maanantai, 21 lokakuun

Rovaniemi on ollut ristiriitaisia tunteita herättävä synnyinkaupunki Emmi Ruotaselle. Häntä kiusattiin vakavasti koulussa ja netissä. Jopa tuntemattomat ihmiset huutelivat hänelle kaupungilla ilkeyksiä.

Yksi näistä paikoista, jossa Ruotaselle huudeltiin oli ostoskeskittymä Sampokeskus. Peruskouluvuodet sisälsivät paljon kyyneleitä, pelkotiloja ja pahaa oloa.

Marraskuussa 2023 nurjat muistot saivat tilalle korjaavan kokemuksen, kun Emmi Ruotanen kruunattiin Sampokeskuksen lavalla Miss Rovaniemeksi.

– Yleisö päätti ja minä voitin. Se oli epätodellista. Vuosien jälkeen ihmiset olivat puolellani.

Rovaniemen mallikatselmuksessa etsitään esiintymistaitoista henkilöä Lapin pääkaupungin kasvoksi edustustehtäviin. Kilpailussa ei ole pituus- tai vaatekokorajoitteita.

Vuoden mittainen missikiertue on loppusuoralla. Se on tuonut nykyisin Tampereelle asustelevalle Ruotaselle mukanaan mallin töitä, juontokeikkoja ja osallistumisia muihinkin missikisoihin. Hän on muun muassa tämän vuoden Miss Pohjois–Suomi Beauty 2024 finalisti.

– Olin tänä vuonna Miss Suomen castingissä villikortti-vaiheessa. Pääsin tuomareiden eteen esittäytymään ja pitämään puheen. Minua harkittiin semifinaaliehdokkaaksi. Se oli merkittävä etappi urallani.

Kipinä esiintymiseen ja osallistua hankalanakin pidettyyn missi-instituutioon on ollut Ruotaselle toiveissa pitkään.

– Halusin yläasteella malliksi muotinäytökseen, joka oli osa koulun järjestämään taidetapahtumaa, Ruotanen muistelee.

Ruotanen ei saanut osallistua, koska mallien piti itse ommella vaatteensa. Myöhemmin selvisi, että ompelu oli ollut vain tekosyy.

– Se ei pitänyt paikkaansa. Se jäi vähän kaihertamaan.

Ruotanen ajatteli silloin, ettei sopinut mallin mittoihin ja raameihin, joita alalla vaadittaisiin.

– Onneksi en luovuttanut ja lähdin toteuttamaan omia unelmia kuultuani ensimmäistä kertaa että pluskokoisillekin järjestetään missikilpailuja.

Vuonna 2023 Miss Suomi -kilpailun kauneuskriteereihin tehtiin muutoksia ja kilpailusta poistettiin muun muassa paino- ja pituusrajat. Aikaisemmin kilpailu linjasi, että Miss Suomi-ehdokas ei saanut muun muassa olla naimisissa ja osallistujien yläikäraja oli 28 vuotta.

– Hakijalta katsotaan, että heillä ei ole mitään rikostaustaa, ja millaista sosiaalisen median sisältöä tekee.

Sääntömuutosten myötä Rimi Riutta valittiin yleisön suosikiksi vuonna 2023. Riutta teki historiaa ja oli kisan ensimmäinen transnainen semifinaalissa.

– Alalta puuttuu vielä monenlaisia ihmisiä. Minusta erilaisten ihmisten pitäisi vielä rohkeammin hakea mukaan näihin kilpailuihin.

Kauneus ei ole enää yksi arviointikriteereistä. Finnartistin toimitusjohtaja Sunneva Sjögrén on kertonut, että kilpailun painotus on nykyään niin sanotussa sisäisessä kauneudessa.

Ruotanen muotoilee asiaan missivastauksen: Hän on kilpailun järjestävän tahon kanssa samaa mieltä, eikä halua kritisoida alaa.

– En koe, että nykypäivänä missikisat ovat enää kauneuskilpailu, vaan siinä katsotaan enemmän sitä, olisiko ihmisestä edustustehtäviin.

– Yksikään kilpailija ei ole toisensa kopio. Viime vuosien voittajissa on paljon variaatiota. Enää ei etsitä mittoihin sopivaa henkilöä, joka olisi tietyn pituinen ja kokoinen.

Ruotasen mielestä missin leima ei ole haitta, vaan kyse on mahdollisuudesta päästä tekemään töitä erilaisiin tehtäviin, joissa on kyvykäs henkilö on sinut itsensä kanssa.

– Jokainen, joka uskaltaa hakea näihin kilpailuihin on rohkea ihminen. Tämä tuo mukanaan arvostelijoita, mutta myös onnistumisen kokemuksia ja itsevarmuutta.

Ruotanen ei osallistu kilpailuihin hakeakseen hyväksyntää.

– Tämän on homman perustuksiin kuuluu se, että tätä haluaa ja tahtoo tehdä. Pitää kestää arvostelua ja ymmärtää, katselmuksiin ei mennä hakemaan myönnytystä.

– Opin näistä kilpailuista joka kerta jotain uutta. Rakastan sitä tunnetta, kun pääsen lavalle esiintymään.

Kanssakilpailijoita kutsutaan kiertueilla missisiskoiksi. Nykyään catwalkien takahuoneissa ei nakella niskoja vaan päinvastoin kannustetaan toisia ja jaetaan yhteisiä unelmia kruunusta.

– Kun osallistuin Miss Plus size Finlandiin en epäillyt hetkeäkään, etten olisi kuulunut joukkoon.

Missikatselemuksissa etsitään nykyään laaja-alaista yksilöä, jolta toivotaan lava- ja esiintymistaitoja, hyviä puhetaitoja sekä some- ja viestintäosaamista.

Ruotanen on kouluttautunut tekemään sosiaalisen median sisältöä, ja tuntee kaupallisten yhteistöiden periaatteet, trendaavien ilmiöiden nopeuden ja algoritmien lainalaisuudet.

– Näissä koulutuksisssa saa myös työkaluja käsitellä epäasiallisia kommentteja. Mitä enemmän on somessa esillä, niin sitä enemmän tulee myös negatiivista palautetta. Mutta niin kauan kun ne ovat vain murto-osa, niin en välitä siitä.

Ruotanen on taustansa vuoksi päättänyt toimia tavalla tai toisella tiennäyttäjänä, muille jotka ovat hukassa ja haluaisivat tulla kohdatuksi reilusti. Tällä hetkellä Ruotaneni opiskelee maisterivaiheessa varhaiskasvatuksen opettajaksi.

– Haluan olla sellainen opettaja, joka ei katso läpi sormien epäasiallista kohtelua. Olisin ehdottomasti päästänyt sen ujon Emmin esiintymään yläkoulun muotinäytökseen, vaikka sillä olisi ollut seurauksia, koska eniten sydämessään esiintyä pikku-Emmi olisi halunnut.

Jaa.
Exit mobile version