torstai, 31 lokakuun

Selvityshenkilö Jari Lindström toivoo asennemuutosta yli 55-vuotiaiden arvosta ja mahdollisuuksista työelämässä.

Orpon hallitus haluaa nostaa työllisyysastetta vahvistamalla myös yli 55-vuotiaiden työllistymistä ja työuria.

Työministeri Arto Satonen (kok.) ja sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) nimittivät maaliskuussa 2024 entisen työministerin Jari Lindstömin selvittämään, miten yli 55-vuotiaiden työllistymistä voitaisiin edistää ja työuria jatkaa työvoimapolitiikan keinoilla.

Selvityshenkilön asettamispäätöksessä todetaan, että ikääntyneiden työurien jatkuminen on yhtenä edellytyksenä hallituksen työllisyystavoitteiden toteutumiselle.

Jari Lindström aloitti selvitystyön vappuna 2024. Huhtikuun 2019 vaaleissa eduskunnasta pudonneella 59-vuotiaalla Lindströmillä on kokemuksia työllistymisvaikeuksista.

– Me tarvitsemme Suomessa laajaa yhteiskunnallista asennemuutosta yli 55-vuotiaiden arvosta ja mahdollisuuksista työelämässä, jotta saamme konkarit töihin ja jaksamaan työssään. Iästä ei pidä tehdä työllistymisen estettä. Yli 55-vuotiaiden työllistymisen työkalut ovat jo olemassa, mutta ne pitää nyt osata ja uskaltaa ottaa käyttöön, Lindström arvioi.

Lindström luovutti väliraporttinsa työministeri Satoselle tänään torstaina.

Työministeri Satosen mielestä Suomella ei ole nykyisen väestökehityksen aikana varaa hukata yli 55-vuotiaiden osaamista ja työpanosta. Liian monella yli viisikymppisellä on Satosen mukaan kokemuksia ikäsyrjinnästä työmarkkinoilla.

Työaikajoustoja, urasuunnittelua ja työssä oppimista

Selvityshenkilö Lindström esittää, että yli 55-vuotiaiden työuria voidaan pidentää työaikajoustoilla, yksilöllisellä urasuunnittelulla sekä työssä oppimista ja viranomaisrekistereitä paremmin hyödyntämällä.

Selvityshenkilön mukaan joustamattomuus työajoissa tai työvuorosuunnittelussa heikentää yli 55-vuotiaiden työntekijöiden mahdollisuuksia työn ja jaksamisen yhteensovittamiseen.

– Työpaikoilla tulisi yhdessä keskustella ja sopia työn tekemiseen liittyvistä joustoista tai työn tekemisen tavoista työntekijöiden lähestyessä eläkeikää.

– Työttömyysturvaa tulisi uudistaa aiempaa työllistävämmäksi esimerkiksi kehittämällä porttityömallia. Siinä työnhakijaa kannustetaan vastaanottamaan osa-aikaista työtä, joka toimii porttina vahvemmalle kiinnittymiselle työelämään, Lindstöm ehdottaa.

Selvityshenkilön mielestä elinikäistä oppimista on tuettava jatkossa aiempaa työelämälähtöisemmin. Yksi keino olisi osaamistili tai seteli, jolla tuetaan työntekijän omatoimista kouluttautumista.

Lindström esittää mestari-kisällimallin tai hieman laajemman mentori-kisällimallin toteuttamista työpaikoilla.

– Mentori-kisälli mallissa työuransa loppupuolella oleva konkari siirtyy mentoriksi ja opettaa nuoremmille sekä itse työn niksejä, mutta myös yleisemmin työelämää. Tämä jo yksittäisillä työpaikoilla käytössä oleva malli tulisi ottaa käyttöön laajemmin työelämässä, selvityshenkilö linjaa.

Lindström selvittää Singaporen mallin kokeilua

Selvityshenkilö Lindströmin seuraavana työnä on tehdä esitys Suomeen soveltuvasta Singaporen siltatyömallin mukaisesta kokeilusta, joka tukee alimman eläkeiän saavuttaneiden tai sitä lähestyvien työntekijöiden työurien jatkumista.

Esityksen pitäisi valmistua ensi vuoden helmikuun loppuun mennessä.

Satosen mukaan kokoomus haluaa Suomeen Singaporen mallin. Singaporessa on järjestelmä, jonka mukaan alimpaan eläkeikään tuleva työntekijä voi halutessaan neuvotella työnantajansa kanssa uuden työsopimuksen.

– Ajatuksena on, että ikääntyvä työntekijä voi lyhentää työaikaansa tai keventää vastuitaan. Työnantajalla on oikeus vähentää palkkaa työn vaativuuden mukaisesti, mutta varhaiseläkejärjestelmän kautta korvataan osa työntekijän ansiomenetyksistä, Satonen kirjoitti verkkolehti Uuden Suomen blogissaan 24. maaliskuuta 2023.

Jaa.
Exit mobile version