Ylen budjetti on tänä vuonna 547 miljoonaa euroa. Toimittaja Roosa Laksio kertoo videolla, paljonko tämä juttu maksoi ja mistä kustannukset syntyivät.
Roosa Laksio,
Sarita Blomqvist,
Ville Grahn
Tämä juttu ja video ovat osa Yle Avoinna -tapahtumaa, jonka tarkoitus on lisätä Ylen avoimuutta ja vuorovaikutusta yhteiskunnassa.
Yle-veroa maksavat kaikki Manner-Suomen asukkaat, jotka ovat täyttäneet 18 vuotta ja joiden vuositulot ylittävät 14 000 euroa. Tänä vuonna vero on korkeintaan on 163 euroa, mutta hallitus on esittänyt, että summa pienenisi ensi vuonna kolmella eurolla.
Roosa Laksio avaa videolla sitä, mihin Yle käyttää verorahoja, keitä Ylen sisällöt tavoittavat ja paljonko videon tekeminen maksoi:
Ylen budjetti on tänä vuonna 547 miljoonaa euroa. Lähes kaikki raha tulee Yle-verosta, ja melkein puolet Ylen budjetista menee työntekijöiden palkkoihin.
Yle tavoittaa viikoittain 94 prosenttia suomalaisista. Yleisradioyhtiön sisältöjä ovat esimerkiksi viihdesarjat Yle Areenassa, Yle-sovelluksen uutiset ja lastenohjelmat.
Kuusi suomalaista sadasta ei löydä Ylen sisällöistä mitään säännöllisesti katsottavaa tai kuunneltavaa. He käyttävät Ylen palveluita harvemmin kuin kerran viikossa. Todennäköisyys tähän kasvaa, jos äidinkieli ei ole suomi tai ruotsi. Erityisesti nuoret ja digitaalisille alustoille suuntautuneet yleisöt saattavat suosia kansainvälisiä palveluita, kuten Youtubea tai Tiktokia – joihin niihinkin Yle tuottaa jonkin verran sisältöjä.
Havainnollistamme yllä olevalla videolla veronmaksajille aiheutuneita kuluja, kun videon tekemiseen osallistuivat toimittaja, tuottaja ja visuaalisen journalismin harjoittelija. Kuinka paljon rahaa meni hankintoihin? Entä paljonko tällaisen sisällön tekemiseen kului työtunteja?