keskiviikko, 2 huhtikuun

Kuntavaalien äänet ovat keskittyneet tunnetuille poliitikoille varsinkin Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Merkittävä osa äänestää ehdokas edellä myös näissä vaaleissa.

Moni tunnettu poliitikko jättää tulevat kuntavaalit väliin. Tämä voi näkyä etenkin isojen kaupunkien vaalituloksessa.

– Yhdenkin politiikan kärkinimen puuttuminen voi vaikuttaa paljon äänien keskittymiseen, sanoo valtio-opin tutkijatohtori Jussi Westinen Tampereen yliopistosta.

Hän on kerännyt tietoa kuntavaalien äänten keskittymisestä viidelle suosituimmalle ehdokkaalle Suomen suurimmissa kaupungeissa.

Helsinki, Tampere ja Turku erottuvat muista selvästi. Viime kuntavaaleissa esimerkiksi Tampereella viisi kärkiehdokasta keräsi viidesosan kaikista annetuista äänistä.

Westisen mukaan suurin syy äänten keskittymiselle on se, että näissä kaupungeissa on ollut ehdolla monia valtakunnallisesti tunnettuja kärkipoliitikkoja.

Juuri he ovat olleet suosituimpia ehdokkaita. Viime kuntavaalien ääniharava Turussa oli Li Andersson (vas.), Helsingissä Jussi Halla-aho (ps.) ja Tampereella Sanna Marin (sd.).

Esimerkiksi Andersson ja Marin jättävät nyt vaalit väliin. Helsingissä ehdolle ei enää lähde kokoomuksen Elina Valtonen, joka keräsi kaupungin toiseksi suurimman äänipotin vuonna 2021.

Myös moni muu tunnettu poliitikko ei ole enää ehdolla tai on vaihtanut kaupunkia.

Henkilökohtaisia ääniä on jaossa paljon.

– On jokseenkin arvaamatonta, miten ne jyvittyvät. Näissä kolmessa suurimmassa kaupungissa on paljon enemmän epävarmuustekijöitä, Westinen sanoo.

Pormestarikisa voi kiinnostaa äänestäjiä

Helsingissä, Turussa ja Tampereella on käyty kuntavaaleissa myös näkyvää pormestarikisaa.

Westisen mukaan tunnettu pormestariehdokas voi toimia puolueen vetonaulana vaaleissa.

– Pormestariasetelma on varmasti äänestäjien kannalta kiinnostava ja poliittinen valta henkilöityy. Se tietysti myös vetää huomiota.

Toisaalta pormestariksi valitut eivät ole itse kahmineet kuntavaalien suurimpia äänipotteja.

Vuonna 2021 Turun pormestariksi noussut Minna Arve (kok.) sai kuntavaaleissa kuudenneksi eniten ääniä ja Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok.) kolmanneksi eniten.

Tampereella kesken vaalikauden pormestariksi noussut Kalervo Kummola (kok.) sai vuoden 2021 vaaleissa viidenneksi eniten ääniä.

– Tarvitaan sekä tarpeeksi vetovoimaisia pormestariehdokkaita että valtakunnallisesti tunnettuja kärkiehdokkaita, Westinen sanoo.

Miten käy Sanna Marinin ääniperinnölle?

Westisen mukaan äänestäjät harkitsevat valintaansa yleensä kahden tai kolmen poliittisesti toisiaan lähellä olevan puolueen välillä.

Suomen ehdokaskeskeisen vaalitavan vuoksi merkittävä osa äänestäjistä äänestää ehdokas edellä myös kuntavaaleissa.

– Tämä tietysti näissä kuntavaaleissa voi varsinkin suurissa kaupungeissa muuttaa asetelmia, jos on joku tunnettu nimi, jota äänestää nimenomaan ehdokas edellä.

Tampereella kuntavaalien uskotaan olevan taas tiukka kisa SDP:n ja kokoomuksen välillä.

Viime kuntavaaleissa yli 10 000 ääntä kahminut Sanna Marin on nyt SDP:n joukosta poissa.

– Siinä on tietysti SDP:llä täysi tekeminen, miten se saa pidettyä nämä äänestäjät itsellään ja äänestämään puolueen muita ehdokkaita.

Westisen mielestä Tampereen asetelmat ovat jännittävät, koska viime kuntavaaleissa kokoomuksen ja SDP:n välillä käytiin yksi kuntavaalien historian tiukimmista kisoista. Voittaja ratkesi vain 15 äänen erolla.

Ylen kaikki vaalisisällöt löytyvät osoitteesta yle.fi/vaalit. Ylen vaalikone auttaa sinua tutustumaan alue- ja kuntavaaliehdokkaisiin.

Jaa.
Exit mobile version