maanantai, 21 lokakuun

Alustavien tulosten mukaan moldovalaiset ovat äänestäneet EU-jäsenyyttä vastaan.

Moldovalaiset ovat alustavien tulosten mukaan äänestäneet kansanäänestyksessä EU-jäsenyyttä vastaan. Presidentinvaaleissa istuva presidentti Maia Sandu on johdossa.

Maassa äänestettiin presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella, ja samalla järjestettiin kansanäänestys EU-jäsenyydestä. Vaalien alla Moldovan viranomaiset pyrkivät torjumaan Venäjän yrityksiä vaikuttaa äänestysten lopputuloksiin.

Äänestykset päättyivät iltayhdeksältä, ja alustavat tulokset olivat tiedossa noin tuntia myöhemmin.

Moldova haki EU:n jäsenyyttä maaliskuussa 2022 pian Venäjän hyökättyä Ukrainaan, ja jäsenyysneuvottelut alkoivat viime kesäkuussa. Ajatushautomo WatchDogin tuoreessa mielipidekyselyssä noin 63 prosenttia vastaajista kannatti Moldovan EU-integraatiota ja 32 prosenttia vastusti.

Presidentinvaaleissa EU-myönteinen presidentti Maia Sandu pyrkii toiselle kaudelle ja on selkeä voittajasuosikki. Hän johti WatchDogin tuoretta kannatusmittausta 36 prosentin ääniosuudella. Seuraavaksi suosituin ehdokas, Venäjä-mielisen sosialistipuolueen Aleksandr Stoianoglo jäi kymmeneen prosenttiin.

Sandu ei todennäköisesti saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta äänistä. Siinä tapauksessa presidentinvaalit ratkaistaan toisella kierroksella kahden viikon kuluttua.

Venäjä ostaa ääniä rahalla

Sandu on toistuvasti syyttänyt Venäjää vaikutusyrityksistä Moldovan sisäpolitiikkaan, ja Venäjän lonkerot ulottuvat myös näihin vaaleihin. Moldovan viranomaiset epäilevät, että jopa neljäsosaan äänestäjistä on pyritty vaikuttamaan venäläisellä rahalla.

Moldovan poliisi paljasti Venäjän suuren mittaluokan vaalivaikuttamisoperaation lokakuun alussa. Poliisin johtajan Viorel Cernauteanun mukaan 150 000 ihmisen epäillään saaneen pankkisiirtoja Venäjältä. Äänioikeutettuja Moldovassa on Politicon mukaan reilu miljoona.

Tutkinnassa on tehty noin 350 ratsiaa ja pidätetty satoja ihmisiä epäiltynä vaalivaikuttamisesta. Poliisin mukaan vaikutusoperaation takana oli Venäjä-mieliseen suuryrittäjään ja entiseen poliitikkoon Ilan Shoriin linkitettyjä ihmisiä. Shor tuomittiin viime vuonna poissa olevana petoksesta. Hän on kiistänyt kaikki syytteet.

Jaa.
Exit mobile version