sunnuntai, 27 lokakuun

Uuden Töölönlahdenpuiston pitää pystyä houkuttelemaan myös lapsiperheitä ympäri vuoden.

Uudistetun ja kehutun Helsingin Töölönlahdenpuiston maisemat muuttuvat jälleen lähivuosina, sillä aluetta odottaa uusi kasvojenkohotus.

Päätöksenteossa parhaillaan oleva idea- ja konseptisuunnitelma antaa puiston tulevaisuudesta vasta ylätason suuntaviivoja, jonka yksityiskohdat tarkentuvat.

Kansalaistorin ja Finlandia-talon vieressä oleva puisto avattiin alun perin vuonna 2016, mutta tuolloin tasaisen nurmen peittämä alue veti puoleensa lähinnä valkoposkihanhia.

Viime heinäkuussa valmistunut puiston uudistus kukkaistutuksineen ja harrastuspaikkoineen on kerännyt paljon kiitosta. Se oli kuitenkin vain välivaihe.

Voidaan kysyä, miksi aluetta pitää uudistaa, jos siihen ollaan viimein laajalti tyytyväisiä.

– Vuosina 2024 ja 2025 kokeillaan, mitkä asiat oikeasti toimivat ja mitä sinne oikeasti halutaan, kun tavoitellaan pysyvää puiston toteutusta, sanoo kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö Jussi Luomanen.

Se, mitä Töölönlahden eteläpäähän tarkkaan ottaen lopulta saadaan, on siis vielä auki.

Kahvila, puita ja ketoja

Asemakaava ei mahdollista esimerkiksi uudisrakennuksen rakentamista puistoon. Uutta puistokahvilaa kuitenkin esitetään puiston reunalla kulkevan Alvar Aallon kadun päähän.

Alueelle ollaan tuomassa lisää isompia puita, joiden lehvästöt luovat varjoa kuumina päivinä.

– Puistossa nousee esiin vahvemmin luonto ja monimuotoisuus kasvillisuudessa, sanoo johtava maisema-arkkitehti Kaisa Solin.

Helsingissä puistojen suunnittelua ohjaa osaltaan ajattelu, jota nimitetään ”sallitusti villiksi”. Se tarkoittaa sitä, että kaupunkiin voidaan tehdä luonnonmukaisia alueita.

Töölönlahdella sallitusti villiä edustavat kedot. Niistä halutaan pitää kiinni.

Finlandia-talon edustalla kulkeva Karamzininranta-niminen katu kytketään puistoon. Alueesta muodostetaan viihtyisä oleskelu- ja kävely-ympäristö.

– Finlandia-talon toiminta ja ajatukset tulevat varmaan näkymään paljon nykyistä enemmän sillä alueella, Luomanen sanoo.

Puisto myös talvikäyttöön

Kaupunki haluaa, että Töölönlahdenpuisto on tulevaisuudessa ympärivuotinen oleskelu- ja harrastuspaikka, jossa voi viettää aikaa eri kellonaikoina.

Puistosuunnitelmassa todetaan, että nykyinen suuri tapahtuma-alue on jäänyt vähälle käytölle. Tapahtumanurmi korvataan pienemmällä puistotapahtuma-alueella. Myös harrastuspaikat on tarkoitus rajata selkeämmin.

Töölönlahdenpuisto on yksi vanhimpia Helsingin suunniteltuja kaupunkimaisemia.

Alueeseen kohdistuu vuodesta toiseen paljon kehitystoiveita. Siitä kertovat myös puiston tulevaisuudesta tehdyn kyselyn tulokset. Kyselyyn vastasi kaikkiaan yli 1 100 ihmistä, ja avovastauksia kertyi yli 4 500.

Vastaajat toivoivat puistoon muun muassa ulkoilmaleffanäytöksiä, musiikkikeikkoja, kahviloita ja terasseja, laitureita lahden rannalle, suplautailua, polkupyörien tee-se-itse-korjauspisteitä ja lähiruokatoreja.

Luonnossa oleskelu ja virkistäytyminen keskellä kaupunkia on myös tärkeää vastausten perusteella.

Mitä aukealla paikalla keskellä kaupunkia voi tehdä talvella? Ainakin luistella. Myös luistinrataa vastaajat ehdottivat kyselyssä.

Jaa.
Exit mobile version