Metsä Fibren uusi sellutehdas aloitti toiminnan vuosi sitten, mutta talvella tehtaan huoltotöissä tapahtui räjähdys ja toiminta pääsi uudestaan käyntiin vasta kesällä.
Jyri Tynkkynen,
Pirkko Kukko-Liedes
Metsä Fibren uuden Kemin tehtaan vihkiäisseremoniat päästiin vihdoin järjestämään epäonnisen ensimmäisen toimintavuoden jälkeen. Tehdas aloitti tuotannon viime syksynä.
Uusi tehdas on Suomen metsäteollisuushistorian suurin investointi, yli kaksi miljardia euroa. Se on pohjoisen pallonpuoliskon suurin puuta jalostava laitos.
Uuden sellutehtaan vihkiäisissä juhlapuhujana oli tasavallan presidentti Alexander Stubb, joka keskiviikkona vieraili Kemin lisäksi Oulussa.
Alkutaipaleella riitti vastoinkäymisiä, mutta nyt näyttää hyvältä
Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä on tyytyväinen, kun Kemin tehdas saatiin vihittyä käyttöön.
– Tämähän on hieno päivä viettää tämmöistä juhlaa, kun sattuu lokakuun loppuun näin mahtava ilma vielä. Täällä on kaikilla syytä olla erittäin tyytyväinen ja iloinen.
Jättitehtaan alkutaivalta voi kuvata vähintäänkin kiviseksi. Kevättalvella huoltotöissä tapahtunut räjähdys halvaannutti tehtaan toiminnan noin kolmeksi kuukaudeksi.
– Keskeytysvahingon osuus on noin 100 miljoonaa euroa, joka on suoraan tulosvaikutteinen. Lisäksi tulee joitain kymmeniä miljoonia euroja laitteiden uusintamenoja eli kokonaisuudessaan menee pitkästi yli 100 miljoonan, sanoo Hämälä.
Lisäksi rakennusvaiheessa tapahtui kaksi kuolemaan johtanutta työtapaturmaa, muutamille työehtoja noudattamatta jättäneille aliurakoitsijoille näytettiin ovea, Elokapinan ja Greenpeacen mielenilmaukset keskeyttivät puunkuljetukset tehtaalle pariinkin otteeseen, ja tehdas ajettiin maaliskuussa alas lakkojen vuoksi.
Greenpeace oli paikalla vihkiäispäivänäkin, tosin Kemin lentokentällä vastaanottamassa vihkiäisiin tulevia vieraita sekä vihkiäisten päätyttyä tehtaan pysäköintialueen kupeessa juhlavieraiden poistumisreitin varrella.
Mutta nyt ollaan tyytyväisiä tilanteeseen – olkoonkin, että Metsä Fibre oy:n toimitusjohtaja Ismo Nousiainen pitää puun saantia ja hintaa haastavana.
– Nyt meillä tehdas on täydessä iskussa, ja me lähdemme todella erinomaisista lähtökohdista toiseen toimintavuoteen. Tavoitteena on, että olemme vuoden loppuun mennessä täydessä tuotannossa.
Massiivinen tuotanto, ja lisää suunnitteilla
Metsä Fibren tehdasalue sijaitsee parin kilometrin päässä Kemin keskustasta ja on varsin massiivinen näky. Taivaalle kurottaa kaksi maamerkkiä: tehtaan piippu on 105 metriä korkea ja soodakattilarakennus 82 metriä.
Tehdasalueen pinta-ala on noin 70 hehtaaria, ja rakennusten bruttoala on noin 185 000 neliötä.
Vuosittain tehtaaseen kuljetetaan yli 80 000 junavaunullista puuta. Lisäksi rekoilla tuodaan yli 65 000 lastia vuodessa.
Tehdas työllistää noin 250 tehdastyöntekijää. Lisäksi suorassa arvoketjussa sen arvioidaan antavan työtä 2500 ihmiselle.
Tehdas tuottaa myös 2,5 prosenttia Suomen koko sähköntuotannosta. Sähkönenergian omavaraisuusaste on 240 prosenttia, eli tehdas tuottaa enemmän sähköä kuin käyttää sitä itse, ja ylijäämä menee valtakunnan verkkoon.
Tehdasalueelle saattaa kuitenkin tulla vielä lisääkin erilaista tuotantoa. Metsä Groupilla on kehitteillä muun muassa puupohjaisia 3D-tuotteita ja tekstiilikuitua, sanoo toimitusjohtaja Ismo Nousiainen.
Lisäksi kehitetään hiilidioksidin takaisinottoa.
– Meillä on nyt monta demonstraatiovaiheessa olevaa tuotetta. Sitten, kun päästään tuotantomittakaavaan, niin Kemi tulee olemaan varteenotettava paikka tuottaa niitä.
Edit 23.10. klo 20.06 Muutettu Greenpeacen mielenilmausta koskevaa kappaletta. Greenpeace oli Kemi-Tornion lentokentällä ja tehtaan pysäköintialueella vihkiäisjuhlan vieraiden reitillä.