keskiviikko, 30 lokakuun

Israelin epäillään tappaneen vuorokauden sisällä kaksi merkittävää terrorijärjestöjen johtajaa. Erityisesti terrorijärjestö Hamasin johtaja Ismail Haniyehin surmaaminen Iranissa nostaa jännitteitä.

Israel teki viimeksi huhtikuussa vähän vastaavan iskun Iranin lähetystöön Syyriassa. Iran kosti laajalla ohjusiskulla, jonka Israel kuitenkin torjui menestyksekkäästi liittolaismaiden avustuksella.

Lue viisi kysymystä ja vastausta mahdollisista seurauksista. Tilannetta arvioi Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

1. Miten Israel onnistui salamurhaamaan Hamasin johtajan Iranin pääkaupungissa Teheranissa?

– Hamasin johtaja Haniyeh on ollut Israelin tappolistalla, joten sinänsä Haniyeh kuolema ei tullut täytena yllätyksenä, Teivainen sanoo.

Israel ei ole ottanut iskua nimiinsä, mutta maan osuus on todennäköinen. Israel julisti surmaavansa Hamasin johtajat sen jälkeen, kun järjestö oli tehnyt terrorihyökkäyksen Israeliin lokakuussa 2023.

Israel on myös surmannut useita Haniyehin lapsia ja lapsenlapsia viime lokakuun jälkeen, Teivainen sanoo.

Isku Israelin verivihollisen Iranin pääkaupungissa Teheranissa on kuitenkin poikkeuksellista. Iskun toteutus on toistaiseksi spekulatiivista, mutta se kertoo kuitenkin luultavasti Israelin ja sen tiedustelupalvelu Mossadin kyvykkyydestä.

Teivainen pitää selvänä, että Israelilla on omat toimijansa Iranissa.

– Aiemminkin on ollut viitteitä siitä, että Israelilla on jollain tavalla kykyä toimia välikäsien kautta tai jollain konsteilla myös Iranin sisällä.

2. Miksi Israel tappoi Hamasin johtajan?

– Osa vastausta lienee, että Israelille tuli yksinkertaisesti mahdollisuus Hamasin johtajan surmaamiseksi, Teivainen sanoo.

Lisäksi Hamasin johtajan surmaaminen Iranissa korostaa Hamasin kytköstä Iraniin, Teivainen sanoo.

Toinen mahdollisuus on, että iskun suorittajilla on ollut tavoitteena esitellä osaamistaan ja yhtäältä kiihdyttää konfliktia.

Teivainen nostaa esille vielä kolmannen mahdollisuuden, joka liittyy Israelin sisäpolitiikkaan.

– On spekuloitu, että Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun äärioikeistolaiset liittolaiset vastustavat Israelin ja Hamasin mahdollista tulitaukoa. Hamasin johtajan tappaminen saattaisi lepyttää konservatiivisempia liittolaisia ja siten turvata Netanjahun selustaa heidän suuntaansa mahdollisissa tulitaukosopimuksissa, Teivainen pyörittelee.

3. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Viimeksi Israelin ja Iranin välillä koettiin iskujen sarja huhtikuussa. Silloin Israel iski ensin Iranin lähetystöön Syyriassa. Iran vastasi, ja lopuksi Israel iski vielä kertaalleen Iranin tukikohtiin, mutta iskut jäivät pieniksi.

– Kyllä sellaista on nyt ilmassa, että Iran hyvinkin todennäköisesti jollain tavalla pyrkii vastaamaan tähän, Teivainen sanoo.

Iranin uskonnollinen ja tosiasiallinen johtaja Ali Khamenei on luvannut Iranin kostavan Israelille.

Teivaisen mukaan Iran pyrkisi oletettavasti tässäkin tilanteessa pitämään kostoiskun tietyissä rajoissa.

Kumpikaan osapuoli ei todennäköisesti halua konfliktin laajenevan liikaa. Kotiyleisölle pitää kuitenkin osoittaa, etteivät iskut jää seurauksitta.

– Iranin kotiyleisö ei ole pelkästään Iranin rajojen sisällä, vaan jossain mielessä myös Libanonissa, Palestiinassa ja Jemenissä.

4. Haniyeh oli Hamasin pääneuvottelija Israelin kanssa. Miten hänen salamurhansa vaikuttaa neuvotteluihin?

– Todennäköistä on, että tämä vaikeuttaa neuvotteluita, Teivainen sanoo.

Moni Lähi-idän toimijoista on jo kommentoinut, että vastapuolen neuvottelijan tappaminen ei tee hyvää neuvotteluille.

Lähi-idän instituutin säätiön tutkija Antti Tarvainen sanoi aiemmin Ylelle, että Haniyehin tappaminen voi johtaa Hamasin linjan jyrkkenemiseen.

5. Miten suurvallat suhtautuvat iskuihin?

Myös Yhdysvallat iski Lähi-idässä viimeisen vuorokauden aikana. Yhdysvallat teki iskun Irakiin Israelin iskujen välissä viime yönä.

Teivainen pitää mahdollisena, että Yhdysvallat ja Israel ovatkin koordinoineet iskuja.

– Yhdysvallat saattaa antaa tukea joillekin operaatioille ja yrittää samalla sitten rajoittaa operaatioihin liittyvää eskalaatioriskiä, Teivainen pyörittelee.

Israel ilmoitti huhtikuussa 2024 etukäteen Yhdysvalloille iskuistaan Iraniin.

Nyt Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken kommentoi, että Yhdysvallat ei ottanut osaa, eikä tiennyt tämänkertaisista Beirutin ja Teheranin iskuista etukäteen.

Venäjä ja Kiina ovat sen sijaan tuominneet Israelin iskun. Kiinan rooli on myös sikäli kiinnostava, että Kiina on viime aikoina ryhtynyt palestiinalaisjärjestöjen Hamasin ja Fatahin sovittelijaksi.

Maltillinen Fatah sekä äärijärjestö Hamas ajautuivat välirikkoon vuonna 2006. Järjestöt allekirjoittivat julkilausuman palestiinalaisten yhtenäisyyden puolesta Pekingissä Kiinassa viime viikolla.

Jaa.
Exit mobile version