sunnuntai, 22 syyskuun

Sadat opiskelijat ovat ottaneet yhteyttä, kun päätöstä koulumatkatuesta ei ole kuulunut. Kela tähdentää, että kuukausilipun osto-oikeus voi tulla voimaan jo hakemusvaiheessa.

Sadat opiskelijat ovat odottaneet alkusyksyn aikana päätöstä koulumatkatuesta. Etuuspäällikkö Piia Kuusisto Kelasta muistuttaa, että noin 85 prosentille hakijoista on jo hakemusvaiheessa myönnetty osto-oikeus kuukausilippuihin. Osto-oikeus tarkoittaa käytännössä sitä, että kuukausilipun voi hankkia saman tien.

Koulumatkatukea myönnetään Suomessa asuville päätoimisille opiskelijoille, joilla on pitkä koulumatka. Tukea voivat hakea sekä joukkoliikennettä että esimerkiksi omaa autoa tarvitsevat opiskelijat.

Jos osto-oikeus on ollut käytettävissä, mutta opiskelija ei ole sitä käyttänyt, Kela ei korvaa kuljettuja matkoja.

– Oppi voi olla hiukan kova, mutta olemme viestineet asiasta parhaamme mukaan. Mietimme kovasti, kuinka voimme parantaa viestintää ensi syksyä ajatellen, Piia Kuusisto sanoo.

Tiedot kannattaa tarkastaa Oma Kelasta

Oma Kelan Omat etuudet -kohdassa kerrotaan, jos opiskelijalla on automaattinen oikeus kolmeen kuukausilippuun. Osto-oikeus on kolmeen kuukausilippuun, Kuusisto kertoo.

Virallista tukipäätöstä ei siis kannata näissä tapauksissa odotella. Siinä ilmoitetaan mihin saakka tuki on myönnetty, ja milloin lukuvuoden viimeinen kuukausilippu pitää hankkia.

Viimeinen kuukausilippu pitää hankkia 14 vuorokautta ennen lukuvuoden loppua, ja tämä aiheuttaa hämmennystä opiskelijoissa keväisin, Kuusisto kertoo.

– Eli jos tuki on myönnetty 31. toukokuuta saakka, on viimeinen lippu hankittava 18. toukokuuta mennessä, hän kertoo.

Samalla tavalla toimittiin jo viime syksynä

Automaattinen osto-oikeus koskee siis valtaosaa joukkoliikennettä käyttävistä opiskelijoista.

Tällä on raivattu käsittelyaikaa hakemuksille, joissa käytetään koulumatkoihin esimerkiksi omaa autoa tai joissa tuki maksetaan opiskelijan tilille, Kuusisto sanoo.

Näiden hakemusten käsittelyajat ovat keskimäärin 7–10 vuorokautta.

Kelassa on Kuusiston mukaan yllätytty siitä, kuinka paljon automaattisesta osto-oikeudesta on tullut kyselyitä. Hän sanoo, että yhteydenottoja on tullut satoja.

Vuosittain Kela käsittelee noin 70 000 koulumatkatukihakemusta.

Milloin osto-oikeus ei tule automaattisesti?

Osa opiskelijoista odottelee koulumatkatukihakemuksen käsittelyä edelleen.

Piia Kuusiston mukaan yleisimmät syyt, miksi osto-oikeus ei ole tullut hakemusvaiheessa automaattisesti, ovat puutteet tai hakijan tekemät muutokset verkkohakemuksen pohjatiedoissa ja osoitetiedoissa.

Viivästyksiä tulee, jos opiskelija ilmoittaa erilaisia matkoja samalle ajalle, koulumatkaan käytetään useita kulkuvälineitä tai jos koulumatkan pituus ei täytä koulumatkatuen kriteereitä.

Kuusisto sanoo, että ne hakemukset, joissa osto-oikeus ei muodostu automaattisesti, nousevat työjonon kärkeen.

– Käsittelyajassa pyritään noin viikkoon. Jos opiskelija on joutunut ostamaan omalla rahalla matkalipun, koska osto-oikeus ei ole ollut käytettävissä, Kela korvaa lipun hinnan, Kuusisto kertoo.

Jaa.
Exit mobile version