maanantai, 23 syyskuun

Liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranteen (ps.) blogiin julkaistiin syyskuussa kymmenkunta hämmentävää blogitekstiä. Ministerin avustaja sanoo, että tili on kaapattu ja ministeri harkitsee tutkintapyyntöä.

Liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranteen (ps.) verkkosivuilla julkaistiin 18. syyskuuta joukko tekstejä, jotka käsittelivät muun muassa induktioliettä, laakerinlehden käyttöä jääkaapissa ja ”leivinpaperin salaista tehtävää”. Pesukoneesta taasen julkaistiin hollanninkielinen juttu.

Ministeri Ranteen avustaja Jaakko Leppänen sanoo Ylelle, että verkkosivu on kaapattu.

– Blogi on kaapattu. Ministerillä ei ole sinne lisättyjen tekstien kanssa mitään tekemistä. Asiaa selvitetään parhaillaan ja tutkintapyyntöä harkitaan, Leppänen kirjoittaa sähköpostitse.

Verkkosivuilla julkaistuista teksteistä yksi oli myös sanasta sanaan kopioitu Ylen uutinen euribor-koroista.

Tekstit vaikuttivat yllättäviltä: ne eivät liity ministerin työhön millään tavalla. Kaikki julkaistiin samana päivänä. Niitä ennen näkyy blogissa vain yksi aiempi julkaisu, teksti Sunny Car Center -vyyhdistä, joka oli julkaistu päivää ennen muita tekstejä 17. syyskuuta.

Ranteesta tuli sisäisestä turvallisuudesta vastaava sisäministeri elo-syyskuun vaihteessa. Liikenne- ja viestintäministerinä hänen ministeriönsä johtaa myös liikenne- ja viestintävirasto Traficomia, johon kuuluu myös kyberturvallisuudesta vastaava Kyberturvallisuuskeskus. Kyberturvallisuuskeskus esimerkiksi valvoo verkkoa haittaohjelmien poistamiseksi.

Ministerien tietoturva puhuttanut ennenkin

Ministerien tietoturva on puhuttanut viime vuosina aikaisemminkin. Helmikuussa 2023 silloisen elinkeinoministerin, kansanedustaja Mika Lintilän (kesk.) puhelimesta lähetettiin keskustalaisten Whatsapp-ryhmään silloiselle pääministeri Sanna Marinille (sd.) ja SDP:n kansanedustaja Matias Mäkyselle irvaileva meemikuva.

Keskusrikospoliisi (KRP) lopetti puhelimeen kohdistuneen epäillyn tietomurron tutkinnan helmikuussa 2024. Esitutkinnassa ei voitu osoittaa, että kukaan ulkopuolinen olisi tunkeutunut laitteeseen tai käyttänyt laitetta murtautumalla.

Lintilä sanoi itse helmikuussa Helsingin Sanomille, että ”tietoisesti en tiedosta, että olisin itse viestiä lähettänyt”. Hän ei halunnut arvioida sitä, olisiko hän voinut lähettää viestin vahingossa.

Korjattu kello 15.08: Ranteesta tuli sisäministeri elo-syyskuun vaihteessa.

Jaa.
Exit mobile version