torstai, 4 heinäkuun

SDP:n eduskuntaryhmä on parhaillaan koolla. Puolue on ratkaisevassa asemassa, kun hallitus säätää niin kutsuttua käännytyslakia. Hallintovaliokunta jatkaa työtään kello 13. Seuraamme tapahtumia tässä jutussa.

Eduskunnan työ niin kutsutun käännytyslain kanssa jatkui tiistaina SDP:n ryhmäkokouksella. Kokous voi jatkua puoleen päivään.

Käännytyslaista mietintöä laatii hallintovaliokunta, jonka kokous alkaa kello 13.

  • Yle seuraa käännytyslain vaiheita tässä päivittyvässä jutussa.

Lain läpimeno hallituksen toivomalla tavalla on käytännössä kiinni SDP:n ryhmästä. Kiireellisenä poikkeuslakina käännytyslaki vaatii taakseen viiden kuudesosan enemmistön eduskunnassa. Vasemmistoliiton ja vihreiden tiedetään vastustavan esitystä.

SDP kipuilee voimakkaasti lakiesityksen kanssa, koska se on ristiriidassa ihmisoikeussopimusten ja perustuslain kanssa. Jotkut demarikansanedustajat ovat jo ilmoittaneet vastustavansa lain hyväksymistä.

Puolueena SDP vaatii, että esitykseen tehdään hallintovaliokunnassa perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset. Lisäksi demarit haluavat, että eduskunnan roolia vahvistetaan tilanteessa, jossa lakia myöhemmin haluttaisiin soveltaa.

Keskeinen SDP:n vaatimus on myös, että hallintovaliokunnasta valmistuva mietintö käytetään vielä perustuslakivaliokunnan tarkastuksessa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle on merkitty kokousvaraus klo 15.30 tänään tiistaina.

Esitys kestää korkeintaan 33 vastustajaa

Eilen maanantaina hallintovaliokunta kokousti lyhyesti, ja pääasiallinen vääntö käytiin eduskuntaryhmien sisällä ja välillä. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kävi keskusteluja ainakin SDP:n ja hallituspuolue RKP:n kanssa.

Jos aikanaan ratkaisevassa äänestyksessä kaikki 199 edustajaa ovat paikalla, lakiesityksen läpimeno kestää vain 33 vastaan äänestävää kansanedustajaa.

Lakiesitystä vastustavilla vasemmistoliitolla ja vihreillä on yhteensä 24 edustajaa, joten kymmenen muiden puolueiden edustajaa voisi ratkaista äänestyksen tuloksen.

Jaa.
Exit mobile version