sunnuntai, 6 lokakuun

Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen arvioi, että Joe Bidenin vetäytyminen voisi tapahtua Nato-huippukokouksen jälkeen.

Paine Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin presidenttiehdokkuuden ympärillä on kasvamassa mahdottomaksi, arvioi Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen Turun yliopistosta. Painetta tulee hänen mukaansa nyt niin rahoittajilta, puoluekoneistosta kuin kentältäkin.

Viime viikonloppuna ABC Newsin haastattelussa Biden yritti paikata imagoaan, joka kärsi huomattavasti edellisessä vaaliväittelyssä. Ylen aamussa ja Ykkösaamussa vierailleen Heiskasen mielestä Bidenin haastattelusta nousi enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

– Ongelma oli etenkin siinä, että hän kieltäytyi täysin reflektoimasta omaa terveydentilaansa, Heiskanen sanoo.

Biden itse on selittänyt penkin alle mennyttä vaaliväittelyään Trumpin kanssa muun muassa flunssalla.

– Kuten miljoonat amerikkalaiset, tiedän, että jos kaadut, nouse takaisin ylös, hän sanoi kampanjatilaisuudessaan Pohjois-Carolinan pääkaupungissa Raleigh’ssa väittelyä seuranneena päivänä.

Myös Benita Heiskanen pitää nyrkkeilytermejä osuvina, tosin toisesta näkökulmasta.

– Monta kertaa nyrkkeilijät jatkavat uraansa myös liian kauan, vaikka pitäisi jo heittää pyyhe kehään.

Washingtonissa alkaa huomenna Nato-maiden huippukokous, jota on pidetty myös 81-vuotiaan Bidenin seuraavana mahdollisuutena osoittaa kyvykkyyttään hoitaa presidentin tehtäviä. Heiskasen mukaan vetäytyminen kisasta saattaisi tapahtua kokouksen jälkeen.

Nato-kokous on seuraava näytön paikka

Keskustelu Bidenin asemasta presidenttikisassa alkoi käydä kuumana sen jälkeen, kun hän esiintyi haparoivana vaaliväittelyssä republikaanien presidenttiehdokasta Donald Trumpia vastaan.

Demokraateilla ei ole tällä hetkellä selkeää vaihtoehtoa Bidenille, jos tämä päättäisi luopua ehdokkuudesta. Bidenin varapresidentti Kamala Harris voi olla vahvoilla kansallisen näkyvyytensä vuoksi, mutta muitakin nimiä noussee esiin, arvioi Jyväskylän yliopiston historian professori Antero Holmila.

– Varmaan nyt näitä nimiä esiintyy, ja kun paine kasvaa, todennäköisesti lista vain jatkaa kasvamistaan.

Aiemmin tänään kerrottiin mediatietoihin pohjautuen, että useat tärkeät demokraattipolitiikot ovat vaatineet Bidenin vetäytymistä presidentinvaaleista.

Jaa.
Exit mobile version