torstai, 31 lokakuun

Myrkkykeiso on yksi Suomen myrkyllisimmistä kasveista. Se on hyvä osata tunnistaa, sanoo Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitoksen yliopisto-opettaja Mika Pajari.

Suomen myrkyllisimpien kasvien joukkoon kuuluvasta myrkkykeisosta on tehty tänäkin kesänä havaintoja ympäri Suomea.

Kosteilla paikoilla, kuten rannoilla, viihtyvää kasvia on havaittu tänä kesänä muun muassa Janakkalassa, Lahdessa, Jyväskylässä ja Oulussa.

Kysyimme Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitoksen yliopisto-opettaja Mika Pajarilta, millaisesta kasvista on kyse.

Myrkkykeiso muistuttaa ulkonäöltään monelle tuttua koiranputkea. Mistä myrkkykeison tunnistaa?

– Myrkkykeiso kuuluu muun muassa koiranputken ja vuohenputken tapaan putkikasveihin. Myrkkykeiso on helppo sekoittaa muihin putkikasveihin sen samankaltaisen, valkoisen ison kukinnon vuoksi. Helpoiten myrkkykeison erottaa sen lehtien avulla.

– Koiranputken lehdet muistuttavat hieman sanikkaista. Lehdissä on pieniä, moneen osaan haarautuvia liuskoja. Myrkkykeison lehdet puolestaan ovat pitkäliuskaisia ja niissä on sahalaidat.

– Myrkkykeiso on normaali, Suomen luontoon kuuluva kasvi. Se on kasvanut Suomessa varmaan tuhansien vuosien ajan. Syytä paniikkiin ei ole, mutta kasvi on kuitenkin hyvä oppia tunnistamaan.

Missä myrkkykeiso kasvaa?

– Myrkkykeiso on kosteitten paikkojen, esimerkiksi rantojen ja puronvarsien laji. Se vaatii hyvin kostean ympäristön kasvaakseen. Kostealla alueella se voi kasvaa hyvinkin rehevänä. Veden ollessa korkealla myrkkykeiso voi kasvaa jopa rantavedessä.

Kuinka myrkyllinen kasvi myrkkykeiso on?

– Myrkkykeiso on juuriaan myöten myrkyllinen, eikä siihen saa koskea paljain käsin.

– Syötynä kasvi on hyvin myrkyllinen. Monilla luonnonvaraisilla kasveilla myrkytystilan aiheuttavat määrät eivät ole kovinkaan isoja. Myrkytysoireet, kuten pahoinvointi, voivat alkaa nopeasti.

Kuinka tulee toimia, jos myrkkykeisoa syö?

– Jos myrkkykeisoa syö, tulee soittaa välittömästi hätäkeskukseen tai myrkytystietokeskukseen. Myrkkykeiso muistuttaa maultaan persiljaa, mikä voi hämätä esimerkiksi syötävien luonnonkasvien harrastajia.

Mitä pitää tehdä, jos havaitsee myrkkykeisoa esimerkiksi uimarannalla? Saako sitä poistaa?

– Parasta on, ettei koske kasviin lainkaan, vaan antaa sen olla rauhassa.

– Tarvittaessa myrkkykeisoa voi kuitenkin poistaa. Silloin pitää suojautua hyvin eli pitää olla saappaat jalassa ja kunnon hansikkaat kädessä, ettei tule ihokontaktia.

– Kasvin osat on hyvä kerätä esimerkiksi muovisäkkiin. Veteen joutuessa murskatut tai leikatut kasvin osat voivat myrkyttää hetkellisesti myös veden. Jos vedessä kävelee silloin paljain jaloin, myrkky saattaa aiheuttaa ihoärsytystä. Myrkky laimenee kuitenkin isossa vesistössä muutamissa minuuteissa.

Saako rannalla uida, jos siellä kasvaa myrkkykeisoa?

– Kyllä. On kuitenkin varottava, ettei vahingossa koske kasveja. Kannattaa myös tarkistaa, ettei kasveja ole niitetty veteen.

Jaa.
Exit mobile version