maanantai, 23 syyskuun

Tunturi-Lapissa lauantait ovat mökkisiivouksissa ihan tukossa.

Yleinen vaihtopäivä ja sen ruuhkaisuus aiheuttaa siivousyrittäjille päänvaivaa. Levin huoltopalvelun yrittäjä Pirre Mansikkasalo sanoo, että valtaosa mökinomistajista ja vuokranantajista haluaa vaihtopäiväksi lauantain.

– Me haluaisimme huolitsijoina tietää viimeistään edellispäivänä kellonajan, jolloin lomailija lähtee mökiltä. Mehän voimme aloittaa vaikka kuudelta aamulla loppusiivoukset, ja monesti alamme siivota klo 6 tai klo 7.

Mökin luovutusaikaa on aikaistettu, ja yhä useammissa mökkikohteissa sisäänkirjautuminen voi olla vasta alkuillasta.

Mansikkasalo kertoo ehdottaneensa mökinomistajille vaihtopäiväksi perjantaita, mutta se ei ole saanut tuulta alleen käytännön syistä: lomailijoiden työviikot päättyvät perjantaisin.

– Matkailijat lähtevät yleensä aikaisin lauantaiaamuna tai perjantai-iltana yötä myöten ajamaan kohti pohjoista.

Pidennettyjen viikonloppulomien osalta myös torstai on tulo-/vaihtopäivä, jolloin kohteen siivoukset osuvat sekä torstaille että sunnuntaille.

Myös vuokramökkejä välittävä Lomarengas on yrittänyt löytää yhdessä kiinteistönhuoltoyritysten kanssa ratkaisua vaihtopäiväruuhkiin.

Lomarenkaan palvelujohtaja Marko Säkkinen kertoo, että esimerkiksi kohteiden varauksen alkamis- ja päättymisaikaa on muutettu.

– Enää ei ole pakkoviikkomyyntisääntöä lauantaista lauantaihin, vaan asiakas saa valita milloin tulee ja milloin lähtee. Lomailijoille lauantai vaihtopäivänä on kuitenkin totuttu tapa.

Säkkisen mukaan yhä useammassa mökissä on myös käytäntö, jossa asiakasta pyydetään ilmoittamaan lähtöaika siivousyrittäjän antamaan numeroon.

Pirre Mansikkasalo kertoo, että mökkisiivoukset tehdään yleensä kahden hengen voimin. Hänellä on yksi vakituinen työntekijä, ja marraskuussa talvikauden alkaessa tulee sesonkityöntekijä Ranskasta. Puoliso Marko Mansikkasalo on myös apuna kiireisimpinä päivinä.

Piia Vainionpää aloitti vakituisena siistijänä toukokuussa. Lähes kolmekymmentä vuotta alalla ollut Pirre Mansikkasalo toimii Vainionpään työnantajana ja mentorina. Ennen talvikauden alkua kaksikko tekee mökkikohteiden suursiivouksia.

Vainionpään mielestä kelomökeissä hankalia siivouskohtia korkeiden kattojen ja katon rajassa olevien hirsien lisäksi ovat parvet.

– Ne saattavat olla niin matalia, että niissä ei mahdu kunnolla edes seisomaan.

Koska Levillä on pulaa mökkihuolitsijoista, on Vainionpään suunnitelmissa perustaa oma yritys jossakin vaiheessa.

Pirre Mansikkasalo kertoo, että joka viikko olisi tarjolla uusia siivouskohteita.

– Viikoittain joudun kieltäytymään uusista kohteista, varsinkin jos niiden vaihtopäivä on lauantai.

Pirre Mansikkasalo sanoo käyttävänsä kohdehinnoittelua, jossa siivouksen hinta riippuu mökin neliömäärästä, siivottavista pinnoista ja esimerkiksi siitä, millainen yläkerta tai parvi mökissä on. Kuuntele miten hän päätyi tähän ratkaisuun.

Sisällä räjäytetty ilotulite jätti mökkiin siivon

Mansikkasalo arvioi, että normaalisiivouksissa lauantaihin pystyy parhaimmillaan ottamaan 15–20 kohdetta. Silloin työt alkavat aamuvarhaisella. Isoja huviloita ei tehourakkaan mahdu.

– Mökin kunto tietenkin vaikuttaa siivousaikaan. Normaalisti tunnin kestävään siivoukseen saattaakin joskus mennä kaksi tuntia, ja silloin aikataulut heittävät ja päivä venyy.

Mansikkasalo kertoo yrityksellään olevan siivouskohteina paljon 50–60-neliöisiä mökkejä, joiden siivous kestää noin kolmesta vartista tuntiin.

– Se on aina yllätys, kun avaat oven, että minkälaisessa kunnossa se mökki on.

Mansikkasalolle on esimerkiksi jäänyt elävästi mieleen eräs uudenvuoden episodi, jolloin mökkiseurue oli räjäyttänyt sisällä mattoon käärityn ilotulitteen. Vaahtosammutinkin oli otettu käyttöön.

Mökin sotkijoille satojen eurojen lisälaskut

Lomarengas suosittelee, että loppusiivous sisältyisi kaikkiin mökkivarauksiin. Silloin mökki pysyy siistimpänä, ja siivousyrittäjien havaitsemat sotkut tulevat esille nopeasti.

Vaihtopäivänä mökkisiistijät näkevät välillä lomailijoiden piittaamattomuutta. Mansikkasalo muistelee erästä siivouskertaa, jolloin mökkikohteessa vastassa oli ulko-oven rikottu lasi, ja lasinsirpaleet levinneet ympäri eteistä.

– Asukkaat olivat lähteneet kotimatkalle kertomatta meille rikkoontuneesta lasista. Ulkona oli lähes 30 astetta pakkasta. Siinä olisi voinut mökki jäätyä nopeasti.

Lomarenkaalla on Suomessa yli 60 000 varaustapahtumaa vuosittain. Palvelujohtaja Marko Säkkinen kertoo, että niistä vähän yli prosentissa käsitellään reklamaatioita, ja alle prosentissa varauksista liikkuu raha.

Mökin siivottomaan kuntoon jättäneelle asiakkaalle lähetetään tarvittaessa lasku jälkikäteen, kun on olemassa valokuvat todisteena. Säkkinen arvioi asiakkaalle koituvan lisälaskun liikkuvan maksimissaan sadoissa euroissa.

– Jos mökissä on rikottu paikkoja, niin silloin asiakas on korvausvastuussa, ja summa voi nousta. Mutta tällaisia tapauksia on todella harvoin.

Jaa.
Exit mobile version