maanantai, 21 lokakuun

Moldovan presidentin mukaan EU:n vastustajien suuri määrä tuloksessa johtuu äänten ostamisesta. Samaan aikaan pidetty presidentinvaali on menossa toiselle kierrokselle.

Olli-Pekka Sulasma,

Sari Taussi

Moldovassa vaalitarkkailijana oleva kansanedustaja (vihr.) ja entinen ulkoministeri Pekka Haavisto sanoo, että äänten ostamisesta on näyttöä Moldovan eilisessä EU-kansanäänestyksessä.

– Täällä on uutisissa esiintynyt henkilöitä, joiden ääni on ostettu tai myyty, Haavisto sanoo.

Moldovan EU-myönteinen presidentti Maia Sandu sanoi äänestyksen jälkeen, että EU-kansanäänestyksen tulos johtuu hyökkäyksestä Moldovan vapautta ja demokratiaa vastaan.

Noin 50 prosenttia oli äänestänyt EU-jäsenyyden puolesta ja 50 vastaan, kun äänistä oli laskettu 97,8 prosenttia Moldovan keskusvaalilautakunnan verkkosivun mukaan.

Moldovan poliisi arvioi ennen vaaleja, että noin 150 000 ääntä yritetään ostaa. Vaalien yhteydessä on puhuttu paljon ennen kaikkea Venäjän vaikuttamisyrityksistä. Sandu on syyttänyt suoraan Venäjää. Esimerkiksi BBC kertoo, kuinka ennen vaaleja Venäjältä tulleiden hallusta löytyi suuria määriä käteistä rahaa.

– Poliisin rikostutkinnalle on nyt paikka, Haavisto arvioi.

Lisäksi Haaviston mukaan on ratkaisevaa, mitä tapahtuu marraskuun 3. päivänä presidentinvaalien toisella kierroksella.

EU-jäsenyyttä kannattava Sandu sai kansanäänestyksen kanssa samaan aikaan järjestetyssä presidentinvaalissa noin 38 prosenttia äänistä. Vaali menee toiselle kierrokselle.

Sandu: ”Rikolliset ryhmät ovat vaikuttaneet vaalitulokseen”

Kansanäänestyksen ääntenlaskun alkuvaiheessa näytti, että äänestyksen voittaisivat Euroopan unionin jäsenyyden vastustajat.

Äänestyksen loppuvaiheessa laskettiin ainakin ulkomailla annettuja ääniä, mikä voi näkyä tuloksessa.

Moldova haki EU:n jäsenyyttä maaliskuussa 2022 pian Venäjän hyökättyä Ukrainaan, ja jäsenyysneuvottelut alkoivat viime kesäkuussa. Ennen kansanäänestystä tehdyissä kannatusmittauksissa enemmistö vastaajista oli EU-jäsenyyden puolella.

Sandun mukaan tulokseen vaikuttivat ”rikolliset ryhmät yhteistyössä ulkomaisten vihamielisten voimien kanssa”.

AFP, Reuters

Juttua on täydennetty Pekka Haaviston kommenteilla 21.10. klo 8.10.

Jaa.
Exit mobile version