lauantai, 11 toukokuun

Vaikutusarviot sairaalaverkoston supistamisesta tulevat julki, kun hallituksen esitys lähtee lausuntokierrokselle.

Olli-Pekka Toivanen,

Elli Sormunen

Hallituksen kehysriihessä tehtyjä laskelmia sairaalaverkon supistuksista tarkennetaan edelleen sosiaali- ja terveysministeriössä, kertoo ministeriön lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä.

Julkisuudessa olleiden arvioiden mukaan yöpäivystysten lakkautukset säästäisivät 26,3 miljoonaa. Toistaiseksi ei ole kerrottu, mistä säästöarvio koostuu ja miten se on arvioitu alueittain.

Hallituksen esitys terveydenhuoltolain muuttamiseksi ja sairaalaverkoston uudistamiseksi lähtee lausuntokierrokselle mahdollisesti toukokuussa, Pikkujämsä kertoo.

Esitys ja sen vaikutusarviot tulevat myös tuolloin nähtäville oikeusministeriön lausuntopalvelu.fi -verkkosivustolle.

Pikkujämsä ei usko, että aiemmin kerrotut luvut muuttuisivat merkittävästi lausuntokierrokseen mennessä. Hän ei kommentoi tässä vaiheessa, mistä 26,3 miljoonan esitetty säästöarvio koostuu.

Kymenlaakson hyvinvointialue pyytänyt laskelmia ministeriöstä

Yöpäivystys on hallituksen suunnitelmien mukaan päättymässä myös Kymenlaaksossa Kouvolan Ratamokeskuksessa.

Kymenlaakson hyvinvointialueen vs. hyvinvointialuejohtaja Lauri Lehto kertoo, että on pyytänyt valtiovarainministeriöltä laskelmia yöpäivystyksen kustannuksista. Laskelmat käydään läpi yhdessä ministeriön kanssa, Lehto sanoo.

– Saisimme näin perustelut, miksi meidän laskelmamme eroavat hallituksen tiedoista.

Kymenlaakson hyvinvointialue on itse laskenut, mitä seurauksia muutoksella olisi. Laskelmien mukaan yöpäivystyksen lopettaminen toisi hyvinvointialueelle säästön sijaan jopa 4–9 miljoonan euron lisäkustannukset.

Lehdon mukaan hyvinvointialue on toimittanut tietoja hallitukselle myös Kouvolan päivystystoiminnasta. Hän pohtii, miten päätökset on oikein laskettu.

– En halua moittia ministeriöiden virkamiehiä, he ovat tehneet työnsä hyvin. Päätöksiä pitäisi kuitenkin tarkastella yksilöllisesti, eikä yhden yksinkertaisen kaavion mukaan. Emme voi vain sanoa, että päivystyksen hintalappu on yksi tai kaksi lääkäriä ja muutama hoitaja.

Jaa.
Exit mobile version