EU-myönteisen presidentin haastaa Venäjä-mielisen sosialistipuolueen tukema ehdokas. Läsnä on myös huoli Venäjän vaalivaikuttamisesta.
Moldovassa äänestettiin sunnuntaina presidentinvaalien toisella kierroksella, jota varjosti huoli Venäjän mahdollisesta vaalivaikuttamisesta.
Vastakkain olivat EU-myönteinen istuva presidentti Maia Sandu sekä Venäjä-mielisen sosialistipuolueen tukema Aleksandr Stoianoglo.
Kaksi viikkoa sitten käydyllä ensimmäisellä kierroksella suosituin ehdokas oli Sandu, joka sai noin 42 prosenttia äänistä. Stoianoglon äänisaalis oli tuolloin ennakoitua suurempi, 26 prosenttia. Toisesta kierroksesta voi tulla tiukempi, sillä Stoianoglon tueksi on asettunut useita ensimmäisellä kierroksella mukana olleita Venäjä-mielisiä ehdokkaita.
Äänestyspaikat aukesivat aamuseitsemältä, ja sulkeutuivat iltayhdeksältä. Moldova on samalla aikavyöhykkeellä Suomen kanssa.
Ruokakaupassakin varoitellaan äänten ostamisesta
Venäjää on syytetty yrityksistä vaikuttaa Moldovan vaaleihin. Moldovan poliisi kertoi lokakuussa paljastaneensa suuren mittaluokan vaikuttamisoperaation, jossa Venäjä pyrki ostamaan yli sadantuhannen moldovalaisen äänet presidentinvaaleissa ja taannoisessa EU-kansanäänestyksessä.
Venäjä on kiistänyt syytökset vaalivaikuttamisesta.
Toisen kierroksen alla Sandun joukoissa on kiihdytetty kampanjaa äänten ostamista vastaan kiertämällä ovelta ovelle ja tuomalla aihetta esiin sosiaalisessa mediassa.
Poliisin mukaan ihmisten ääniin on pyritty vaikuttamaan muun muassa puhelinsoitoilla ja sähköposteilla, jopa tappouhkauksin. Poliisi on kehottanut ihmisiä kieltäytymään, jos heille tarjotaan rahaa äänestään. Viestiä on välitetty tekstiviesteinä kännyköihin ja jopa kuulutuksilla ruokakaupoissa.
– Tänään enemmän kuin koskaan meidän täytyy olla yhtenäisiä, säilyttää rauha, suojella ääniämme ja itsenäisyyttämme, sanoi Sandu äänestettyään.
– Varkaat haluavat ostaa äänemme, varkaat haluavat ostaa maamme, mutta kansan valta on äärettömästi suurempi kuin mikään heidän epäreilu pelinsä.
Vastaehdokas Stoianoglo sanoi sunnuntaina äänestäessään haluavansa luoda Moldovan, joka ”ei anele, vaan kehittää harmoniset suhteet sekä idän että lännen kanssa”.
Stoianolgo on sanonut kannattavansa liittymistä EU:hun, mutta boikotoi EU-kansanäänestystä ja nimitti sitä parodiaksi.
Takana tiukka EU-kansanäänestys
Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä käyty EU-kansanäänestys ratkesi äärimmäisen tiukasti EU-jäsenyyden kannattajien hyväksi. Kansanäänestyksessä kysyttiin, pitäisikö Moldovan perustuslakia muuttaa niin, että EU:hun liittyminen kirjattaisiin tavoitteeksi lakiin.
EU:n mukaan Moldovan EU-kansanäänestykseen kohdistui Venäjän ja sen välikäsien ennennäkemätön painostus ja pelottelu.
Moldova aloitti neuvottelut EU-jäsenyydestä viime kesänä.
Moldova on EU:hun liittymisen suhteen hyvin jakautunut maa. Ulkomailla asuva suuri joukko moldovalaisia sekä pääkaupunkilaiset ovat enimmäkseen jäsenyyden kannalla. Maaseudulla sekä Venäjä-mielisillä Transnistrian ja Gagauzian alueilla taas vastustetaan jäsenyyttä.
– Monet pelkäävät sotaa ja pitävät ehdokasta, jolla olisi hyvät suhteet Moskovaan takeena siitä, ettei meitäkin vastaan hyökätä, sanoo analyytikko Andrei Curararu moldovalaisesta WatchDog-ajatuspajasta AFP:lle.