö tulee päällekkäisyyksien vähentämisestä

Sarkkinen kysyi myös, miten sairaalan toimintojen alasajolla säästetään rahaa, kun ihmiset on joka tapauksessa hoidettava ja keskittäminen lisää kuljetuskustannuksia ja investointitarpeita Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä.

Juuson mukaan erikoissairaanhoidon ja päivystysten kustannuksia saadaan hillittyä sillä, että henkilöstön päällekkäinen varallaolo ja vuokratyövoiman tai muutoin kalliin työpanoksen tarve vähenee.

Juuso toteaa, että keskussairaaloiden ja yliopistollisten sairaaloiden ympärivuorokautisiin päivystyksiin ja muuhun toimintaan on varmistettava riittävä henkilöstö ja osaaminen. Vastauksen mukaan nyt erityisosaajia ei riitä nykyiseen palveluverkkoon eli käytännössä kaikkiin sairaaloihin.

”Alueellinen päätöksenteko on vaikeaa”

Torniolainen ministeri Juuso vastaa myös kysymykseen siitä, miksi hallitus ei jätä sairaaloiden välisestä työnjaosta sopimista Lapin hyvinvointialueen päättäjien päätettäväksi.

Juuson mukaan alueellinen päätöksenteko sairaaloista ja päivystyksistä on vaikeaa. Siksi sairaalaverkosta täytyy säätää lailla.

Jotta varmistetaan kansallisesti ehjä kokonaisuus, Juuso kertoo.

Lisäksi Juuso toteaa, että linjaukset ovat hallitusohjelman mukaisia.

Lapin hyvinvointialue on itse päättänyt keskeyttää synnytykset Länsi-Pohjassa ensi vuoden alusta lähtien. Lisäksi loppuvat naisten tautien ja lastentautien vuodeosastot sekä viikonloppupäivystykset naistentaudeissa ja ortopediassa.

Jaa.
Exit mobile version