Turistien omatoiminen kelkkojen vuokraus on poliisin mukaan haastava ilmiö. Osalla ei ole mitään kokemusta moottorikelkoista eikä välttämättä talvestakaan.
- Annu Passoja
- Armi Auvinen
Videokuvaus kesken moottorikelkkailun johti parikymppisen ulkomaalaismiehen vakavaan loukkaantumiseen Levillä viime keskiviikkona.
Mies ja hänen sukulaisensa ajoivat kelkoillaan Sirkkajärven ja Levijärven välillä, jossa reitti kulkee tien ali. Kun mies kääntyi katsomaan videokuvaa takanaan ottanutta toista kuljettajaa, hän törmäsi siltapilariin.
Oulun yliopistolliseen sairaalaan kiidätettyä miestä ei ole vielä päästy kuulemaan.
Lapissa lomaillut mies oli vuokrannut moottorikelkan, jota hän ajoi ensi kertaa elämässään. Ennen onnettomuutta matkaa oli tehty 15 minuuttia.
Kymmenet turistit vuosittain loukkaantuvat moottorikelkkaillessaan, ja keskimäärin joka toinen talvi joku kuolee.
Onnettomuuksia on tapahtunut järjestetyillä kelkkasafareilla jo pitkään, mutta poliisi kertoo omatoimisesti kelkkailevien olevan uudempi ongelma. Matkailijat vuokraavat kelkan ja valitsevat reitin itse, vaikka kokemusta ei välttämättä ole sen enempää kelkasta kuin talvestakaan.
Kokemattomat kuskit ovatkin poliisin kannalta kaikin puolin haastava ryhmä, toteaa ylikonstaapeli Jarkko Rytilahti Lapin poliisista.
– Heillä on ajo-oikeus, joten he eivät ajaessaan sen puolesta riko sääntöjä, mutta monelle ainoa aiempi kokemus lumesta ja jäästä on siellä kotiasunnon pakastimen seinässä oleva kuura.
Siltaonnettomuutta edeltävällä viikolla ulkomaalaisturisti törmäsi linja-autoon, koska ei osannut löysätä kaasua tai jarruttaa tielle tullessaan. Myös hän oli vuokrannut kelkan omin päin. Kyydissä ollut matkustaja loukkaantui.
Poliisi vaatii rajoittimia vuokrakelkkoihin
Kun vuokrakelkkoja tarjoavan yrityksen tiskin takana on turisti, perehdytyksen pitäisi olla Lapin poliisin ylikonstaapeli Jarkko Rytilahden mukaan nykyistä parempi.
– Valtaosassa nykykelkkoja on mahdollisuus rajoittaa tehoja, huippunopeutta ja kiihtyvyyttä. Näkisin, että kokemattomille kelkkailijoille ei edes tulisi vuokrata kelkkoja ilman näitä rajoittimia.
Hitaaksi säädetyt kelkat osoittaisivat poliisin mukaan vastuunkantoa palveluntarjoajalta. Moni ilman rajoitinta ajava ei ehdi totuttautua kelkan menoon ennen kuin rytisee.
– Harvoin vaikkapa autonkuljettaja loukkaantuu ensimmäisen 10–15 kilometrin matkalla. Mutta moottorikelkalla se tapahtuu juuri niin, Rytilahti sanoo.
Poliisia kummastuttaa myös se, että vahingon tapahtuessa korvausvastuu lankeaa aina turistille. Rytilahden mukaan palveluntarjoajaa pitäisi vastuuttaa nykyistä enemmän.
Oma lukunsa ovat kelkkakokeilut, joissa turisti ei asioi vuokrayrityksen kanssa lainkaan. Silloin moottorikelkkapalveluja valvova Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ylitarkastaja Jaakko Leinonenkin on voimaton.
– Voit vuokrata mökin vaikka viikoksi ja vuokraan kuuluu yksi tai kaksi kelkkaa. Tämä on vähän sellaisella lain harmaalla alueella eikä se ole meidän valvonnassa.
Leinosen käsitys on, että vuosi sitten Rukalla tapahtunut, ulkopaikkakuntalaisen miehen kuolemaan johtanut kelkkailuonnettomuus tapahtui juuri tällaisissa oloissa.
Monet onnettomuudet jäävät pimentoon
Tämän talven osalta Jaakko Leinosen tiedossa on kymmenkunta turisteille sattunutta vakavaa kelkkailuonnettomuutta. Leinosen laskukaavan mukaan lievempiä törmäyksiä on hyvinkin kymmenkertainen määrä vakaviin onnettomuuksin nähden. Osa on tapahtunut safareilla, osa omatoimikelkkailijoille.
Leinosen mukaan hänen tietoonsa tulee kuitenkin vain osa onnettomuuksista, eikä edes enemmistö.
Kymmeniä vuosia itse keikkaillut virkamies kertoo tuoreesta kokemuksesta jyrkällä reitillä, jossa kelkka tuntui kaatuvan jo kymmenen kilometrin tuntivauhdissa. Leinonen pitää selvänä, että turistit eivät aina tiedä, mihin ryhtyvät.
– Se koetaan helpoksi, kun ei tarvitse kuin kaasua painaa ja kelkka liikkuu eikä ole vaihdelaatikkoa. Mutta kelkkailu on sellaista, että sitä pitää harjoitella, että selviytyy.
Lajin vaativuudesta kertoo, että yksin Lapissa pelastuslaitoksen tilastoihin päätyneitä onnettomuuksia on tapahtunut vuosittain 40–60. Turistien lisäksi luvuissa ovat myös paikalliset. Kaikki onnettomuudet eivät tule pelastuslaitoksenkaan tietoon.
Reittejä pitää Leinosen mukaan todennäköisesti jatkossa suunnitella turisteja silmällä pitäen entistä helpommaksi. Samaan suuntaan kannustaa sekin, että ymmärrys ympäröivästä luonnosta voi olla kovin vähäinen.
– Moni ei esimerkiksi ymmärrä, että tuossa on joki. He ajattelevat, että siinä on joku valkoinen peite, jossa voi kävellä ja ottaa kuvia, Jaakko Leinonen kertoo Kemijoen rannalla.