perjantai, 11 lokakuun

Ministeri Lulu Ranne (ps.) perustelee sijaintitietopalvelun käyttöönoton keskeyttämistä turvallisuustilanteella.

Liikenne- ja viestintävirasto keskeyttää valmistelemansa sijaintitietopalvelun käyttöönoton.

Palvelun käyttöönotto keskeytetään liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranteen (ps.) toimeksiannosta.

Sijaintitietopalvelun oli tarkoitus olla verkkopalvelu, johon eri toimijat olisivat toimittaneet viestintäverkkojen sijaintitietoja. Ihmiset ja organisaatiot olisivat voineet pyytää sijaintitietoja palvelusta.

Palveluun olisi kerätty tietoa esimerkiksi puhelin- ja internetverkoista, sähköverkoista, liikenneverkoista sekä vesihuoltoverkoista.

Tavoitteena oli muun muassa helpottaa ja nopeuttaa viestintäverkkojen rakentamista ja ehkäistä kaivuutöistä johtuvia vikatilanteita. Palvelu oli tarkoitus avata sijaintiselvitysten tekijöille ensi keväänä.

– Kokonaisturvallisuustilanteen vuoksi virasto tarkastelee palvelun toiminnallisuuksia ja toteutusmallia sekä vaihtoehtoisia ratkaisuja yhdessä turvallisuusviranomaisten kanssa, Ranne sanoo liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteessa.

Ylijohtaja: Turvallisuudesta halutaan olla täysin varmoja

Julkisuudessa on käyty keskustelua siitä, liittyykö sijaintitietopalveluun riski siitä, että tietoa kriittisistä verkoista päätyisi vääriin käsiin.

Liikenne- ja viestintäviraston Tieto ja tulevaisuuden yhteydet -toimialan ylijohtaja Emil Asp sanoo, että palvelua on rakennettu turvallisuus edellä.

– Yleinen turvallisuustilanne on kuitenkin sellainen, että turvallisuudesta ja turvallisesta toteutusmallista halutaan olla täysin varmoja, Asp kertoo Ylelle sähköpostitse.

Asp huomauttaa myös, että maailmanlaajuinen turvallisuustilanne on muuttunut palvelun kehittämisen aikana. Palvelua on kehitetty jo useita vuosia.

Aspin mukaan virasto käy nyt keskusteluja muiden viranomaisten kanssa ja palvelun tulevaisuudesta tiedotetaan myöhemmin.

Jaa.
Exit mobile version